12 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τις ψηφιακές άδειες οδήγησης ετοιμάζει η Ευρώπη

1 min read
car license drive1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Την αναθεώρηση και σε μεγάλο βαθμό ψηφιοποίηση των κανόνων για τις άδειες οδήγησης προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψηφιακές άδειες, η αυτοαξιολόγηση των οδηγών και μέτρα για την βελτίωση της αντίληψης τους, είναι μερικές από τις αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες, που πρότεινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τη στήριξη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ψηφιακής άδειας οδήγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε κινητό τηλέφωνο και πλήρως ισοδύναμη με το συνηθισμένο δίπλωμα.

Η έκθεση για την αναθεώρηση των κανόνων εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 37 αποχές, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία πρώτης ανάγνωσης και οριστικοποιώντας τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που θα συνεχίσει τις σχετικές εργασίες, υπό τη νέα του σύνθεση, στις 6-9 Ιουνίου.

Το Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ψηφιακής άδειας οδήγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κινητό τηλέφωνο

Με περισσότερες από 20.000 ζωές να χάνονται στους δρόμους της Ε.Ε. κάθε χρόνο, το Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανόνων για τις άδειες οδήγησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ε.Ε.

Το Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης και να γνωρίζουν τους κινδύνους, ιδίως για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί, τα παιδιά, οι ποδηλάτες και οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών.

Ως εκ τούτου, η οδήγηση σε χιόνι και ολισθηρές συνθήκες, η ασφαλής χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τα τυφλά σημεία, τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και το ασφαλές άνοιγμα των πορτών του οχήματος θα πρέπει, επίσης, να αποτελούν μέρος της εξέτασης για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Ισχύς των αδειών οδήγησης και έλεγχοι υγείας

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 15 χρόνια για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Οι αντίστοιχες για φορτηγά και λεωφορεία θα έχουν ελάχιστη διάρκεια 5 χρόνων. Δεν στηρίζουν τη μείωση της διάρκειας ισχύος των αδειών οδήγησης για ηλικιωμένους, όπως πρότεινε η Επιτροπή, με σκοπό την αποφυγή διακρίσεων και τη διασφάλιση του δικαιώματος τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και τη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να μπορούν οι οδηγοί να αξιολογούν οι ίδιοι την ικανότητα οδήγησης τους, όταν εκδίδεται και ανανεώνεται άδεια οδήγησης, επιτρέποντας στις χώρες της Ε.Ε. να αποφασίζουν, εάν η αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια ιατρική εξέταση με κατ’ ελάχιστο εξετάσεις όρασης και καρδιαγγειακών παθήσεων για τους οδηγούς.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ζητούν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με ψυχικά και σωματικά σημάδια, που μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε κίνδυνο κατά την οδήγηση.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα