27 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

H επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και η θεαματική άνοδος του ChatGPT το 2023

1 min read
chatgpt openAI | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το 2023 το ChatGPT, αυτό το generative AI-powered chatbot της OpenAI, γνώρισε μία θεαματική άνοδο, που κατέκτησε το εντυπωσιακό αριθμό των 100 εκατομμυρίων χρηστών μέσα σε δύο μήνες από την κυκλοφορία του στις 30 Νοεμβρίου.

Ξεπερνώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης των γιγάντων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, η ραγδαία άνοδος του ChatGPT προέβλεψε ότι η OpenAI θα αποκομίσει έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2024, εδραιώνοντας την ιδιότητά της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή για καταναλωτές.

Ωστόσο, η γοητεία του ChatGPT δεν ήταν απαλλαγμένη από τις ιδιορρυθμίες του. Παρά την ικανότητά του να διαβάζει και να γράφει ολοκληρωμένα άρθραμ να γράφει ποίηση και εκθέσεις, οι περιστασιακές ανακρίβειες έκαναν τον όρο “hallucinate” τη λέξη της χρονιάς του Dictionary.com.

Αυτό ανέδειξε τις βαθιές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, ωθώντας χιλιάδες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, να ζητήσουν παύση στην ανάπτυξη ισχυρότερων συστημάτων, τονίζοντας τους υπαρξιακούς κινδύνους που συνδέονται με την ανεξέλεγκτη τεχνολογική πρόοδο.

Το χρηματοπιστωτικό τοπίο ανταποκρίθηκε στην έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης, με τους επενδυτές να διοχετεύουν το 2023 το εκπληκτικό ποσό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Alphabet, η Meta και η Amazon επιδόθηκαν σε μια σκληρή μάχη για την πρωτοκαθεδρία της τεχνητής νοημοσύνης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον τεχνολογικό ανταγωνισμό.

Εν τω μεταξύ, η κατασκευάστρια τσιπ Nvidia αναδείχθηκε σε εξέχοντα νικητή, μπαίνοντας στο κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με τα μεγαθήρια της βιομηχανίας Apple και Alphabet.

Εσωτερικά, η OpenAI αντιμετώπισε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Sam Altman απολύθηκε τον Νοέμβριο, προκαλώντας ένα δημόσιο δημοψήφισμα για τον ευαγγελισμό της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επαναφορά του Altman τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη της ηγεσίας σε όλο αυτό το εγχείρημα για την κατεύθυνση και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην αυγή του 2024, η παγκόσμια συζήτηση μετατοπίζεται προς τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης με την ΕΕ να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο με τη θέσπιση του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη και ηθική προσέγγιση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα