22 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο CEO της Alphabet ζητά νομοθετική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Sundar Pichai 02 7023361 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google και της Alphabet, Sundar Pichai, ζητά νέους κανονισμούς όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου και τονίζοντας, παράλληλα, ότι οποιαδήποτε νομοθεσία πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις “δυνητικές βλάβες … και τις ευκαιρίες”.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για να μην το κάνουμε”, γράφει ο Pichai σε άρθρο στους Financial Times. “Το μόνο ερώτημα είναι πώς να προσεγγίσουμε κάτι τέτοιο”.

Ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος μιας προσεκτικής προσέγγισης του ζητήματος. Σημειώνει, ότι για ορισμένα προϊόντα, όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, θα πρέπει να εισαχθούν “νέοι κατάλληλοι κανόνες”, ενώ σε άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα υπάρχοντα πλαίσια μπορούν να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν τα προϊόντα που υποστηρίζονται από την AI.

“Εταιρείες όπως η δική μας δεν μπορούν απλώς να δημιουργήσουν μια πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία και να αφήσουν τις δυνάμεις της αγοράς να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή”, γράφει ο Pichai. “Είναι και δικό μας καθήκον το να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία αξιοποιείται για το καλό και είναι διαθέσιμη σε όλους”.

Πάνω σε αυτό, αναφέρει επίσης ότι οι εσωτερικές αρχές της εταιρείας απαγορεύουν ορισμένες χρήσεις της τεχνολογίας, για παράδειγμα “χρήσεις που υποστηρίζουν τη μαζική παρακολούθηση ή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. “Γι’ αυτό και η Google δεν πωλεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου”, λέει χαρακτηριστικά και θέτει μία ακόμη προτεραιότητα: αυτή της διεθνούς εναρμόνισης με στόχο την καθιέρωση παγκόσμιων προτύπων.

Ο Pichai κάνει αυτήν την αναφορά γιατί αυτή τη στιγμή τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την κανονιστική ρύθμιση της AI φαίνονται διαφορετικά. Από τη μία, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να αποφύγει τις “υπερβολές” προκειμένου να ενθαρρυνθεί η καινοτομία, ενώ από την άλλη η ΕΕ εξετάζει μια πιο άμεση παρέμβαση, όπως μια πενταετής απαγόρευση της τεχνολογίας αναγνώρισης του προσώπου.

Μια τέτοια διαφοροποίηση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, θα δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες και τεχνικές προκλήσεις για τις διεθνείς επιχειρήσεις όπως η Google.

startupper.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα