19 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι είναι τα NFC Tags και πως τα χρησιμοποιούμε

1 min read
IMG 20120615 1413401 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το NFC είναι για πολλούς η τεχνολογία του μέλλοντος. Και αυτό όχι επειδή πρόκειται για κάτι επαναστατικό, αλλά επειδή οι δυνατότητες του είναι απεριόριστες, αρκεί να γίνει και ευρέως γνωστό.

Τώρα τελευταία όλο και περισσότερες συσκευές android έχουν ενσωματωμένα NFC Chips, τα οποία τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία. Αξίζει όμως τον κόπο; Και τι μπορείτε να κάνετε με αυτό; Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά

NFC (Near Field Communication)

Το NFC στην ουσία δίνει τη δυνατότητα σε δυο συσκευές να ανταλλάζουν πληροφορίες με μόνη προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε επαφή, ή έστω να έρθουν πολύ κοντά(γύρω στα 10 εκ, μέγιστη απόσταση).

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ασύρματες τεχνολογίες, παρόλο που υστερεί σημαντικά σε εμβέλεια, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Δε χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια για να εκκινηθεί η ανταλλαγή των πληροφοριών, Η σύζευξη των 2 Chip NFC σε μικρή απόσταση είναι αρκετή για να γίνει αυτή, χωρίς καμία άλλη επέμβαση από το χρήστη.

Επίσης μέσω του NFC μπορεί να μεταδοθεί και ενέργεια, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται και οι 2 συσκευές να τροφοδοτούνται με ρεύμα. Που είναι χρήσιμο αυτό; Στα NFC Tags, αλλα για αυτά θα δούμε παρακάτω.

Εφαρμογές

Η Τεχνολογία του NFC μέρα με τη μέρα εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις και αποδεικνύεται σημαντική λύση στη ψηφιοποίηση υπηρεσιών.

Φανταστείτε για παράδειγμα διαφημιστικά φυλλάδια με ενσωματωμένα NFC Chips. Μια απλή επαφή του κινητού σας με το φυλλάδιο, θα μπορούσε να εμφανίσει στην συσκευή σας, μια ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες για τις προσφορές, ενώ θα μπορούσε και να σας μεταφέρει αυτόματα σε ένα Video διαφήμιση στο Youtube.

Τέλος θα είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύσει αυτόματα το τηλέφωνο της εν λόγω επιχείρησης στις επαφές σας, για να έρθετε σε επαφή μαζί του αργότερα.

Την ίδια χρησιμότητα έχουν τα NFC chips και σε επαγγελματικές κάρτες.

Μια βιδωμένη στο γραφείο σας κάρτα, ή μια απλή που θα κουβαλάτε πάντα στη τσάντα σας, με ενσωματωμένο NFC θα μπορούσε να μεταφέρει στο κινητό του εκάστοτε πελάτη σας, τα πλήρη στοιχεία σας με ένα απλό άγγιγμα.

Πολλοί βέβαια βλέπουν το NFC ως τη λύση για τις πληρωμές μέσω αυτού, κάτι που θα μετέτρεπε το κινητό σας σε ψηφιακό πορτοφόλι.

Απλά ένα πέρασμα του κινητού σας πάνω απο μια επιφάνεια με NFC Chip θα μπορούσε να χρεώσει τον λογαριασμό σας στο Google Wallet για παράδειγμα, το αντίτιμο.

nfccrdmooi0978a24 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Επαγγελματικές κάρτες με NFC Chip απο το MOO

NFC Tags

Ολα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις και σχέδια ή έστω δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Το θέμα είναι τι μπορείτε να κάνετε ΤΩΡΑ με το NFC. Για την ώρα μπορείτε να αυτοματοποιήσετε το κινητό σας με τη βοήθεια των NFC Tags.

Όπως είπαμε η σύνδεση NFC απαιτεί την επικοινωνία δυο συσκευών. Δεν χρειάζεται όμως και οι δυο να είναι τηλέφωνα. Ένα παράδειγμα «συσκευής» με NFC η οποία μάλιστα δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία, αλλά παίρνει ρεύμα μέσω του NFC από το κινητό σας είναι τα NFC Tags.

samsung tectiles infographic 1300w1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Ένα αρκετά επεξηγηματικό infographic της Samsung για το NFC

Τα NFC ή Smart Tags είναι μικρές πλακέτες που θυμίζουν αυτα που φοράνε οι σκύλοι και γράφουν πάνω ralf και τέτοια. Εκτός από αυτά υπάρχουν σε μικρές χάρτινες κάρτες, αυτοκόλλητα, μπρελόκ, και σε ένα σωρό ακόμα μορφές.

Στο εσωτερικό τους βρίσκεται ένα NFC Chip το οποίο μπορεί να γραφεί η πληροφορία για κάτι συγκεκριμένο. Για την ώρα υπάρχουν τεσσάρων ειδών NFC Tags: τύπου 1 εως και τύπου 4. Τα μικρότερα απο αυτά, τα τύπου 1 χωράνε 96bytes, που μπορούν να μεταδοθούν με ταχύτητα 106kbps, ενω τα μεγαλύτερα, τα τύπου 4 αποθηκεύουν 32kb και μεταφέρουν δεδομένα με ταχύτητα 424kbps.

Τα δυο πρώτα είδη είναι επανεγράψιμα, και σας δίνουν τη δυνατότητα να τα κλειδώσετε, ενώ τα επόμενα δυο μπορούν να εγγραφούν μόνο μια φορά.

Πρακτική χρήση

Με τη βοήθεια τους μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένα profiles πολύ εύκολα.

Για παράδειγμα μπορείτε να τοποθετήσετε ένα NFC Tag στην επιφάνεια του γραφείου σας, με το οποίο όταν επικοινωνεί η συσκευή σας, να κλείνει αυτόματα το Wifi, να ενεργοποιεί το αθόρυβο.

Επίσης θα μπορούσατε να τοποθετήσετε ένα στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας το οποίο θα ενεργοποιεί το GPS, θα ανοίγει το Navigation App και θα στέλνει αυτόματα μήνυμα στην γυναίκα σας ότι είστε το δρόμο(το οποίο μεταφράζεται «πέτα το αρνί στο φούρνο»)

Αν αλλάζετε συχνά τοποθεσίες η χρήση των NFC Tags θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, αφού μπορείτε να ρυθμίζετε το κινητό σας σε κάθε περίπτωση, απλά με ένα άγγιγμα.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα με το NFC Task Launcher

Εκτός από την αυτοματοποίηση του κινητού σας – που γίνετε εξίσου καλά με το Tasker – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα NFC  Tags για να αποθηκεύσετε τα στοιχεία σας όπως είπαμε παραπάνω, για να αποθηκεύονται εύκολα σε συσκευές άλλων. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το NFC Writer.

Τέλος μπορείτε να κάνετε και το αυτονόητο. Να μεταφέρετε δεδομένα, από κινητό σε κινητό, με ταχύτητα όμως αρκετά μικρότερη από το Bluetooth. Στην περίπτωση του NFC όμως δε χρειάζεται να κάνετε Pair τις συσκευές. Η μετάδοση ξεκινάει αμέσως.

Που τα βρίσκω;

Τα NFC Tags δεν είναι ακριβά, και μπορείτε να τα βρείτε κυρίως από το Internet. Αν σας ενδιαφέρουν ρίξτε μια ματιά εδώ, εκεί , παραπέρα, και ακόμα παραπέρα, ενώ φυσικά θα βρείτε πάμπολλους πωλητές σε Ebay και Amazon 

Σε τελική ανάλυση:

Το NFC μπορεί να είναι ακόμα σε εμβρυακή φάση, όλα όμως δείχνουν ότι με τη σωστή υποστήριξη μπορεί να είναι η τεχνολογία που θα φέρει την επανάσταση στην καθημερινότητα μας. Θα τα καταφέρει; Νομίζω πως έχει καλές πιθανότητες, ειδικά αν το πάρει από το χέρι μια μεγάλη εταιρία(π.χ Sony) και το συστήσει στον κόσμο.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

Radio Electronics

How Stuff  Works

Wikipedia

πηγή android.gr

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα