23 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η αστυνομία θέλει να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τοποθεσίας της Google για να ξεδιαλύνει εγκλήματα

1 min read
GoogleMapsonaphoneincar1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τον τελευταίο καιρό, οι αρχές επιβολής του νόμου στρέφονται όλο και πιο συχνά στη Google προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας που διαθέτει η εταιρεία. Σύμφωνα με τη New York Times, η αστυνομία του Phoenix, κατέληξε στη σύλληψη ενός υπόπτου, για μια υπόθεση δολοφονίας. Ο ύποπτος εντοπίστηκε αφού οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένταλμα έρευνας για να εξαναγκάσουν την Google να τους παράσχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με όλες τις συσκευές που βρέθηκαν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος. Εκείνοι που εργάζονται για την Google επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται πάντοτε σε εντάλματα που ζητούν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας για μία μόνο συσκευή.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την προοπτική χρήσης των δεδομένων τοποθεσίας για την εύρεση υπόπτων. Ωστόσο και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συλλάβουν κάποιον μόνο και μόνο επειδή εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της Google. Το Sensorvault της εταιρείας περιέχει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, που καλύπτουν εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές και οι οποίες χρονολογούνται σχεδόν μέχρι και 10 χρόνια πριν. Όταν ένα αίτημα έρχεται από τις αρχές, συνήθως αναζητά πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές που εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Οι αρχές δηλώνουν ότι μόνο η Google είναι σε θέση να τους παρέχει τέτοιου είδους πληροφορίες. Σημειώνουν ότι η Apple υποστηρίζει ότι δεν έχει τις δυνατότητες να παρέχει τέτοια δεδομένα τοποθεσίας. Αλλά ένας αναλυτής πληροφοριών λέει ότι με βάση την εμπειρία του, η Google διαθέτει τα δεδομένα τοποθεσίας για τα περισσότερα τηλέφωνα Android και ακόμα και μερικά iPhones.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από την Google όχι μόνο βοηθούν την αστυνομία να εντοπίσει υπόπτους, αλλά μπορούν να τους οδηγήσουν σε μάρτυρες που έχουν δει ή ακούσει κάτι σημαντικό σχετικά με ένα έγκλημα. Παρά τη φαινομενική χρησιμότητα της βάσης δεδομένων Sensorvault, ορισμένοι υπάλληλοι της Google επισημαίνουν ότι η βάση δεδομένων δεν δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αρχών επιβολής του νόμου και θα μπορούσε να παράγει πληροφορίες που δεν είναι ακριβείς.

Ωστόσο ο αυξημένος αριθμός αιτημάτων που λαμβάνει η Google μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι αρχές να καθυστερήσουν πολύ έως ότου αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που επιθυμούν. Ένας υπάλληλος της Google λέει ότι έλαβε 180 αιτήματα σε μία εβδομάδα για πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Sensorvault.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν επίσης ότι αθώοι άνθρωποι περιλαμβάνονται επίσης στη βάση δεδομένων τοποθεσίας. Ενώ οι πληροφορίες από τη Google είναι σφραγισμένες σε ορισμένα κράτη, σε άλλα τα δεδομένα μπορούν να ληφθούν από τον Τύπο και ένα αθώο άτομο θα μπορούσε να συνδεθεί λανθασμένα με ένα έγκλημα.

Δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά τα εντάλματα οδήγησαν σε σύλληψη ή καταδίκη. Ένας ανώτερος εισαγγελέας που εργάζεται για την πολιτεία της Ουάσιγκτον, ο Gary Ernsdorff, έχει ασχοληθεί με αρκετά από αυτά τα εντάλματα και σημειώνει ότι τα δεδομένα από τη Google «δεν αποκαλύπτουν την απάντηση, λέγοντας ότι αυτός ο τύπος είναι ο ένοχος». Οι ύποπτοι πρέπει σε κάθε περίπτωση να διερευνόνται και ο Ernsdorff προσθέτει ότι «Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε κανέναν μόνο και μόνο επειδή η Google υποδεικνύει ότι βρισκόταν σε ένα μέρος».

πηγή secnews.gr

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

George S. Metallidis

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα