Είναι το GigaChat η απάντηση της Ρωσίας στο ChatGPT;
Το GigaChat, το νέο chatbot της ρωσικής Sberbank, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζεται ως ο πιθανός “δολοφόνος του ChatGPT”, αφού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και την περίπλοκη αφήγηση γύρω από την ανάπτυξή του.
Ωστόσο, πριν το στέψουμε ως πρωταθλητή ενός φημισμένου Ψυχρού Πολέμου της τεχνητής νοημοσύνης, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τόσο τις δυνατότητές του όσο και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει.
Το GigaChat ξεχωρίζει για τις πολυτροπικές του δυνατότητες. Αλληλεπιδρά άψογα με κείμενο, εικόνες και ήχο, επιτρέποντας στους χρήστες να συνομιλούν, να δημιουργούν εικόνες με βάση εισηγήσεις και ακόμη και να συνθέτουν μουσική. Αυτό το ξεχωρίζει από ανταγωνιστές όπως το ChatGPT, το οποίο απαιτεί επί του παρόντος πρόσθετα εργαλεία όπως το Dall-E 3 για παρόμοιες λειτουργίες.
Ωστόσο, η υποστήριξη γλώσσας του GigaChat περιορίζεται προς το παρόν στα ρωσικά, με αγγλικά και ισπανικά στον ορίζοντα. Αυτό περιορίζει σημαντικά την παγκόσμια εμβέλεια του σε σύγκριση με τις πολυγλωσσικές δυνατότητες των καθιερωμένων παικτών.
Προς το παρόν, η προσβασιμότητα του GigaChat περιορίζεται σε χρήστες εντός της Ρωσίας. Αυτό, σε συνδυασμό με το τρέχον πολιτικό κλίμα, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να αξιοποιήσει το ισχυρό υλικό που απαιτείται για βέλτιστη απόδοση. Η εκπαίδευση και η λειτουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το GigaChat απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους, που συχνά παρέχονται από εταιρείες όπως η Nvidia και η Intel.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, αυτές οι εταιρείες ίσως να μην είναι άμεσα διαθέσιμες για την υποστήριξη της ανάπτυξης του GigaChat, ενδεχομένως εμποδίζοντας την αποτελεσματική του κλιμάκωση.
Ας ελπίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση επιστημονικών εργασιών ή για την επίλυση σκακιστικών προβλημάτων, όχι για τη δημιουργία deepfakes.
Ωστόσο αν θέλετε να συγκρίνετε το ChatGPT με το GigaChat σίγουρα, θα χρειαστείτε ένα VPN και μερικά χρόνια συνομιλίας στα ρωσικά μέχρι το GigaChat, ή μάλλον το ρωσικό κράτος, να ανοίξει στον κόσμο και να προσθέσει υποστήριξη στην αγγλική γλώσσα.