Lenovo: Laptop Guide Wizard και μιλήστε στη γλώσσα του υπολογιστή σας
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί ποιο Laptop να επιλέξετε για να καλύψει τις ανάγκες και αν έχετε επιλέξει πάλι έναμ να αναρωτιέστε αν είναι αυτό το σωστό Laptop για εσάς ή όχι.
Απάντηση σε αυτά όλα τα ερωτήματα έρχεται να δώσει ο νέος οδηγός επιλογής Laptop που έχει δημιουργήσει η Lenovo και σας βοηθά βήμα βήμα να επιλέξετε το Laptop που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας.
Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για να μεταβείτε στον οδηγό.
Παρακάτω πάλι από τη σελίδα της Lenovo μπορείτε να δείτε τα βασικά μέρη από τα οποία απαρτίζεται ένα Laptop ώστε να πάρετε μία ιδέα και να είστε πιο κατηρτισμένοι.
Ας γνωρίσουμε τα βασικά!
Κάθε laptop χαρακτηρίζεται από μία σειρά βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη, η κάρτα γραφικών, οι θύρες σύνδεσης κ.λπ. Όλα αυτά, όμως, συνήθως ακούγονται κάπως “περίεργα” και μπερδεμένα, οπότε τα έχουμε… “ξεμπερδέψει” ειδικά για εσάς, ώστα να μετατρέψουμε… “τη γλώσσα των laptop στη γλώσσα σου” 🙂
Επεξεργαστής (CPU)
Ο επεξεργαστής είναι το μυαλό του υπολογιστή. Κάθε ενέργεια πραγματοποιείται από αυτόν. Για βασική χρήση προορίζονται τα μοντέλα με Core i3 και Ryzen 3. Για περισσότερη δύναμη σε οικονομική τιμή εστιάστε στα μοντέλα Core i5 και Ryzen 5. Για ακόμα πιο απαιτητικές εργασίες επιλέξτε ένα μοντέλο με Core i7 ή Ryzen 7. Υπολογίστε ότι όσο πιο ισχυρός ο επεξεργαστής, τόσο και πιο ενεργοβόρος σε γενικές γραμμές, οπότε εάν ενδιαφέρεστε για υψηλή αυτονομία, θα πρέπει να βρείτε μία ισορροπία.
Κάρτα γραφικών (GPU)
Η κάρτα γραφικών είναι ένας ακόμα επεξεργαστής, ο οποίος παράγει την εικόνα που φτάνει στην οθόνη σας. Για απλή χρήση και εργασίες γραφείου μία ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι αρκετή. Για εργασίες όπως 3D modeling ή gaming χρειάζεστε ένα μοντέλο με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Το ίδιο ισχύει για όσους ασχολούνται με video, ήχο ή εικόνα.
Μνήμη (RAM)
Η μνήμη RAM κρατά «φορτωμένα» πολλά δεδομένα μέχρι να τα χρειαστείτε. Το μέγεθός της καθορίζει πόσο άνετα θα μπορείτε να τρέχετε πολλαπλές εφαρμογές ή παράθυρα. Όσο περισσότερη, τόσο πιο άνετη η εργασία σας. Προτιμήστε 8GB και εάν το budget σας το επιτρέπει, επιλέξτε 16GB. Μία έξυπνη επένδυση σε μνήμη, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόκριση του laptop σας, ακόμα και εάν αυτό διαθέτει έναν μέτριας ισχύος επεξεργαστή.
Δίσκος (HDD/SSD)
Όσα δεδομένα θέλετε να αποθηκευτούν μόνιμα πηγαίνουν στο σκληρό δίσκο. Το πόσο γρήγορα φορτώνονται από εκεί, ουσιαστικά καθορίζει σε τεράστιο βαθμό και την απόκριση του υπολογιστή. Γι’ αυτό ενδείκνυται η επιλογή laptop με δίσκο SSD, ακόμα και στις χαμηλού budget κατηγορίες, καθώς ένας SSD είναι πολύ πιο γρήγορος από έναν HDD. Θυμηθείτε λοιπόν: Ένας αργός δίσκος, στην πράξη ακυρώνει σημαντικό βαθμό από τη δύναμη του επεξεργαστή σας.
Οθόνη
Στον τομέα της οθόνης πρέπει να λάβετε υπόψιν το μέγεθος και την ανάλυση. Το μέγεθος μετριέται σε ίντσες και αναφέρεται στη διαγώνιο της οθόνης. Το συνηθέστερο μέγεθος είναι οι 15,6ʺ, με τις μικρότερες επιλογές να προσφέρουν, συνήθως, οθόνες 13,3 ή 14ʺ. Στο κομμάτι της ανάλυσης, επιλέξτε ένα laptop με οθόνη τουλάχιστον Full HD (1920×1080) το οποίο είναι αρκετό για τις περισσότερες χρήσεις, από ψυχαγωγία μέχρι εξειδικευμένες εφαρμογές.
Βάρος
Το βάρος είναι συνάρτηση και του μεγέθους της οθόνης. Τα laptop με μικρότερη οθόνη είναι, κατά κανόνα, ελαφρύτερα. Αν βρίσκεστε συνέχεια σε κίνηση και θέλετε να μεταφέρετε το laptop σας με άνεση, επιλέξετε ένα μοντέλο με βάρος μικρότερο του 1,5 κιλού. Μπορεί τα 2,5 κιλά να σας φαίνονται επίσης λίγα, αλλά στη διαρκή μετακίνηση αποδεικνύονται κουραστικά.
Θύρες σύνδεσης
Οι διαφορετικές θύρες ενισχύουν τη συνδεσιμότητα του laptop σας και αυξάνουν τις πιθανότητες αυτό να συνεργάζεται με περισσότερες συσκευές. Οι τυπικές (και απαραίτητες) θύρες είναι οι USB 3.0/2.0, HDMI, η θύρα δικτύου και η θύρα ακουστικών. Πολύ χρήσιμη είναι η θύρα USB-C (με υποστήριξη Thunderbolt κατά προτίμηση) στα πιο εξελιγμένα μοντέλα. Στις ασύρματες συνδέσεις, WiFi και Bluetooth θεωρούνται δεδομένα, ενώ η σύνδεση 4G αφορά κυρίως όσους βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει.
Τύπος laptop
Η κλασική μορφή ενός laptop δεν έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στα χρόνια, αλλά, πλέον υπάρχουν νέες επιλογές με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε το laptop σας και ως tablet, αναζητήστε ένα laptop 2-σε-1 με οθόνη που περιστρέφεται (360 μοίρες όπως στα Lenovo Yoga) και είναι αφής.
Τύποι χρήσης
Πολλές φορές, θα συναντήσετε όρους όπως “power user” ή “βασική χρήση”, “χρήση γραφείου” κ.λπ. Αυτοί οι όροι μεταφράζονται ουσιαστικά σε τύπους χρήσης ενός laptop και σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής:
Η βασική χρήση αφορά σε πλοήγηση στο Web, επικοινωνία μέσω email και χρήση βασικών εφαρμογών γραφείου όπως το Microsoft Office για παράδειγμα. Αντίστοιχα, ένας “power user” χρειάζεται υψηλότερες επιδόσεις αφού χρησιμοποιεί πιο απαιτητικές εφαρμογές όπως η επεξεργασία εικόνας ή video, κάποια παιχνίδια ίσως κ.λπ. Με τη σειρά της, η gaming χρήση αφορά σε παιχνίδια με υψηλής ποιότητας γραφικά και ομαλή κίνηση (επομένως ο ισχυρός επεξεργαστής και η αντίστοιχη κάρτα γραφικών είναι must), ενώ βέβαια υπάρχουν και πολύ εξειδικευμένες χρήσεις όπως αυτές ενός μηχανικού ή ενός επαγγελματία γραφίστα. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην επαγγελματική και τη mobile χρήση, όπου εκτός από τις ανάγκες λειτουργίας εφαρμογών γραφείου και επικοινωνίας, τα βασικά στοιχεία είναι η ασφάλεια και η αξιοπιστία του laptop, καθώς επίσης και η φορητότητα με την αυτονομία