Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πώς να φτιάξετε το δικό σας DIY NAS drive

1 min read
fractal design meshify 2 compact hdd cage1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Υπάρχουν σίγουρα πολλές εξωτερικές θήκες δίσκων δικτυακής αποθήκευσης (NAS) για να διαλέξετε εκεί έξω και εταιρείες όπως οι TerraMAster, Asustor, QNAP και Synology σας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα NAS drives για όλα τα βαλάντια.

Όμως αντί να αγοράσετε μία εξωτερική θήκη, μπορείτε να κατασκευάσετε εσείς οι ίδιοι ένα DIY NAS μέσω τυπικών εξαρτημάτων υπολογιστή. Εάν κι όλας διαθέτετε έναν παλιό υπολογιστή και δεν ξέρετε τι να τον κάνετε τότε να ξέρετε ότι κάποια εξαρτήματα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μονάδες αποθήκευσης NAS.

Δείτε παρακάτω πως θα το κάνετε.

Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα NAS Drive

Η κατασκευή ενός NAS μοιάζει πολύ με τη δημιουργία ενός PC οπότε μη μασάτε διαβάστε παρακάτω και στο τέλος θα είστε πολύ περήφανοι για το κατόρθωμα σας.

  • Χρησιμοποιήστε ένα παραδοσιακό πλαίσιο ATX με όλα τα συνηθισμένα εξαρτήματα υπολογιστή
  • Εξοικονομήστε χρήματα και επιλέξτε μια πιο συμπαγή θήκη υπολογιστή, μητρική πλακέτα και έναν πιο απλό επεξεργαστή ο οποίος σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που έχουν οι έτοιμες θήκες NAS.

Θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πλαίσιο, καθώς αυτό σας επιτρέπει να το τοποθετήσετε πιο εύκολα στο σπίτι ή στο γραφείο. Ανεξάρτητα από το πώς θα φτιάξετε το DIY NAS σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και μία διανομή Linux με έναν Web Server για να μπορείτε να διαχειρίζεστε και να αποθηκεύετε αρχεία και να εκτελείτε εφαρμογές.

Δείτε παρακάτω τα κομμάτια που θα χρειαστείτε

  • Η Fractal Design Node 304 είναι μια θήκη υπολογιστή mini-ITX που είναι ιδανική για μικρές ρυθμίσεις με περιορισμένο χώρο.
  • Ο Intel Core i3-14100 είναι ένας από τους πιο οικονομικούς επεξεργαστές Intel 14ης γενιάς με τέσσερις πυρήνες και οκτώ νήματα. Δεν είναι το πιο ισχυρό τσιπ που υπάρχει, αλλά επιτρέπει τη δημιουργία ενός συστήματος χαμηλής κατανάλωσης, χαμηλού κόστους με αξιοπρεπή απόδοση.
  • Η ASUS ROG Strix Z790-I είναι μια κορυφαία μητρική Mini ITX για υπολογιστές παιχνιδιών, με κομψή σχεδίαση, αποτελεσματική ψύξη και ισχυρή απόδοση με επεξεργαστές Intel 14ης γενιάς.
  • TEAMGROUP Elite DDR5-4800 (2×16) Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας σε DDR5 αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε πάρα πολλά τότε οι μνήμες της TEAMGROUP σας καλύπτουν απόλυτα με την προσιτή γκάμα μνήμης RAM Elite DDR5-4800.
  • Το MSI MAG A550BN είναι ένα προσιτό τροφοδοτικό 550W με πολύ καλή βαθμολογία το οποίο θα σας υπερκαλύψει!
  • Ο Western Digital Black SN770 είναι ένας SSD ο οποίος με ταχύτητες μεταφοράς 4.000 MB/s και χωρητικότητα 250 GB, είναι ιδανικός για το μικρό σας NAS Drive.

Το συνολικό κόστος κατασκευής αυτού του NAS και εγκατάστασης μονάδων δίσκου θα ξεπεράσει τις ήδη υπάρχουσες έτοιμες θήκες αλλά και μόνο το ότι θα το φτιάξετε μόνοι σας είναι αυτό που θα σας αποζημιώσει.

Η επιλογή ενός λειτουργικού συστήματος είναι κάτι απλό. Υπάρχουν εκεί έξω κάποιες διανομές Linux όπως το unRAID . Για αρχάριους, θα συνιστούσαμε είτε το TrueNAS SCALE είτε το OpenMediaVault . Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε και ξεκινάτε έναν διακομιστή, αυτά τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι σχετικά απλά και εξαιρετικά για να ξεκινήσετε.

Όλα αυτά τα λειτουργικά που σας είπαμε διαθέτουν και ενσωματωμένο Web Server όπως και το NAS Drive.

Ποιες μονάδες αποθήκευσης να χρησιμοποιήσετε με το NAS;

terramaster t6 423 nas hero1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όσον αφορά δίσκους μπορείτε να διαλέξετε από το e-shop.gr

Δείτε εδώ

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να φτιάξετε το δικό σας NAS Drive το οποίο σίγουρα μπορεί να σας κοστίσει λίγο παραπάνω, όμως μην ξεχνάτε ότι φτιάχνετε μόνοι σας είναι ότι καλύτερο για να περάσετε δημιουργικά την ώρα σας και να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει και σας προσφέρει ευχαρίστηση.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα