16 Ιουνίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η AI αναζήτηση της Google τα έκανε μούσκεμα!

1 min read
google ai search | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Για να σας πούμε λοιπόν ότι να και μία φορά η λειτουργία αναζήτησης AI της Google τα έκανε θάλασσα κυριολεκτικά και τι εννοούμε με αυτό δείτε παρακάτω! Οι απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία και την ασφάλεια των πληροφοριών που παρέχονται από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Τον Μάρτιο, το Forbes ανέφερε ότι η αναζήτηση τεχνητής νοημοσύνης της Google δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Δείτε μερικά παραδείγματα

Περίπτωση 1: Το περιστατικό με κόλλα τυριού και πίτσας

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα λάθη της αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης της Google αφορούσε ένα ερώτημα χρήστη σχετικά με τη βελτίωση της πρόσφυσης του τυριού στην πίτσα. Η απόκριση που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη πρότεινε συγκλονιστικά την προσθήκη 1/8 φλιτζανιού μη τοξικής κόλλας στη σάλτσα πίτσας για τη βελτίωση της πρόσφυσης!

Αυτή η παραπλανητική πρόταση προήλθε από ένα σατυρικό μήνυμα σε ένα φόρουμ του Reddit πριν από 11 χρόνια, υπογραμμίζοντας την αποτυχία του AI να διακρίνει τη σατιρική φύση του σχολίου. Το περιστατικό υπογραμμίζει μια κρίσιμη έλλειψη κοινής λογικής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του AI, που οδηγεί σε δυνητικά επιβλαβείς συστάσεις.

Google AI | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Περίπτωση 2: Eat Rocks

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας χρήστης έκανε μια ερώτηση στην Google «πόσα πέτρες πρέπει να τρώω κάθε μέρα» και η απάντηση ήταν σοκαριστική. Η επισκόπηση AI της Google ανέφερε

«Σύμφωνα με τους γεωλόγους του Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον ένα μικρό βράχο για βραδυνό. Τα βράχια μπορεί να περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος…»

Google AI a | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Προφανώς, οι γεωλόγοι στο Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ δεν έκαναν ποτέ τέτοια δήλωση

Περίπτωση 3: Σκύλος γεννά αγελάδα

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας χρήστης αστειεύτηκε σε ένα φόρουμ ότι η παρακάτω εικόνα ήταν «ένας σκύλος που γεννούσε μια αγελάδα».

Google AI c | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Λοιπόν, ο χρήστης αστειευόταν, αλλά όχι το Google AI. Το Google AI το πήρε επίσης στα σοβαρά και είπε στον χρήστη ότι «είναι αλήθεια ότι τα σκυλιά έχουν γεννήσει αγελάδες»…

Google AI d | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Περίπτωση 4: Τι κάνουν οι αστροναύτες

Ένας χρήστης ρώτησε το Google AI «τι κάνει ο αστροναύτης» και η απάντηση ήταν όχι μόνο σοκαριστική αλλά και περίεργη. Δείτε την απάντηση στο στιγμιότυπο οθόνης παρακάτω

Δυσλειτουργία αναζήτησης Google AI

Έλλειψη ευαισθητοποίησης των χρηστών και εξαπάτησης

Αυτές οι λανθασμένες προτάσεις είναι ανησυχητικές επειδή εμφανίζονται στο βασικό προϊόν αναζήτησης της Google, όπου οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι καλά γνώστες των αποχρώσεων της τεχνολογίας AI. Ο κίνδυνος έγκειται στο να εμπιστεύονται οι χρήστες εν αγνοία τους και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις παραπλανητικές συστάσεις, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα εξαπάτησης και παραπληροφόρησης στα αποτελέσματα αναζήτησης που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ ορισμένες εξωφρενικές προτάσεις όπως η προσθήκη κόλλας στην πίτσα μπορεί να απορριφθούν ως παράλογες, πιο σοβαρά λάθη, όπως η σύσταση της κατανάλωσης πετρωμάτων, αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία των χρηστών.

Επίδραση στην εμπιστοσύνη των χρηστών και στην αξιοπιστία των μηχανών αναζήτησης

Η δυσλειτουργία της δυνατότητας αναζήτησης AI της Google υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας AI στις μηχανές αναζήτησης. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται και να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση πληροφοριών, η διασφάλιση της ακρίβειας και της ασφάλειας των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα περιστατικά που αφορούν την αναζήτηση τεχνητής νοημοσύνης της Google χρησιμεύουν ως προειδοποιητική ιστορία για τις εταιρείες τεχνολογίας. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των ισχυρών μέτρων ποιοτικού ελέγχου και των ηθικών κριτηρίων στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Απάντηση της Google

Σε απάντηση στον έλεγχο, ένας εκπρόσωπος της Google αναγνώρισε τα ζητήματα, αλλά είπε ότι τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι πολύ συνηθισμένα και δεν αντιπροσωπεύουν τις εμπειρίες των περισσότερων ανθρώπων. Πρόσθεσε επίσης ότι τα συστήματα της Google στοχεύουν να αποτρέψουν την εμφάνιση περιεχομένου που παραβιάζει την πολιτική στις Επισκοπήσεις AI. Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα λάβει μέτρα εάν εμφανιστεί τέτοιο περιεχόμενο. 

Συμπερασματικά, τα πρόσφατα λάθη της δυνατότητας αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης της Google χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση της πολυπλοκότητας και των παγίδων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Καθώς οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν το ψηφιακό τοπίο, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των χρηστών, η διασφάλιση της ακρίβειας των δεδομένων και η τήρηση των δεοντολογικών προτύπων πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας. Τα περιστατικά υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για διαφάνεια, υπευθυνότητα και συνεχή βελτίωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή αξιόπιστων και ασφαλών εμπειριών αναζήτησης για χρήστες σε όλο τον κόσμο.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα