$3.5 δισεκατομμύρια έφτασαν τα έσοδα από το κυβερνοέγκλημα

Εκπληκτικά τα νούμερα και αρκετά προσοδοφόρα επιχείρηση το κυβερνοέγκλημα.


Σύμφωνα λοιπόν με το internet crime complaint centre (IC3). οι κυβερνο-εγκληματίες κατέγραψαν έσοδα  της τάξεως των 3,5 δισ. δολαρίων μόνο το 2019.

Συνολικά οι καταγγελίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους έφτασαν τις 467.361 και σε σύνολο από το 2000 οι καταγγελίες έχουν αγγίξει τα πέντε εκατομμύρια.

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) αλλά και ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) συνεχίζουν παραμένουν οι πιο δημοφιλείς τρόποι εξαπάτησης και εκβιασμού.

Ωστόσο διαρκώς οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν νέους τρόπους και γίνονται ολοένα και πιο ευρηματικοί καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους απλούς χρήστες να ξεχωρίσουν και να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα από τα ψεύτικα όπως email εξαπάτησης, scams, επιβλαβείς ιστότοπους και πολλά άλλα.

Πέρυσι μόνο το 2019, το IC3 είχε 13.633 καταγγελίες από θύματα της λεγόμενης απάτης τεχνικής υποστήριξης, κατά την οποία ένας κακόβουλος υποδυόμενος τον τεχνικό τηλεφωνεί σε ανυποψίαστους και ισχυρίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τον υπολογιστή και χρειάζεται άμεση επέμβαση. Σύμφωνα με αυτήν την τεχνική οι απώλειες ανήλθαν σε πάνω από 54 εκατομμύρια  δολάρια με τις περισσότερες καταγγελίες να προέρχονται από θύματα από 48 χώρες που η πλειοψηφία ήταν άτομα άνω των 60 ετών.

Το Ransomware – όπου οι χάκερ κλειδώνουν τους υπολογιστές των θυμάτων και απαιτούν λύτρα για να τους ξεκλειδώσουν – αποτελεί επίσης δημοφιλή τακτική με έσοδα πάνω από 8,9 δολάρια για το 2019, σύμφωνα με την ομάδα.

Όπως δήλωσε και ο Matt Gorham βοηθός διευθυντή του FBI.

“Όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται στο IC3 διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ικανότητα του FBI να κατανοεί τους κυβερνο-εγκληματίες και τα κίνητρά τους και ελπίζουμε με όλες αυτές τις προσπάθειες να καταφέρουμε κάποια μέρα να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.

bbc.com

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2947