19 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Google Play Store: Διαγράφηκαν το 98% των εφαρμογών που ζητούν πρόσβαση σε κλήσεις και σε sms

1 min read
9fb7262e38 50154418 3 dims1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Google αφαίρεσε το 98% των εφαρμογών Android που ζητούσαν άδεια πρόσβασης στις κλήσεις και στα SMS των χρηστών το 2019.


Ο γίγαντας της αναζήτησης δήλωσε επίσης ότι το 2% των εφαρμογών που είναι ακόμα διαθέσιμες στο Play Store δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα κλήσεων και στα SMS.

Σε μια οδηγία που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για τους προγραμματιστές Android, η Google ανήγγειλε την αφαίρεση εφαρμογών Android που συλλέγουν δεδομένα SMS και ιστορικό κλήσεων χωρίς κάποιο λόγο. Η εταιρεία άφησε μια περίοδο χάριτος θα λέγαμε 90 ημερών για τους προγραμματιστές να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πολιτική και όπως ανακοίνωσε στο blog της στις 11 του μηνός: “Διαγράφηκαν το 98% των εφαρμογών που ζητούν πρόσβαση σε κλήσεις και σε sms από το Play Store”

Ορισμένες από τις εφαρμογές που παραβίαζαν τους νέους κανόνες της Google αναβαθμίστηκαν από τους προγραμματιστές τους για να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες. Η Google λέει ότι το 2% των εφαρμογών που παρέμειναν στο Google Play Store χρειάζονται πραγματικά πρόσβαση σε κλήσεις και σε μηνύματα κειμένου για να “μπορέσουν να τρέξουν κανονικά χωρίς προβλήματα” οπότε το υπόλοιπο 98% των εφαρμογών που ήθελαν να έχουν πρόσβαση στις κλήσεις και τα SMS σας ήταν κακόβουλα και με μοναδικό σκοπό την κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων.

Παρά τους νέους κανονισμούς της Google, υπάρχουν ακόμα κακόβουλες εφαρμογές Android στο Play Store που απαιτούν πρόσβαση στα ιδιωτικά δεδομένα του smartphone σας. Πρόσφατα, μια μελέτη από την VPN Pro αποκάλυψε 24 κινεζικες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών ή πλαστών antivirus, τα οποία είχαν συλλέξει δεδομένα κλήσεων και SMS από τους ανυποψίαστους χρήστες. Σύμφωνα με τη Google, το Play Store έχει ακόμα αποκλείσει 790.000 εφαρμογές Android οι οποίες παραβίαζαν τους κανόνες το 2019.

https://techlog.gr/2019/11/07/eset-ua-prostateyei-tis-efarmoges-gia-kinhta-sto-google-play/

Η Google συνεχίζει την έκθεσή της ισχυριζόμενη ότι έχει μπλοκάρει την εγκατάσταση 1,9 δισεκατομμυρίων κακόβουλων προγραμμάτων από πλατφόρμες τρίτων ή από ένα αρχείο APK το 2019. Το προηγούμενο έτος εντοπίστηκαν μόνο 1,6 δισεκατομμύρια ιοί πριν εισέλθουν στα smartphones των θυμάτων τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Google Play Protect, ο μηχανισμός προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό, έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια.

“Το Google Play Protect σαρώνει πάνω από 100 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα, παρέχοντας στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με πιθανά προβλήματα ασφαλείας και τι μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τις συσκευές τους ασφαλείς”, λέει η Google. Στις πρώτες ημέρες της, το Play Protect ανέλυσε μόνο 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα. Είναι όμως αυτό αρκετό; Περιμένουμε τη γνώμη σας στα παρακάτω σχόλια.

gizchina

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα