27 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το Linux ξεπερνά το 4% στο μερίδιο αγοράς των υπολογιστικών συστημάτων

1 min read
| Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Παρά τα διαρκή αστεία σχετικά με το αιώνιο «έτος του Desktop PC Linux», το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα κατέχει μια μοναδική θέση στον κόσμο της τεχνολογίας. Ενώ αγωνίζεται να κερδίσει ευρεία έλξη μεταξύ των καθημερινών χρηστών, το Linux παραμένει ιδιαίτερα ευνοημένο από τους προγραμματιστές (ξεπερνώντας το macOS από αυτή την άποψη) και κυριαρχεί σε διακομιστές, συσκευές IoT και υπερυπολογιστές. Είναι ενδιαφέρον ότι τα πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν μια πιθανή αλλαγή στο μερίδιο αγοράς του Linux για υπολογιστές.

Σύμφωνα με το Statcounter GlobalStats , ο Φεβρουάριος του 2024 είδε το Linux να φτάνει σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 4,03%. Σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2009. Αυτά τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιστότοπους που προκάλεσαν 5 δισεκατομμύρια επισκέψεις χρηστών, προσφέρουν ένα αξιόπιστο στιγμιότυπο της χρήσης του λειτουργικού συστήματος παγκοσμίως. Αν και ιστορικά χαμηλό, το μερίδιο αγοράς του Linux παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας αύξηση 31,3% από τον Ιούνιο του 2023. Σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, η πρόοδος είναι ακόμη πιο σημαντική – τον ​​Φεβρουάριο του 2019, το μερίδιο ήταν μόλις 1,58%.

Linux στην επιφάνεια εργασίας: Ένας εξειδικευμένος παίκτης με σταθερή ανάπτυξη και μελλοντικές δυνατότητες

linux ftr | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ένας πιθανός παράγοντας που να επηρέασε θετικά προς αυτήν την ανάπτυξη είναι η επιτυχία του Steam Deck . Μια φορητή κονσόλα παιχνιδιών της Valve που τρέχει σε προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα Arch Linux. Αν και προορίζεται κυρίως για παίκτες, η κονσόλα διαθέτει επίσης λειτουργία επιτραπέζιου υπολογιστή, εισάγοντας δυνητικά νέους χρήστες στο περιβάλλον Linux. Τα δεδομένα Steam αντικατοπτρίζουν μια συνεχή άνοδο στην κοινότητα παιχνιδιών Linux. Με την πλατφόρμα να υπερηφανεύεται για πάνω από 1,63% χρήστες Linux τον Σεπτέμβριο του 2023. Μικρή μείωση από την κορύφωση του προηγούμενου μήνα, σχεδόν 2%, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς.

Ωστόσο, η δυνατότητα του Linux για ευρύτερη υιοθέτηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη λόγω ενός μεγάλου εμποδίου: του κατακερματισμού. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Linus Torvalds, δημιουργός του πυρήνα του Linux, η έλλειψη ενός τυποποιημένου περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας και ενός ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης πακέτων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επικρατούσα τάση. Φανταστείτε ένα σενάριο όπου η εγκατάσταση λογισμικού στον υπολογιστή σας περιλαμβάνει την πλοήγηση σε διαφορετικές εντολές και αποθετήρια ανάλογα με τη διανομή που έχετε επιλέξει (όπως το Ubuntu ή το Fedora), σε σύγκριση με τη βελτιωμένη εμπειρία σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο κατακερματισμός μπορεί να εμποδίσει την εμπειρία χρήστη, αποθαρρύνοντας τους νεοφερμένους να υιοθετήσουν το Linux.

Παρά αυτή την πρόκληση, το Linux συνεχίζει να εξελίσσεται, με συνεχείς προσπάθειες για τυποποίηση και βελτιωμένη φιλικότητα προς τον χρήστη. Διανομές όπως το Elementary OS και το Mint προσπαθούν να προσφέρουν φιλικές προς το χρήστη διεπαφές και απλοποιημένη εγκατάσταση λογισμικού, καλύπτοντας ένα ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, αυξανόμενο ενδιαφέρον για το cloud computing και τις τεχνολογίες κοντέινερ όπως το Docker. Τα οποία είναι εγγενώς αγνωστικά στην πλατφόρμα και ανοίγουν πόρτες για μεγαλύτερη υιοθέτηση Linux πέρα ​​από τα παραδοσιακά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας.

Συμπερασματικά, ενώ το Linux μπορεί να μην κυριαρχεί επί του παρόντος στον κόσμο των επιτραπέζιων υπολογιστών, η πρόσφατη ανάπτυξή του και η συνεχιζόμενη συνάφειά του σε άλλους τομείς υποδηλώνουν συνεχή εξέλιξη και δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του κατακερματισμού παραμένει ζωτικής σημασίας για το Linux να ανταγωνιστεί πραγματικά τα καθιερωμένα λειτουργικά συστήματα επιτραπέζιων υπολογιστών. Και να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως μια φιλική προς το χρήστη και ευρέως υιοθετημένη επιλογή. Με τις συνεχείς προόδους στην εμπειρία των χρηστών και τις πιθανές συνέργειες με τις τεχνολογίες cloud, το Linux μπορεί ακόμη να δει ένα λαμπρότερο μέλλον πέρα ​​από την εξειδικευμένη θέση του.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα