28 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Microsoft κατασκεύασε μία συσκευή που αποθηκεύει ψηφιακά δεδομένα ως DNA

1 min read
Layer 0 13 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Microsoft φαίνεται πως θέλει να αντικαταστήσει τα κέντρα δεδομένων με… DNA. Το τμήμα ερευνών της εταιρείας μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κατάφεραν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία μετατροπής της ψηφιακής πληροφορίας σε DNA και το αντίστροφο, σε bits.

Επομένως, τώρα έχουν στην διάθεση τους την πρώτη, πλήρως αυτοματοποιημένη end-to-end συσκευή αποθήκευσης DNA. Αν και υπάρχουν βεβαίως πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμη, η Microsoft ευελπιστεί ότι η επαλήθευση της γενικής ιδέας της θα προάγει την τεχνολογία αποθήκευσης DNA.

Στην πρώτη της προσπάθεια, ένα πρωτότυπο κόστους $10 χιλιάδων μετέτρεψε το «HELLO» σε DNA. Η συσκευή αρχικά κωδικοποίησε τα bits («1» και «0») σε αλληλουχίες DNA (από A, C, T και G). Στη συνέχεια προχώρησε στην σύνθεση του DNA και στην αποθήκευση του σε υγρή μορφή.

Στη συνέχεια το αποθηκευμένο DNA διαβάστηκε από ένα όργανο προσδιορισμού της αλληλουχίας DNA και τέλος, λογισμικό αποκωδικοποίησης μετέφρασε τις ακολουθίες ξανά σε Bits. Για την μετατροπή του 5-byte μηνύματος εμπρός και πίσω απαιτήθηκαν 21 ώρες, ωστόσο οι ερευνητές έχουν ήδη προσδιορίσει τον τρόπο για να μειώσουν τον απαιτούμενο χρόνο κατά δέκα με δώδεκα ώρες. Επιπλέον, έχουν προτείνει τρόπους για να μειωθεί το κόστος κατά αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Στη «νουκλεοτιδική μορφή» του, το HELLO (αλλιώς 01001000 01000101 01001100 01001100 01001111 σε bits) ήταν περίπου 1mg, και μόλις 4 μικρογραμμάρια διατηρήθηκαν για αλληλούχιση. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Technology Review, με αυτό το ρυθμό, όλη η πληροφορία που αποθηκεύεται σε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων (έκτασης «warehouse») θα μπορούσε να χωρέσει σε λίγα… ζάρια. Μόλις η τεχνική τελειοποιηθεί, τα δεδομένα επίσης θα μπορούσαν να αποθηκευτούν και να διατηρηθούν με ασφάλεια για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όπως τονίζει η Microsoft, έχουμε εντοπίσει DNA που διατηρήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε χαυλιόδοντες μαμούθ ή σε ανθρώπινα κόκκαλα.

Ακριβώς για αυτό το λόγο τόσο η Microsoft όσο και άλλες εταιρείες βλέπουν το DNA ως ένα τρόπο για να λύσουν τα προβλήματα αποθήκευσης δεδομένων που υπάρχουν και ενδεχομένως το συγκεκριμένο εγχείρημα να οδηγήσει στην καθολική αντικατάσταση των σημερινών μορφών αποθήκευσης δεδομένων. Η Microsoft, στοχεύει να έχει ένα λειτουργικό σύστημα αποθήκευσης με βάση το DNA μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Πηγή insomnia.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα