26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τα Windows 3.0 έγιναν 30 ετών! Τι ήταν αυτό που τα έκανε τόσο ξεχωριστά!

1 min read
windows 30 and 31 1 7281 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ήταν 22 Μαΐου 1990 μόλις πριν από τριάντα χρόνια όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τα περιβόητα Windows 3.0, ένα γραφικό περιβάλλον που ήταν ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών και της διαχείρισης του υλικού από το λειτουργικό σύστημα.

Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση των Windows

Στις πρώτες μέρες οι περισσότεροι υπολογιστές IBM διέθεταν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft το MS-DOS , ένα λειτουργικό σύστημα που ήταν και είναι βασισμένο κυρίως στη γραμμή εντολών και συνήθως μπορούσε να εκτελεί μία εφαρμογή κάθε φορά.

Καθώς όμως οι υπολογιστές εξελίχθηκαν σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το “multitasking” έγινε ίσως η πιο σημαντική λέξη στο λεξιλόγιο αλλά και στον κλάδο της πληροφορικής. Τα περιοδικά της τότε εποχής έκαναν ιδιαίτερες μνείες γι αυτό το νέο χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος το οποίο αύξανε δραματικά την παραγωγικότητα του χρήστη αφού πλέον μπορούσε να εκτελέσει δύο ή και περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα.

Εκείνη την εποχή, οι ιδέες για γραφικά και ποντίκια βασίζονταν στον πρώιμο υπολογιστή Xerox Alto .

Όμως το μεγάλο άλμα το έκανε η Microsoft με το δικό της λειτουργικό σύστημα με GUI (γραφικό περιβάλλον) και διεπαφή με βάση το ποντίκι, με τα Windows 1.0, το 1985. Το συγκεκριμένο λειτουργικό έτρεχε πάνω σε MS-DOS και είχε μια οθόνη bitmap με μη επικαλυπτόμενα παράθυρα εφαρμογών.

Όμως ούτε τα Windows 1.0 ούτε τα Windows 2.0 αποδείχτηκαν επιτυχημένα στην αγορά πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα αφού στη συνέχεια ήρθαν τα Windows 3.0 το 1990, ένα άλλο κέλυφος GUI που έτρεχε κι αυτό πάνω σε MS-DOS όμως με τη δυνατότητα multitasking.

Δείτε παρακάτω γιατί πραγματικά ξεχώρισαν τα Windows 3.0

Ο Νέος Διαχειριστής Προγράμματος

Διαχείριση προγραμμάτων Microsoft Windows 3.0

Στα σημερινά Windows, το μενού Έναρξη είναι ένας εύκολος τρόπος οργάνωσης και εκκίνησης εγκατεστημένων εφαρμογών, η ιδέα του οποίου έρχεται από τα Windows 3.0.

Tα Windows 2.0 είχαν χρησιμοποιήσει το MS-DOS Executive, το οποίο ήταν βασικά μια λίστα αρχείων χωρίς υποστήριξη εικονιδίων εφαρμογών. Σε σύγκριση λοιπόν με αυτό, τα «μεγάλα» εικονίδια 16 χρωμάτων στα Windows 3.0 πραγματικά ήταν σκέτη αποκάλυψη, θέτοντας νέους όρους στα φθηνά τότε PC σε σχέση με τους ακριβούς Macintosh.

Επίσης, το πρόγραμμα διαχείρισης σε σχέση με το MS DOS ήταν εύχρηστο αφού ο διαχειριστής προγράμματος ήταν φιλικός προς τον χρήστη καθώς οι χρήστες μπορούσαν εύκολα να βρουν και να εκκινήσουν εφαρμογές μέσα από το γραφικό περιβάλλον.

Εάν θέλατε να διαχειριστείτε αρχεία στα Windows 3.0, θα έπρεπε να εκκινήσετε μια ξεχωριστή εφαρμογή με την ονομασία Windows Explorer που αποτελεί βασικό κομμάτι ακόμα και σήμερα στα Windows 10.

Το ντεμπούτο του Microsoft Solitaire η αγαπημένη μας πασιεντζα

Πασιέντζα Microsoft Windows 3.0

Μέχρι τώρα, το Solitaire θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι των Windows και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς Windows χωρίς την αγαπημένη του πασιεντζα.

Η διάσημη συνεργασία ωστόσο έγινε για πρώτη φορά το 1990 όταν η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση Solitaire με τα Windows 3.0.

Το Solitaire ήταν επίσης η τρανή απόδειξη των γραφικών δυνατοτήτων των Windows και φυσικά, ήταν επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να σκοτώσετε την ώρα σας στο γραφείο σας.

Καλύτερη διαχείριση μνήμης και πραγματικό multitasking

Τα Windows 3.0 περιελάμβαναν προηγμένη διαχείριση μνήμης και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλες ποσότητες μνήμης RAM, επιτρέποντας τόσο την εκτέλεση μεγαλύτερων προγραμμάτων όσο και πραγματικό multitasking για πρώτη φορά που σε συνδυασμό με το γραφικό περιβάλλον των Windows 3.0 ήταν κάτι το μοναδικό για εκείνη την εποχή.

Νέα «τρισδιάστατη» εμφάνιση

Σύγκριση κουμπιών Windows 2.0 και Windows 3.0

Συνολικά, η βασική διεπαφή των Windows 3.0 ήταν καθαρή και επαγγελματική, με λεπτομερή εικονίδια, προσεγμένες ρυθμίσεις παραθύρου και ωραίες γραμματοσειρές. Για πρώτη φορά, τα Windows ταίριαζαν (και αναμφισβήτητα ξεπέρασαν) την οπτική πιστότητα του Mac OS, το οποίο είχε ως σημείο αναφοράς το γραφικό περιβάλλον GUI της εποχής.

Αυτή η οπτική υπεροχή βοήθησε τα Windows 3.0 να γίνουν τόσο δημοφιλή.

Ένα σημείο καμπής στην γνωστή μάχη με την Apple

Τα Windows 3.0 αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη των προσωπικών αφού ο χρήστης είχε έναν υπολογιστή με δυνατότητες όπως multitasking, γραφικό περιβάλλον, εκτέλεση πολλών μεγάλων προγραμμάτων, λειτουργία περιφερειακών συσκευών με αρκετά χαμηλό κόστος. Το 1990, θα μπορούσατε να αγοράσετε έναν προσωπικό υπολογιστή με Windows 3.0 για λιγότερο από 1000 $, ενώ το φθηνότερο Macintosh κόστιζε περίπου 2400 $.

Και τέλος, CHESS.BMP

Η ταπετσαρία CHESS.BMP περιλαμβάνεται στα Windows 3.0
Microsoft

Καθώς κλείνουμε τα μάτια μας για να πάμε σιγά σιγά για ύπνο και αφήνουμε πίσω στα Windows 3.0, ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπέροχη ταπετσαρία υψηλής ανάλυσης 16 χρωμάτων (640 × 480!).

Σε μια εποχή όπου οι κάρτες VGA έκαναν τα πρώτα τους βήματα, πολλοί χρήστες άρχισαν να τρέχουν γραφικό περιβάλλον σε υψηλότερες αναλύσεις, όπως 640 × 480. Έτσι και η Microsoft δημιούργησε το περιβόητο desktop wallpaper CHESS.BMP, το οποίο απεικονίζει μια σκακιέρα και πάνω της να αιωρούνται τα πιόνια του σκακιού.

Ενώ η δυνατότητα προφύλαξης οθόνης, το γνωστό μας screensaver το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στα Windows 3.1 το 1992 ήταν ιδιαίτερο όμορφο χαρακτηριστικό που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των χρηστών.

Χρόνια πολλά λοιπόν, Windows 3.0!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα