19 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Xiaomi & Tencent : Κατηγορούνται για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων από το MIIT

1 min read
mitt1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι γίγαντες Xiaomi και Tencent κατηγορούνται για παράνομη συλλογή δεδομένων για δικό τους λογαριασμό.


Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν να  κατηγορούνται μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Xiaomi και η Tencent από την Δύση για συλλογή και κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Αυτή τη φορά όμως στην θέση του κατήγορου βρίσκεται η ίδια η Κίνα και η κυβέρνηση της.

mitt | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι γίγαντες Xiaomi και Tencent κατηγορούνται για παράνομη συλλογή δεδομένων για δικό τους λογαριασμό. Τα νέα έγιναν γνωστά από το Fossbytes. Σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τους δύο κολοσσούς μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας που συλλέγουν παράνομα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Ειδικότερα, το Υπουργείο Βιομηχανίας, Πληροφοριών και Τεχνολογίας (MIIT) συνέταξε έναν κατάλογο 41 εφαρμογών που παραβιάζουν τους εθνικούς νόμους σχετικά με τη συλλογή και μεταπώληση προσωπικών δεδομένων.

xiaomi logo | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μεταξύ των εφαρμογών αυτής της λίστας, βρίσκουμε τις Xiaomi Finance, Tencent QQ (υπηρεσία μηνυμάτων) και QQ Reading (πλατφόρμα αφιερωμένη στα eBooks). Υπάρχουν επίσης και εφαρμογές άλλων κινεζικών γιγάντων όπως η Sina Corp (ιδιοκτήτρια του κοινωνικού δικτύου Weibo) και μερικές δημοφιλείς ιστοσελίδες ειδήσεων στην Κίνα (36Kr και Sohu News). Εκτός από τις παραπάνω και το FlashEX, υπόκειται σε δίωξη από τις κινεζικές αρχές.

Σύμφωνα με την Fossbytes, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές αυξάνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση εφαρμογών που δεν είναι πολύ ευαίσθητες, όσον αφορά στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Οι υπηρεσίες με μεγάλη βάση χρηστών ελέγχονται ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες του MIIT. Το κινεζικό υπουργείο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια εκστρατεία με στόχο την δημιουργία μαύρης λίστας και τον αποκλεισμό εφαρμογών για κινητά, που δεν συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους στον τομέα της συλλογής και εμπορικής χρήσης προσωπικών δεδομένων. Από την άποψη αυτή, το MIIT διευκρίνισε επίσης ότι ένας ανεξάρτητος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την προσεκτική μελέτη εφαρμογών με μεγάλο αριθμό λήψεων.

tencent logo | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Από την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, περισσότερες από 8.000 εφαρμογές που έχουν αναγνωριστεί ότι χρησιμοποιούν αμφισβητήσιμες πρακτικές έχουν ήδη υποδειχθεί στις και οι αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθουν στο γράμμα του νόμου. Οι 41 εφαρμογές που προαναφέρθηκαν παραμένουν προβληματικές καθώς συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα παρά την εκστρατεία που ξεκίνησε το MIIT. Αυτές οι υπηρεσίες ζητούν πολύ συχνά από το χρήστη την χρήση άδειας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει δύσκολη την επιθυμία των χρηστών διαγραφούν.

Πηγή

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα