20 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Έρευνα: Η καθημερινή έκθεση στο μπλε φως των κινητών και tablet επιταχύνει τη γήρανση

1 min read
0519951 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Courtesy of USC Viterbi School of Engineering

0
(0)

Loading

Ακόμα και χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή «επικίνδυνο» φως, τα εγκεφαλικά κύτταρα συνεχίζουν να καταστρέφονται και η διάρκεια ζωής να μειώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής έρευνας


Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως, όπως αυτό που εκπέμπουν τα κινητά, τα PC και τα τάμπλετ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την μακροζωία μας, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έρχονται σε επαφή με τα μάτια μας. Νέα πανεπιστημιακή έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου του Oregon εξάγει το συμπέρασμα ότι τα κύματα που εκπέμπονται από αυτό το φως καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου αλλά και του αμφιβληστροειδούς.

Κατά την έρευνα οι συμμετέχοντες σε πείραμά τους για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποίησαν ένα είδος μύγας που ανήκει στην κατηγορία των Drosophila melanogaster, έναν οργανισμό, ο οποίος φέρεται να διαθέτει εξελιγκτικούς μηχανισμούς παρόμοιους με τους ανθρώπους και τα ζώα.

Ο Jaga Giebultowicz, ένας ερευνητής βιολογίας του κολλεγίου Επιστημών του OSU συνεργάστηκε στην έρευνα εξετάζοντας πώς επηρεάζονται οι μύγες που εκτίθενται σε led μπλε φως, παρόμοιο με αυτό των κινητών και των τάμπλετ, και ανακάλυψε ότι το φως αυτό επιταχύνει τη γήρανση.Οι μύγες εξετάστηκαν σε ομάδες και εκτίθεντο για 12 ώρες στο φως και για άλλες 12 στο σκοτάδι. Ανακαλύφθηκε ότι είχαν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέσης με αυτές που κρατούνταν μόνο στο σκοτάδι ή εκτίθεντο σε φιλτραρισμένο μπλε φως.

Κάποιες μάλιστα από αυτές που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν τυφλές και πάλι επηρεάστηκαν από το φως, ακόμα και χωρίς αυτό να έρχεται σε επαφή με τα μάτια τους. Αυτό για τους ερευνητές απέδειξε ότι ακόμα και με την απώλεια της οπτικής επαφής, τα κύτταρα του εγκεφάλου συνεχίζουν να καταστρέφονται.«Η ανακάλυψη ότι το φως επιταχύνει τη γήρανση στις μύγες ήταν πολύ περίεργο για μας στην αρχή”, δήλωσε ο Giebultowicz.«Μετρήσαμε την έκφραση κάποιων γονιδίων σε άλλες μύγες και βρήκαμε ότι κάποια γονίδια ενεργοποιήθηκαν από το φως. Υποθέσαμε ότι το φως ρυθμίζει αυτά τα γονίδια. Τότε αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε σε τι θα μπορούσε το φως να είναι επιβλαβές. Τελικά, ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι, αν το φιλτραρισμένο φως ελαφρώς συντόμευε τη διάρκεια ζωής τους, αποκλειστικά το μπλε φως συντόμευε δραματικά τη διάρκεια ζωής τους».

«Το φυσικό φως», σημειώνει ο Giebultowicz, «είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φως είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον ύπνο και τις ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος», ανέφερε. «Και με την επικρατούσα χρήση φωτισμού LED σε οθόνες συσκευών, οι άνθρωποι υποβάλλονται σε αυξανόμενες ποσότητες φωτός σε μπλε φάσμα. Αλλά αυτή η τεχνολογία, ο φωτισμός LED, ακόμα και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, δεν έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά καιρό για να γνωρίζει κανείς τα αποτελέσματά της σε ολόκληρη την ανθρώπινη ζωή».

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Υπάρχουν γυαλιά οράσεως που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από το μπλε φως. Παράλληλα, τα τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές αλλά και άλλες εκπομπές μπορούν να ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστούν οι μπλε εκπομπές φωτός.

Πηγή: sputniknews.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα