18 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

ΗΠΑ : Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πρόοδος της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη

1 min read
jbareham 170802 1892 0001b.01 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σύμφωνα με την αναφορά, η Κίνα επενδύει περισσότερα από τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη.


H  χρηματοδότηση από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι ανεπαρκής και η χώρα χρειάζεται να επενδύσει στην έρευνα, να εκπαιδεύσει εργατικό δυναμικό καταρτισμένο για την ΑΙ και να εφαρμόσει την τεχνολογία αυτή για αποστολές εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με αναφορά επιτροπής που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google.

NSCAI | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όπως αναφέρει το Reuters, η National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI), η οποία δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο πέρυσι, εξέφρασε προβληματισμούς σχετικά με την πρόοδο της Κίνας στον τομέα. Επίσης, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμα μπροστά της πολλή δουλειά πριν γίνει η μετάβαση της ΑΙ από μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογική καινοτομία σε μια «ώριμη» τεχνολογία που έχει «ενσωματωθεί σε βασικές αποστολές εθνικής ασφαλείας».

Η επιτροπή θεωρεί πως μια συμμαχική προσπάθεια στον τομέα της αξιοποίησης της ΑΙ για σκοπούς τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντική, ανέφερε ο Ρόμπερτ Γουόρκ, αντιπρόεδρος της NSCAI και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Η NSCAI έχει συζητήσει με την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την ΕΕ, είπε ο Γουόρκ.

sca usa | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Σύμφωνα με την αναφορά, η Κίνα επενδύει περισσότερα από τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η Κίνα εκμεταλλεύεται τον ανοιχτό χαρακτήρα της αμερικανικής κοινωνίας με πολλούς τρόπους- κάποιους νόμιμους, κάποιους όχι- για την μεταφορά τεχνογνωσίας ΑΙ» αναφέρεται σχετικά στο report, εν μέσω μιας περιόδου αυξημένων εντάσεων μεταξύ των χωρών.

«Η Κίνα είναι μπροστά σε δύο τομείς. Ο ένας είναι ο τομέας της παρακολούθησης μέσω αναγνώρισης προσώπου. Άλλος ένας είναι η οικονομική τεχνολογία. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι γενικά μπροστά στην τεχνητή νοημοσύνη» είπε ο Έρικ Σμιντ, πρόεδρος της επιτροπής και ένας από μια σειρά στελεχών της βιομηχανίας τεχνολογίας που βρίσκονται στην επιτροπή.

jbareham 170802 1892 0001b.0 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η επιτροπή σε ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι η Κίνα είναι «fast follower», αλλά «τα καλύτερα και τα πιο πρωτότυπα papers έρχονται ακόμα από τη Δύση» είπε ο Σμιντ, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμα δρόμος για να κερδίσουν οι ΗΠΑ αυτή την τεχνολογική κούρσα.

Ο Σμιντ είναι τεχνικός σύμβουλος στην Alphabet, μητρική της Google. Προηγουμένως ήταν εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας και πιο πριν διευθύνων σύμβουλος της Google. Μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι επίσης ο Άντριου Τζάσι, διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services, και η Σάφρα Κατζ, διευθύνουσα σύμβουλος της Oracle Corp.

chinas race to ai dominance 1 638 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μέρος της αναφοράς της επιτροπής είχε να κάνει με το αν πρέπει να απαγορευτεί η αμερικανική συνεργασία με Κινέζους ερευνητές ΑΙ. Η πρόκληση επί της προκειμένης είναι πως τέτοιου είδους περιορισμοί ενδεχομένως να βλάψουν την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο τα μέλη της επιτροπής δεν πρότειναν λύσεις, σημειώνοντας αντ’αυτού πως η επιλογή δεν χρειάζεται να είναι «δυαδική, ανάμεσα στη συνεργασία και την απεμπλοκή».

Ωστόσο, σημειώθηκε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι ανοιχτές σε συνεργασία με την Κίνα ως προς την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης της ΑΙ- όπως για παράδειγμα στην κοινή απαγόρευση χρήσης ΑΙ για την παροχή άδειας εκτόξευσης πυρηνικών όπλων.

China AI | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η επιτροπή επίσης εξέφρασε προβληματισμούς πως η Κίνα, μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα θέσει κακό παράδειγμα για απολυταρχικά καθεστώτα. Παράλληλα τονίστηκε πως, πέρα από την Κίνα, «τουλάχιστον 74 άλλες χώρες επιδίδονται σε παρακολούθηση μέσω ΑΙ» περιλαμβανομένων των μισών των «προηγμένων φιλελεύθερων δημοκρατιών».

china us flag iStock | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όσον αφορά στον ακτιβισμό εργαζομένων στον χώρο της τεχνολογίας, που αντιτίθενται σε συνεργασίες με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στην αναφορά σημειώνεται πως «η ηθική και η στρατηγική αναγκαιότητα είναι συμβατές μεταξύ τους». Όπως συμπληρώνεται, υπάρχει ευρεία στήριξη στο να γίνει η τεχνολογία ασφαλής, «ωστόσο η επιτροπή ανησυχεί πως αυτή η διαβούλευση θα παραλύσει την ανάπτυξη της ΑΙ».

Πηγή: news.xiaomi-miui.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα