Ασφάλεια: Android vs iOS σημειώσατε 1
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς ντόρος για το ποιο εν τέλει είναι το ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα στα κινητά, το Android ή το iOS,
Φυσικά όλοι με ένα στόμα, μία φωνή θα λέγαμε το iOS, λάθος…. κι όμως είναι το Android και δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ειδικοί.
Είναι γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει ολοένα και περισσότερο τις εταιρείες και ιδιαίτερα την Apple να δημιουργήσουν ένα backdoor στα smartphones της ώστε οι αρχές να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα κρυπτογραφημένα δεδομένα των εγκληματιών ή των καταζητούμενων όταν χρειαστεί για τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.
Η Apple ωστόσο αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο αναφέροντας ότι αυτό θα κατέστρεφε ολόκληρο τον σκοπό της κρυπτογράφησης και φυσικά θα κλονίζονταν η εμπιστοσύνη των υποστηρικτών της.
Όμως μίας πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως τελικά τα iPhone να μην είναι και τόσο ασφαλή.
Με ή χωρίς backdoor η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιτύχει να παραβιάσει την ασφάλεια των iPhone και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι πλέον δεν είναι απαραίτητη καν η συμμετοχή των κατασκευαστών. Ένα καλό παράδειγμα είναι το ξεκλείδωμα του iPhone 11 Pro Max με το GrayKey.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ντετέκτιβ Ρις Κισέρ, ο οποίος εξειδικεύεται στον τομέα της πληροφορικής για το Αστυνομικό Τμήμα της Fort Worth αναφέρει: “Πριν από ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να σπάσουμε κανένα iPhone, ενώ τα Android τα σπάγαμε για πλάκα. Τώρα όμως είναι πολύ δύσκολο να παραβιάσουμε ένα Android κινητό».
Η έκθεση αποκαλύπτει περαιτέρω ότι η Cellebrite – μια εταιρεία που οι κυβερνητικές υπηρεσίες προσλαμβάνουν για να σπάσουν τα smartphones – έχει ήδη ένα εργαλείο που μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση ενός iPhone μέχρι και του iPhone X.
Το εργαλείο μπορεί να αποκτήσει με επιτυχία πρόσβαση σε δεδομένα όπως αρχεία GPS, μηνύματα, ημερολόγια κλήσεων, επαφές ή ακόμα και δεδομένα από συγκεκριμένες εφαρμογές όπως το Instagram, το Twitter, το LinkedIn και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη εγκληματιών.
Ωστόσο, το ίδιο εργαλείο της Cellebrite δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στα κινητά με Android. Για παράδειγμα όλες οι προσπάθειες εξαγωγής κάποιων στοιχείων από συσκευές όπως το Google Pixel 2 ή το Samsung Galaxy S9 ήταν ανεπιτυχείς, εκτός από κάποια δεδομένα διαδικτύου και GPS, στην περίπτωση δε του Huawei P20 Pro, το λογισμικό δεν μπόρεσε να αποκτήσει καθόλου πρόσβαση.
Βέβαια μην νομίζετε ότι το κινητό σας είναι απαραβίαστο και ότι οι αρχές δεν μπορούν να εξαγάγουν τα δεδομένα που χρειάζονται για μια έρευνα. ‘Ισως να χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος.
Παρ ‘όλα αυτά, μπορούμε να συμπεράνουμε ξεκάθαρα ότι πλέον το iOS αρχίζει να κλονίζεται σε έναν σημαντικό τομέα που έχει καθιερώσει την Apple, στον τομέα της ασφάλειας και ότι πλέον τα τηλέφωνα Android αρχίζουν να γίνονται πιο ασφαλή και πιο δύσκολο να σπάσουν από τα iPhones.