22 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το Γλωσσάρι του 5G

5g phone 21 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το 5G είναι η τεχνολογία ασυρμάτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που έχει έρθει και στη χώρα μας και θα αλλάξει άρδην τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αλλά και για τις εκπληκτικές ταχύτητες που θα επιτυγχάνουν οι συσκευές που θα συνδέονται στο νέο δίκτυο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες λέξεις που πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα τους όρους αυτής της νέας τεχνολογίας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

4G

Προτού φτάσουμε στο 5G, ας μιλήσουμε για το 4G, το δίκτυο που είμαστε σήμερα. Αποτελεί την τέταρτη γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2010. Ενώ τα δίκτυα 3G ασχολήθηκαν κυρίως με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου, το 4G ήταν το πρώτο που έδωσε έμφαση στις ταχύτητες δεδομένων συγκρίσιμες με αυτές της οικιακής ευρυζωνικής σύνδεσης την ADSL.  

5G

Το 5G, αναφέρεται στην πέμπτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας. Εάν το 4G έφερε υψηλότερες ταχύτητες, το 5G τις απογειώνει καθώς επιτρέπει την καλύτερη σύνδεση περισσότερων συσκευών, και με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε συσκευής αγγίζοντας ταχύτητες δικτύου 1Gbit LAN και ακόμη παραπάνω.

5G NR 

Πολύ απλά το NR σημαίνει New Radio. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για αυτό πέρα ​​από το γεγονός ότι είναι το όνομα του προτύπου στο οποίο βασίζεται όλη η ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης των δεδομένων.

Ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά αφού όλες οι εταιρείες όπως η AT&T και η T-Mobile αλλά και οι άλλοι μεγάλοι παίχτες ακολουθούν το 5G NR καθώς χτίζουν τα δίκτυά τους. Δεδομένου λοιπόν ότι όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο, πιθανότατα όλο και λιγότερο θα ακούσετε τον όρο NR καθώς είναι ο κοινός παρανομαστής για το δίκτυο 5G. 

Latency (Καθυστέρηση)

Εάν η ταχύτητα είναι το Α τότε το Ω είναι το Latency. Η καθυστέρηση είναι ο χρόνος καθυστέρησης που μεσολαβεί όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή ενεργοποιείτε ένα όπλο σε ένα παιχνίδι στην ουσία είναι ο χρόνος απόκρισης από τη στιγμή που στέλνει η συσκευή το αίτημα στο δίκτυο για να λάβει μια απάντηση. Πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει κάποιο μικρό κολληματάκι όταν συνομιλείτε με κάποιον στο Zoom – αυτός είναι ο χρόνος καθυστέρησης καθώς τα σήματα ταξιδεύουν φυσικά σε μεγάλες αποστάσεις. 

Αυτός ο χρόνος καθυστέρησης μπορεί να διαρκέσει περίπου 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου με τα τρέχοντα δίκτυα. Δεν φαίνεται και τόσο σπουδαίος, αλλά κάνει τη διαφορά εάν χρειάζεστε στιγμιαία απάντηση και όταν λέμε στιγμιαία μιλάμε για έναν gamer που παίζει Fortnite, πρέπει να ξέρει ότι ο χαρακτήρας του τραβάει πραγματικά πιστόλι όταν πατάει το κουμπί. 

Με το 5G, αυτός ο λανθάνων χρόνος μειώνεται σε μόλις 1 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Συχνότητα

Η συχνότητα αναφέρεται ως «ψυχή της βιομηχανίας ασύρματων δικτύων». Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα ραδιοκύματα είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνετε ραδιοφωνικά σήματα και ακούτε ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας. Στο 5G βέβαια δεν χρειάζεται να συντονίσετε το τηλέφωνό σας σαν ένα ραδιόφωνο για να συνδεθείτε σε διάφορα κανάλια – το τηλέφωνό σας έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί αυτόματα την κατάλληλη συχνότητα. 

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν κάποιες συχνότητες για τη μεταφορά δεδομένων μέσω του αέρα και με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο αποτελεσματική σε αυτήν τη διαδικασία. 

Οι πάροχοι φυσικά έχουν ο καθένας τους τη δική τους συχνότητα η οποία τροφοδοτεί παλαιότερα δίκτυα 3G και 4G. Ωστόσο, οι εταιρείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν περισσότερες συχνότητες για να επιτρέψουν μια ευρύτερη διάθεση του 5G. 

Γενικά να ξέρετε ότι όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που μπορείτε να επιτύχετε.

Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια που μπορείτε να επιτύχετε.

Millimeter wave – Ηλεκτρομαγνητικά μικροκύματα

Το νέο σε όλη την ιστορία είναι το ηλεκτρομαγνητικό μικροκύμα 5G (millimetre waves) 5G, το οποίο περιλαμβάνει τα mmWave και Ultra Wideband 5G.

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα φάσμα υψηλής συχνότητας. Το εύρος των μικροκυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 24 gigahertz και 100 gigahertz. Κάθε φορά που κάποιος μιλά για τις τρελές ταχύτητες που πιάνετε με το 5G, αναφέρεται συχνά στο 5G που τρέχει σε αυτό το είδος φάσματος. 

Η κύρια διαφορά είναι ότι το mmWave χρησιμοποιεί πολύ υψηλές συχνότητες για τη μετάδοση περισσότερων δεδομένων.

Ένα μόνο πρόβλημα είναι ότι το millimetre δεν έχει μεγάλη εμβέλεια γι αυτό και το mmWave 5G απαιτεί πολλές περισσότερες τοποθετήσεις κεραιών.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν “ωχ θα ψηθεί ο εγκέφαλος μας παίρνοντας μία μεγάλη δόση ακτινοβολίας”, όμως η υποβάθμιση του σήματος κάνει τα επίπεδα ακτινοβολίας εντελώς ασφαλή.

Low Band – Χαμηλή συχνότητα

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν ζώνες χαμηλής συχνότητας για χρόνια για να τροφοδοτούν δίκτυα 3G και 4G που χρησιμοποιούμε σήμερα. Μεγάλο μέρος του δικτύου 4G στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, λειτουργεί στο φάσμα των 700 megahertz. Η βιομηχανία του 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλής ζώνης επειδή κυρίως ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζονται από εμπόδια, εξ’ ου και οι τηλεοπτικές μας δέκτες και οι συχνότητες που χρησιμοποιούν οι αναμεταδότες είναι στο φάσμα των 700 Mhz . 

s10-5g-verizon-2

Midband – Μεσαία συχνότητα

Η ζώνη αυτή είναι το “απόλυτο σημείο” διότι επιτυγχάνει και ταχύτητα αλλά και εμβέλεια.

Οι περισσότεροι από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο καιροφυλακτούν θα λέγαμε γι αυτές τις συχνότητες αφού το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνουν τα ραδιοφωνικά σήματα παγκοσμίως και γι αυτό επέλεξαν να επενδύσουν στην τεχνολογία high band. Υψηλή συχνότητα

Δεν υπάρχει απαραιτήτως μια ζώνη φάσματος που να είναι καλύτερη από την υπόλοιπη. Όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να επενδύσουν και στις τρεις ζώνες για να προσφέρουν πλήρη κάλυψη. 

Sub-6 GHz

Το Sub-6Ghz είναι ένας όρος που γενικά ομαδοποιεί τις χαμηλές και τις μεσαίες συχνότητες. Όταν μερικοί από τους πρώτους παρόχους μιλούσαν για mmWave, το Sub-6 έγινε η εναλλακτική λύση για το 5G που έδινε τη δυνατότητα μία καλή εναλλακτική λύση όσον αφορά τη συχνότητα διάθεσης της τεχνολογίας. 

5G Ε

Το 5G E φέρνει υψηλότερες ταχύτητες, αλλά όχι το είδος των πραγματικών πλεονεκτημάτων που θα προσφέρει το 5G. Το αφήνουμε προς το παρόν.

5G UWB (ή 5G UW) και 5G Plus

Η Verizon και η AT&T το καθένα έχουν τη δική τους διαφορετική (αλλά πραγματικά, την ίδια) ονομασία για 5G με βάση το mmWave είναι στην ουσία 5G με άλλα λόγια. 

DSS (Dynamic spectrum sharing)

Η δυναμική κοινή χρήση φάσματος ας το πούμε έτσι απλά στα Ελληνικά, ή καλύτερα το DSS, επιτρέπει σε έναν πάροχο να χρησιμοποιεί συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται στο 4G. Εάν δηλαδή ένα ασύρματο δίκτυο μοιάζει με αυτοκινητόδρομο με πολλές λεωφόρους κυκλοφορίες τότε το DSS θα επιτρέπει σε έναν πάροχο να χρησιμοποιήσει αυτές τις λεωφόρους επικοινωνίας είτε για 4G είτε για 5G με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες. 

5G SA

Γνωστό ως αυτόνομο 5G, αυτό είναι ένα δίκτυο 5G που δεν βασίζεται στη ραχοκοκαλιά ενός δικτύου 4G LTE. Tα δίκτυα «5G SA», η αλλιώς “True 5G” μπορούν να επιτύχουν χαμηλό latency με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες

5G NSA

Η πρώιμη μορφή των δικτύων 5G, 5G non-standalone (5G NSA) χρησιμοποιεί τεχνολογία LTE, ενώ επιτρέπει στους παρόχους να χρησιμοποιούν μερικά από τα πρώτα πλεονεκτήματα του 5G ειδικά όταν πρόκειται για ταχύτητα.  

Small cell

Η παραδοσιακή κάλυψη προέρχεται συνήθως από γιγάντιους πύργους γεμάτους με διαφορετικά ραδιόφωνα και κεραίες. Αυτές οι κεραίες μπορούν να μεταδίδουν σήματα σε μεγάλη απόσταση, οπότε δεν χρειάζεστε πολλά από αυτά. Τα Small Cells είναι το αντίθετο: Ασύρματοι αναμεταδότες σε μεγέθους σακιδίου που μπορούν να κρεμαστούν ή να τοποθετηθούν σε ήδη υπάρχουσες κολώνες φωτισμού, κ.λ.π. στο δρόμο σε μικρές αποστάσεις για να μεταδώσουν ένα σήμα 5G και αν επιτύχουν την ανάλογη ταχύτητα.

Οπότε η ιδέα είναι απλή περισσότεροι αναμεταδότες, σε κοντινές αποστάσεις για τη δημιουργία ενός πυκνού δικτύου. 

MIMO

Συντομογραφία multiple input, multiple output.” “πολλαπλή είσοδος, πολλαπλή έξοδος”. Βασικά, είναι η διαδικασία κατά την οποία το κινητό έχει περισσότερες κεραίες για να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη σύνδεση του στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη σύνδεση και γρηγορότερο δίκτυο Gigabit LTE.

Οι εταρείες αναπτύσσουν αυτό που είναι γνωστό ως 4×4 MIMO, στο οποίο τέσσερις κεραίες είναι εγκατεστημένες σε ένα τηλέφωνο.

Carrier aggregation 

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να δεσμεύσουν διαφορετικές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων και να τις συνδέσουν, έτσι ώστε τηλέφωνα όπως το Samsung Galaxy S8 να επιλέγουν αυτόματα την πιο γρήγορη και αποσυμφορημένη συχνότητα. Σκεφτείτε το ως αυτοκινητόδρομο με τρεις λωρίδες με τα αυτοκίνητα να μπορούν να μπαινοβγαίνουν σε κάθε λωρίδα που έχει τη λιγότερη κίνηση.

Αυτό συχνά αναφέρεται ως dual connectivity διπλή συνδεσιμότητα.

QAM 

Τεχνικός όρος απλά δίνει καλύτερο έλεγχο στην μεταφορές δεδομένων βελτιστοποιώντας την απόδοση.

Gigabit LTE (LTE Advanced)

Το Gigabit LTE, επίσης γνωστό ως LTE Advanced, είναι στην ουσία τα θεμέλια και ο πρόδρομος του 5G. Τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης που επιτυγχάνει πολύ υψηλότερες ταχύτητες στο υπάρχον δίκτυο LTE .

Beam forming – Διαμόρφωση δέσμης 

Αυτός είναι ένας τρόπος για να κατευθύνετε σήματα 5G σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, επιτυγχάνοντας καλύτερη συνδεσιμότητα.

Unlicensed spectrum

Όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται σε αυτό που είναι γνωστό ως αδειοδοτημένο φάσμα, το οποίο κατέχουν και έχουν αγοράσει από τις αρμόδιες αρχές.

Όμως με το 5G τα πράγματα αλλάζουν καθώς για να επιτευχθούν οι ταχύτητες που υπόσχεται πρέπει να δεσμευθούν άλλες συχνότητες που είναι ήδη πιασμένες.

Αλλά ας μη ξεφύγουμε, ο όρος αυτός σημαίνει ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μετακινούνται σε ένα δημόσιο φάσμα συχνοτήτων χωρίς άδεια, παρόμοιο με το είδος των ελεύθερων σημάτων χρησιμοποιούν τα δίκτυα Wi-Fi.

Ωστόσο αυτό εγκυμονεί κινδύνους καθώς είναι λιγότερο ασφαλές αφού οι συχνότητες αυτές δεν ελέγχονται.

Network slicing – Τεμαχισμός δικτύου

Το γνωστό Διαίρει και Βασίλευε.

Κάθε συσκευή έχει διαφορετικές απαιτήσεις έτσι με αυτήν την τεχνική μπορεί να απομονωθούν ορισμένα μεμονωμένα επίπεδα συχνοτήτων και να διατεθούν σε αυτές τις συσκευές για το το είδος της σύνδεσης που τις χρειάζονται.

Για παράδειγμα, η ήδη υπάρχουσα κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προσφέρει χαμηλότερη ισχύ και πιο αργή σύνδεση όταν συνδεθεί σε αυτήν ένας αισθητήρας που είναι συνδεδεμένος σε έναν μετρητή νερού στο σπίτι σας, από έναν αισθητήρα σε ένα αυτοκινούμενο όχημα όπου εκεί η ταχύτητα και η άμεση απόκριση παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε σχετικά με την ορολογία του 5G, για οτιδήποτε θέλετε να μας επισημάνετε μπορείτε να γράψετε ένα σχόλιο.

Ευχαριστούμε

[via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα