Διατίθεται για δοκιμές το Android 11 Developer Preview όπως ανακοίνωσε η Google
Η εταιρεία, μέσω του αντιπροέδρου της Google, Dave Burke, ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι με βάση τις πολλές παρατηρήσεις και τα σχόλια των developers και των χρηστών τον τελευταίο χρόνο, διάθεσε αρκετά νωρίτερα από το συνηθισμένο την πρώτη έκδοση Developer Preview του Android 11.
«Με το Android 11 επικεντρωθήκαμε στο να παρέχουμε στους χρήστες όλα όσα χρειάζονται για να επωφεληθούν από τις τελευταίες καινοτομίες, διατηρώντας παράλληλα ως πρώτη προτεραιότητα μας την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια. Έχουμε προσθέσει πολλές νέες λειτουργίες για να βοηθήσουμε τους χρήστες να διαχειρίζονται την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και αρχεία και έχουμε ενισχύσει κρίσιμα σημεία της πλατφόρμας ώστε να καταστήσουμε περισσότερο “ανθεκτικό” το λειτουργικό σύστημα και ασφαλές» δήλωσε ο Dave Burke, ο οποίος απευθύνθηκε και στους developers βεβαίως: «Όσον αφορά τους προγραμματιστές, το Android 11 έχει πολλές νέες δυνατότητες για τις εφαρμογές σας, όπως βελτιώσεις για τα αναδιπλούμενα smartphones και το 5G, call-screening APIs, νέες δυνατότητες για media και κάμερες, μηχανική εκμάθηση και πολλά άλλα».
H Google πρόκειται να παρουσιάσει με λεπτομέρεια όλα τα νέα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος για φορητές συσκευές στο φετινό συνέδριο προγραμματισμό Google I/O που έχει προγραμματιστεί για τις 12-14 Μαΐου φέτος. Παρόλα αυτά, η Google περιέγραψε ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της:
Καλύτερη «εμπειρία» 5G. Η νέα έκδοση του Android θα προσφέρει βελτιωμένα και ενημερωμένα APIs συνδεσιμότητας που υποστηρίζουν τις υψηλότερες ταχύτητες και τη χαμηλότερη υστέρηση της δικτύωσης 5G. Η Google επισημαίνει το Dynamic meteredness API και το Bandwidth estimator API. Με το πρώτο, ένας developer μπορεί να ελέγξει αν η σύνδεση είναι «unmetered» και εφόσον είναι, τότε η εφαρμογή τους μπορεί να προσφέρει υψηλότερη ανάλυση ή ποιότητα περιεχομένου, καταναλώνοντας ενδεχομένως περισσότερα δεδομένα. Το συγκεκριμένο API θα βοηθήσει τους developers να αναγνωρίζουν ποιοι πάροχοι προσφέρουν ή όχι όριο κατανάλωσης δεδομένων όταν χρησιμοποιείται το δίκτυο 5G. Το Bandwidth estimator API επίσης καθιστά απλούστερο για τους developers να καταλαβαίνουν πόσο downstream ή upstream bandwidth είναι διαθέσιμο, χωρίς να είναι απαραίτητο για την εφαρμογή τους να πραγματοποιεί μετρήσεις ή εκτιμήσεις.
Υποστήριξη νέων τύπων οθονών. Το Android 11 αναμένεται να προσφέρει υποστήριξη σε διαφορετικούς τύπους οθονών και σε ποικιλία «form factors», ωστόσο για την ώρα η εταιρεία επικεντρώθηκε σε δύο, στις οθόνες που έχουν οπές (για την εμπρόσθια κάμερα) και σε εκείνες που πλευρές που καμπυλώνουν (τύπου «waterfall»). Οι εφαρμογές μπορούν να διαχειρίζονται τις «pinhole» ή «waterfall» οθόνες χρησιμοποιώντας τα υφιστάμενα APIs ωστόσο η Google προσφέρει τώρα και ένα νέο API που επιτρέπει στους developers να εκμεταλλευτούν πλήρως τις οθόνες «waterfall» συμπεριλαμβανομένων των κυρτών άκρων τους.
Καλύτερες εμπειρίες συνομιλίας. Σύμφωνα με την Google, η επικοινωνία με φίλους και συνεργάτες είναι ένα από τα πράγματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους χρήστες κινητών. Το νέο Android 11 φέρνει αλλαγές και νέες δυνατότητες που δίνουν την δυνατότητα στους developers να δημιουργήσουν «βαθύτερες» εμπειρίες συνομιλίας. Έτσι, θα υπάρχει ένα ειδικό τμήμα συνομιλιών στην καρτέλα ειδοποιήσεων (notification shade), το χαρακτηριστικό συνομιλιών Bubbles αλλά και δυνατότητα εισαγωγής εικόνων απευθείας στις ειδοποιήσεις (αρκεί το app να υποστηρίζει αντιγραφή και επικόλληση εικόνας) όταν ο χρήστης θέλει να απαντήσει, αντί να ανατρέχει σε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. To χαρακτηριστικό Bubbles είναι ένας τρόπος για να διατηρείται η επαφή με τον συνομιλητή του, ακόμα και όταν ο χρήστης κάνει κάτι άλλο στο κινητό του, όπως για παράδειγμα να περιηγείται στο Internet.
Εγγραφή οθόνης και βελτιώσεις «dark theme». Η εγγραφή οθόνης επανέρχεται στη νέα έκδοση του Android –είχε αφαιρεθεί από το Android 10- και θα είναι προσβάσιμη από το μενού των γρήγορων ρυθμίσεων. Όσον αφορά στη «Σκουρόχρωμη λειτουργία», θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί με βάση την ώρα, όπως περίπου συμβαίνει με το «φίλτρο μπλε φωτός».
Υποστήριξη Neural Networks API 1.3. Το Neural Networks API (NNAPI) σχεδιάστηκε για την εκτέλεση απαιτητικών σε επεξεργασία λειτουργιών μηχανικής εκμάθησης σε συσκευές Android. Με την τελευταία έκδοση, η Google προσφέρει στους developers νέα εργαλεία και δυνατότητες που επεκτείνουν τις λειτουργίες και τις δυνατότητες ελέγχου που είναι διαθέσιμες στους προγραμματιστές. Η εταιρεία προσφέρει QoS (Quality of Service) APIs, Memory Domain APIs και διευρυμένη υποστήριξη «quantization».
Βελτιώσεις ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Με το Android 11 έρχονται προσωρινές, «one-time» άδειες/ δικαιώματα παροχής πρόσβασης στην τοποθεσία, στο μικρόφωνο ή στην κάμερα για παράδειγμα, ώστε οι εφαρμογές να εξακολουθούν να ζητούν άδεια κάθε φορά που χρησιμοποιούνται αν βεβαίως ο χρήστης επιθυμεί κάτι τέτοιο. Από την άλλη, το νέο Android 11 πρόκειται να αποθαρρύνει τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα για άδειες/ δικαιώματα από εφαρμογές. Έτσι, αν ο χρήστης αρνηθεί δύο φορές να δώσει δικαίωμα σε μία εφαρμογή, τότε το σύστημα Android θα υποχρεώσει την εφαρμογή να μην επαναλάβει το σχετικό αίτημα και ο χρήστης δεν θα «ξαναενοχληθεί». Αν αργότερα ο χρήστης αλλάξει γνώμη, μπορεί να παραχωρήσει δικαιώματα στην εφαρμογή χειροκίνητα. Από τις αρχές Αυγούστου επίσης, όλες οι νέες εφαρμογές που υποβάλλονται στο Google Play store και που απαιτούν πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη ενώ λειτουργούν στο παρασκήνιο, θα χρειάζεται να λάβουν σχετική έγκριση από την Google ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου όλες οι εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play store, παλιές και νέες, θα χρειάζεται να λάβουν σχετική άδεια από την Google για πρόσβαση στο background location των χρηστών. Το Android 11, σύμφωνα με την Google συμπεριλαμβάνει πολλές βελτιώσεις στους τομείς της βιομετρικής ασφάλειας, στην ασφάλεια του αποθηκευτικού χώρου ή στον διαμοιρασμό δεδομένων καθώς και σε ότι αφορά τα διαπιστευτήρια.
Όσοι developers το επιθυμούν μπορούν να κατεβάσουν την έκδοση Android 11 Developer Preview 1 από την επίσημη ιστοσελίδα της Google (οδηγίες εδώ), αλλά για την ώρα είναι συμβατή μόνο με τις συσκευές Pixel της εταιρείας (Pixel 2/2 XL, Pixel 3/3 XL, Pixel 3a/3a XL ή Pixel 4/4 XL) αλλιώς απαιτείται να χρησιμοποιήσουν emulators στο Android Studio κάτι που με τη σειρά του απαιτεί το νέο Android 11 Preview SDK και τα σχετικά εργαλεία.
Πηγή: insomnia.gr