26 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πώς να μετρήσετε σωστά το μέγεθος της οθόνης του υπολογιστή σας

1 min read
measuring monitor | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
5
(1)

Loading

  • Το μέγεθος της οθόνης μετριέται διαγώνια από τη μια γωνία στην απέναντι γωνία χρησιμοποιώντας μια μεζούρα
  • Οι καμπύλες οθόνες μετρώνται με τον ίδιο τρόπο όπως οι επίπεδες οθόνες, αλλά η καμπύλη πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τοποθετώντας τη μεζούρα σε επίπεδο επάνω της.
  • Ο λόγος διαστάσεων και η ανάλυση δεν επηρεάζουν τον τρόπο μέτρησης της οθόνης, αλλά επηρεάζουν άλλους παράγοντες, όπως η επιφάνεια της οθόνης και η ευκρίνεια.
  • Μην ξεχνάτε 1inch = 2,54cm & 1cm=0.393700787 inches

Έχετε μια παλιά οθόνη που δεν ξέρετε το μέγεθος της; Το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να πιάσετε μια μεζούρα και να μετρήσετε το πλάτος της, αλλά αυτό δεν θα σας δώσει το σωστό μέγεθος. Θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε σωστά και χωρίς να γρατσουνίσετε την οθόνη.

Το μέγεθος της οθόνης μετριέται διαγώνια

Όταν κοιτάτε τις προδιαγραφές μιας οθόνης, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το διαγώνιο μέγεθος της, που συνήθως υποδηλώνεται σε ίντσες. η μέτρηση βρίσκεται συχνά στον τίτλο της ίδιας της λίστας προϊόντων. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα του Amazon για την οθόνη παιχνιδιών Scepter E255B-FWD240 24,5 ιντσών για ένα πραγματικό παράδειγμα.

image 14 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το διαγώνιο μέγεθος ή μήκος είναι η μέτρηση της γραμμής από τη μία γωνία της οθόνης στην αντίθετη γωνία. Μπορείτε να μετρήσετε τη διαγώνιο από οποιαδήποτε γωνία αρκεί να φροντίσετε να πάτε στην απέναντι γωνία για να πάρετε το σωστό μήκος.

Δεν πρέπει να μπερδεύετε το διαγώνιο μήκος με το πλάτος ή το ύψος της οθόνης, καθώς πρόκειται για ξεχωριστές μετρήσεις. Εάν εργάζεστε με περιορισμένο μέγεθος γραφείου, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή και σε αυτές τις διαστάσεις, καθώς δεν μπορείτε να συναγάγετε το πλάτος ή το ύψος μόνο από το μήκος της διαγώνιας.

Πώς να μετρήσετε το μέγεθος της οθόνης

Ο πιο αξιόπιστος και αναμφισβήτητα ο πιο γρήγορος τρόπος για να μάθετε το μέγεθος της οθόνης μιας οθόνης είναι να ελέγξετε το φύλλο προδιαγραφών της οθόνης. Μπορείτε να το δείτε είτε από το πλαίσιο στην οθόνη ή να αναζητήσετε το όνομα του μοντέλου στο διαδίκτυο.

Εάν σας είναι κομματάκι δύσκολο τότε μπορείτε εύκολα να μετρήσετε την οθόνη σας με μια τυπική μεζούρα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε μια μεζούρα σώματος κατασκευασμένη από ύφασμα που δεν έχει μεταλλικά κομμάτια πάνω της, καθώς το μέταλλο μπορεί εύκολα να αφήσει βαθιά σημάδια και γρατσουνιές στο πλαστικό κάλυμμα της οθόνης. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε έναν πλαστικό χάρακα, αλλά μπορεί επίσης να αφήσει γρατσουνιές και πιθανότατα δεν έχετε αρκετά μακρύ για να μετρήσετε το μέγεθος της οθόνης με μία κίνηση.

Μόλις αποκτήσετε μια μεζούρα, τοποθετήστε την επίπεδη σε οποιαδήποτε γωνία της οθόνης και τραβήξτε την να τεντωθεί στην οθόνη. Σύρετε το άλλο άκρο στην απέναντι γωνία και διαβάστε τη μέτρηση. Φροντίστε να μετράτε μόνο τις γωνίες της οθόνης. αγνοήστε τα πλαίσια και τις μαύρες γραμμές γύρω του.

image 15 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ένας εναλλακτικός τρόπος μέτρησης του διαγώνιου μήκους είναι με τη βοήθεια του Πυθαγόρειου θεωρήματος. Εάν ήσασταν καλοί στα μαθηματικά τώρα είναι η ώρα να το αποδείξετε. Για να υπολογίσετε το μήκος της διαγώνιας, μετρήστε το πλάτος και το ύψος της οθόνης. Πάρτε την τετραγωνική ρίζα του αθροίσματος των τετραγώνων του (οριζόντιου) πλάτους και του (κατακόρυφου) ύψους. Ή θα μπορούσατε απλώς να πληκτρολογήσετε το πλάτος και το ύψος σε έναν υπολογιστή Πυθαγόρειου Θεωρήματος .

Αν θέλετε να μετρήσετε την επιφάνεια της οθόνης, πολλαπλασιάστε το πλάτος με το ύψος και ο αριθμός που θα λάβετε είναι η συνολική επιφάνεια. Μια οθόνη με μεγαλύτερη επιφάνεια τεχνικά ισοδυναμεί με μεγαλύτερη οθόνη.

Τι γίνεται με τις κυρτές οθόνες;

Μετράτε τις καμπύλες οθόνες με τον ίδιο τρόπο που θα μετράτε μια επίπεδη οθόνη. Η μόνη διαφορά είναι ότι πρέπει να λάβετε υπόψη την καμπύλη τοποθετώντας τη μεζούρα επίπεδη στην επιφάνεια. Εάν χρειάζεστε ακριβείς μετρήσεις, ίσως θελήσετε να ελέγξετε το φύλλο προδιαγραφών της οθόνης.

Μην ξεχνάτε την αναλογία διαστάσεων και την ανάλυση οθόνης

Ο λόγος διαστάσεων σάς λέει την αναλογία μεταξύ του πλάτους και του ύψους της οθόνης σας. Για παράδειγμα, μια οθόνη με λόγο διαστάσεων 16:9 υποδεικνύει ότι για κάθε 16 μονάδες πλάτους υπάρχουν 9 μονάδες ύψους. Δεν σας λέει την πραγματική ανάλυση της οθόνης αλλά μάλλον το πλάτος και το ύψος. Μια οθόνη 16:10 υποδεικνύει μια οθόνη με ελαφρώς ψηλότερο ύψος. Οι υπερευρυγείς οθόνες έχουν συχνά λόγο διαστάσεων 21:9.

Η ανάλυση οθόνης σάς λέει πόσα pixel υπάρχουν στην οθόνη. Όπως και με την αναλογία διαστάσεων, ο πρώτος αριθμός σας λέει πόσα μεμονωμένα pixel υπάρχουν στο πλάτος του και ο δεύτερος είναι για το ύψος. Μια οθόνη 1920x1080p έχει 1920 οριζόντια και 1080 κάθετα pixel, με συνολικό αριθμό pixel λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια.

Λάβετε υπόψη ότι το μέγεθος οθόνης που αναφέρεται στις προδιαγραφές του προϊόντος μετράται διαγώνια. Εάν θέλετε να μετρήσετε μια οθόνη για να καταλάβετε αν θα χωρέσει στο γραφείο σας, ίσως θελήσετε να ελέγξετε επίσης το πλάτος και το ύψος, καθώς το διαγώνιο μήκος μπορεί να είναι ελαφρώς παραπλανητικό, ειδικά με υπερευρεία και καμπύλες οθόνες. Και αν αγοράζετε μια νέα οθόνη, υπάρχει μια λίστα με άλλους παράγοντες που πρέπει να προσέξετε εκτός από το μέγεθος, την αναλογία διαστάσεων και την ανάλυση.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα