15 Ιουνίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

«Αγρότης της Χρονιάς» 

1 min read
w02 1816492730cover261 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

 Τα πολλαπλά οφέλη στην αγροτική παραγωγή από την ψηφιοποίηση και την εφαρμογή νέων καινοτόμων λύσεων

Οι νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες σε τομείς ψηφιοποίησης της παραγωγής, της φυτοπροστασίας, τις τεχνολογίες νερού και τις θρέψεις των φυτών, παρουσιάστηκαν στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Ο Λευτέρης Ρουμελιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Yara Hellas στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι βασικό στόχος των αγροτών είναι η αύξηση της γονιμότητας των εδαφών και κατ΄ επέκταση η αύξηση της παραγωγής κάνοντας όμως χρήση μικρότερου ποσοστού λιπασμάτων και φαρμάκων προκειμένου να περιοριστεί το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Ρουμελιώτης παρουσίασε τις πρακτικές εφαρμογές της Yara Hellas που στοχεύουν να βοηθήσουν τον αγρότη στο χωράφι, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται όραμα, επενδύσεις και συνεργασίας των αγροτών με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υπάρχει αγροτική απόδοση και ανάπτυξη.

Την επιβεβλημένη θωράκιση των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ο κ. Δημήτρης Ρέππας Εμπορικός Διευθυντής της Timac Agro/ΛΥΔΑ στην παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος παραμένει η αύξηση της παραγωγής με όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα. Στόχος της εταιρείας, σημείωσε ο κ. Ρέππας, είναι η επένδυση σε νέες καινοτόμες λύσεις προκειμένου ο σύγχρονος αγρότης να έχει το κατάλληλο οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής.

Ο κ. Μιλτιάδης Χαρένης, αγρότης από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, μεταφέροντας τις προσωπικές του εμπειρίες από την αγροτική παραγωγή υπογράμμισε με έμφαση ότι σήμερα τα έξυπνα λιπάσματα δίνουν λύσεις στον αγροτικό κόσμο και σε συνεργασία με τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και απόδοσης σε τέτοια επίπεδα που τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν αδύνατη.

Τα οφέλη της ψηφιοποίησης της αγροτικής παραγωγής παρουσίασε ο κ. Χριστόδουλος Μποζατζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AGROTECH SA σημειώνοντας ότι βασικός στόχος είναι να δίνονται λύσεις που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα στην αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μποζατζίδης στους ψεκασμούς των καλλιεργειών επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης η κάμερα που είναι τοποθετημένη στο ψεκαστικό έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει το ζιζάνιο πάνω στο φυτό και θα το ψεκάζει. Αυτή η απόλυτα ακριβής διαδικασία εξασφαλίζει μείωση κατά 70% στα φυτοφάρμακα με ότι αυτό σημαίνει για το τελικό κόστος της παραγωγής.

«Ο Έλληνας αγρότης πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής του αν θέλει να γίνει ανταγωνιστικός» κατέληξε ο κ. Μποζατζίδης.

Στην ανερχόμενη μέθοδο της αναγεννητικής γεωργίας αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Βασίλης Κίτσος Τεχνικός Διευθυντής της COSMOCERT, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι μια κύρια μέθοδος καθώς θα αποτελεί ευρωπαϊκό κανονισμός. Η αναγεννητική γεωργία τόνισε ο κ. Κίτσος στηρίζεται σε φιλικές μεθόδους προς το περιβάλλον όσον αφορά προστασία του εδάφους από τις διαβρώσεις χωρίς όμως να είναι βιολογικές και χωρίς οι όποιες παρεμβάσεις φαρμάκων να το επηρεάζουν.

Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Σύνταξης της Agrenda, Γιώργος Κοντονής

Η ημερίδα μεταδίδεται ζωντανά σε διαδικτυακή σύνδεση από την πύλη αγροτικής ενημέρωσης

www.agronews.gr 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα