20 Σεπτεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Κινητά και tablet επηρεάζουν αρνητικά την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών

1 min read
kids smartphones tablets | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης, ειδικά για τα μικρά παιδιά, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Πρόσφατη έρευνα έχει επισημάνει πώς η υπερβολική έκθεση σε smartphone και tablet μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική και συμπεριφορική ανάπτυξη των παιδιών.

Ο αντίκτυπος του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη στα μικρά παιδιά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics αποκαλύπτει μία μεγάλη ανησυχία κυρίως για τα μικρά παιδιά. Όταν τα παιδιά ηλικίας 3,5 ετών χρησιμοποιούν οθόνες για περισσότερα από 75 λεπτά την ημέρα, συχνά εμφανίζουν σημάδια θυμού και απογοήτευσης μέχρι την ηλικία των 4,5 ετών. Αυτή η απογοήτευση τείνει να αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 5,5 ετών. Αυτός ο κύκλος υποδηλώνει ότι η πρώιμη έκθεση στις οθόνες μπορεί να διαταράξει την ικανότητα των παιδιών να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους καθώς μεγαλώνουν.

Η Caroline Fitzpatrick από το Πανεπιστήμιο του Sherbrooke, στο Κεμπέκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε στο CBS ότι ενώ οι οθόνες μπορεί να ηρεμήσουν γρήγορα ένα παιδί, όμως αυτή η στρατηγική δεν το βοηθά ώστε να διαχειριστεί σωστά τα συναισθήματα του. Η υπερβολική εξάρτηση από τις οθόνες μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να μάθουν πώς να χειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Cheerful kids are sitting together on sofa at home. Girls are playing game console while boy is cheering for them | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι έχει κάνει η Σουηδία

Σε απάντηση σε αυτά τα ευρήματα, η Σουηδία έχει εισαγάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει στην προστασία των μικρών παιδιών από τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού χρόνου οθόνης. Αυτές οι οδηγίες στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα ψηφιακά μέσα δεν παρεμβαίνουν σε σημαντικές πτυχές της ζωής ενός παιδιού, όπως η σωματική δραστηριότητα και ο ύπνος.

Με βάση την επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο, συμπτώματα κατάθλιψης και σωματική δυσαρέσκεια, η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας, Folkhälsomyndigheten, συνιστά τα εξής:

  • Ύπνος χωρίς οθόνη: Κρατήστε τα smartphone και τα tablet έξω από την κρεβατοκάμαρα!
  • Ισορροπημένες Δραστηριότητες: Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος οθόνης δεν αντικαθιστά βασικές δραστηριότητες όπως η σωματική άσκηση, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τα γεύματα και η μάθηση.
  • Όρια χρόνου οθόνης: Ακολουθήστε αυτά τα ημερήσια όρια χρόνου οθόνης που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ):
    • Παιδιά κάτω των 2 ετών: Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα κινητό και το tablet!.
    • Παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών: Το πολύ 1 ώρα την ημέρα.
    • Παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών: Το πολύ 1-2 ώρες την ημέρα.
    • Έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών: Το πολύ 2-3 ώρες την ημέρα.
  • Περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία: Σεβαστείτε τους ηλικιακούς περιορισμούς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παιχνίδια.
  • Γονική παρακολούθηση: Ελέγχετε τακτικά και συζητάτε τις δραστηριότητες της οθόνης του παιδιού σας. Ορίστε και συμφωνήστε κανόνες για τον χρόνο οθόνης μαζί.

Ο ρόλος των γονιών και των εταιρειών τεχνολογίας

Οι γονείς, σε αυτό το κομμάτι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρόνου οθόνης των παιδιών τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τις δικές τους συνήθειες στην οθόνη, καθώς τα παιδιά συχνά μιμούνται τη συμπεριφορά τους. Δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα και κάνοντας ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη χρήση της οθόνης, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν πιο υγιείς σχέσεις με την τεχνολογία.

Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν επίσης να παίξουν ένα ρόλο. Θα πρέπει όχι μόνο να ακολουθούν τους υφιστάμενους κανονισμούς αλλά και να δημιουργούν εργαλεία και δυνατότητες που συμβάλλουν στη μείωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων των οθονών στην υγεία των παιδιών.

Συμπερασματικά, η διαχείριση του χρόνου οθόνης για μικρά παιδιά απαιτεί μια ισορροπημένη προσέγγιση. Κατανοώντας τους κινδύνους, ακολουθώντας πρακτικές οδηγίες και ενθαρρύνοντας ένα υγιές ψηφιακό περιβάλλον, οι γονείς και η κοινωνία μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση καλύτερης συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης για τα παιδιά.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα