Η AI (τεχνητή νοημοσύνη) της Google μπορεί να διαγνώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού

Η DeepMind, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο την οποία εξαγόρασε η Google το 2014, έχει στρέψει το βλέμμα της στο πρόβλημα της ανίχνευσης καρκίνου του μαστού.


Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου μεταξύ των γυναικών, η ανίχνευση είναι δύσκολη λόγω υψηλών ποσοστών εσφαλμένης διάγνωσης (ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά) που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν τις ασθενείς σε περιττές ιατρικές παρεμβάσεις.

Η DeepMind είχε αναπτύξει ένα μοντέλο AI που μπορεί να προσδιορίσει τον καρκίνο του μαστού από σαρώσεις με λιγότερα ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά (όταν υπάρχει καρκίνος αλλά δεν ανιχνεύεται) από τους ειδικούς.

Η εταιρεία εκπαίδευσε την AI χρησιμοποιώντας δεδομένα από ασθενείς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα ψευδώς θετικά κατά 5,7% και τα ψευδώς αρνητικά κατά 9,4% στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ήταν σε θέση να κάνει διαγνώσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους εμπειρογνώμονες και το μοντέλο θα μπορούσε να γενικευτεί σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του AI υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για έρευνα σε πρώιμο στάδιο και ότι θα απαιτηθούν περισσότερες μελέτες και συνεργασία με περισσότερα διαγνωστικά κέντρα για τη χρησιμοποίηση περισσότερων δεδομένων προτού το σύστημα είναι έτοιμο για ευρεία χρήση.

engadget

Δείτε επίσης

Google – Χρησιμοποιεί ΑΙ για να μπορέσει να “διαβάσει” εξίσου σωστά μ’ ένα ιατρό μία ακτινογραφία!

 

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2950