Τελικά είναι το 5G ασφαλές;
Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτήν την ερώτηση είναι ή εξής:
Τα περιβόητα mmWave 5G και Sub-6 5G, χρησιμοποιούν τις ίδιες συχνότητες που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες γενιές δικτύων 4G κλπ .
Ενώ τεχνικά μιλώντας οι συχνότητες των 28 GHz είναι πιο επιρρεπείς στις καιρικές συνθήκες.
Κατά πόσο διαφέρουν το 5G από το 4G;
Το 5G και το 4G ως επί το πλείστον είναι παρόμοια από την προοπτική των ραδιοσυχνοτήτων και της ακτινοβολίας. Ορισμένες εφαρμογές 5G, όπως το 600 MHz 5G της T-Mobile και η συχνότητα 2,5 GHz 5G της Sprint, χρησιμοποιούν συχνότητες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια επίπεδα ισχύος δίκτυα 4G .
Το 5G της T-Mobile καταλαμβάνει το χώρο που ήταν τα κανάλια 35 έως 51 στις παλιές τηλεοράσεις UHF. Αυτές οι συχνότητες δεν είναι κάτι το καινούργιο.
Το νέο σε όλη την ιστορία είναι το ηλεκτρομαγνητικό μικροκύμα 5G (millimetre waves) 5G, το οποίο περιλαμβάνει τα mmWave και Ultra Wideband 5G.
Η κύρια διαφορά είναι ότι το mmWave χρησιμοποιεί πολύ υψηλές συχνότητες για τη μετάδοση περισσότερων δεδομένων.
Μια παρενέργεια αυτής της υψηλής συχνότητας είναι ότι το σήμα δεν έχει μεγάλη εμβέλεια γι αυτό και το mmWave 5G απαιτεί πολλές περισσότερες τοποθετήσεις κεραιών.
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν “ωχ θα ψηθεί ο εγκέφαλος μας παίρνοντας μία μεγάλη δόση ακτινοβολίας”, όμως η υποβάθμιση του σήματος κάνει τα επίπεδα ακτινοβολίας εντελώς ασφαλή.
Μην πανικοβάλλεστε σχετικά με την ακτινοβολία
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων παρατίθενται ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του το Digital Trends, στην επικίνδυνοτητα έχει την ίδια ταξινόμηση που έχει και ο καφές. Χαρακτηριστικά λέει ότι
“Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο IARC τοποθετεί τον καφέ και το ταλκ στην ίδια “πιθανώς καρκινογόνο” κατηγορία.“
Στο ίδιο άρθρο, η FDA αναφέρει ότι «εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα τρέχοντα όρια ασφαλείας για την έκθεση σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων κινητού τηλεφώνου παραμένουν αποδεκτά για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από τα ραδιοκύματα που παράγονται από τα τηλέφωνα και τις κεραίες, Τουλάχιστον όχι περισσότερο από ό, τι υπήρχε ήδη.
Όπως επισημάνθηκε σε άρθρο του BBC News, τα επίπεδα ισχύος 5G μεταδίδονται με τρόπο που δεν είναι ιονίζουσα ακτινοβολια. Αυτό σημαίνει απλά ότι το σήμα δεν έχει τη δύναμη να διασπά τα κύτταρα ή το DNA.
Προβλέποντας τον καιρό
Οι ζώνες υψηλής συχνότητας των 24GHz που χρησιμοποιούν τα 5G δίκτυα για να επιτύχουν κορυφαίες ταχύτητες είναι πολύ κοντά στην περιοχή των 23,8 GHz που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για τη μέτρηση του νερού στην ατμόσφαιρα κι αυτό ίσως να έχει κάποια τεχνικά θέματα.
Όπως σημειώνεται σε άρθρο του ScienceMag, ο πρόεδρος της FCC Ajit Pai ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε πυκνό κατοικημένες περιοχές ούτε με τη μορφοποίηση της ακτινοβολίας αλλά ούτε και με την ανάπτυξη των χιλιοστομετρικών κυμάτων.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον ακριβή αντίκτυπο της ακτινοβολίας που δεχόμαστε , αλλά η σημαντική επίπτωση στους χρήστες κινητών τηλεφώνων μπορεί να είναι η μείωση της ισχύος του σήματος στις γρηγορότερες ζώνες υψηλής συχνότητας.
Ας ελπίσουμε πάντως ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα δουλέψουν πάνω σε αυτό για να βεβαιωθούν ότι ο εξοπλισμός τους θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιζήμιος για την ανθρώπινη υγεία.