28 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Δωρεάν εργαλείο κατά του ransomware: Βάζει τέρμα στην καταβολή λύτρων από τα θύματα των ψηφιακών επιθέσεων μεταξύ των οποίων και πολλοί Κύπριοι

1 min read
Νέα δωρεάν εργαλεία για αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών τύπου ransomware, του είδους “Cryakl” έθεσε πρόσφατα στην διάθεση του κοινού η Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία.
Cryakl ransomware | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Νέα δωρεάν εργαλεία για αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών τύπου ransomware, του είδους “Cryakl” έθεσε πρόσφατα στην διάθεση του κοινού η Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Η διερεύνηση από τη Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, διαφόρων υποθέσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού “Cryakl”, είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την κατάσχεση του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και άλλων ηλεκτρονικών υπολογιστών servers των δραστών. Μέσω της Δικανικής Εξέτασής τους, επιτεύχθηκε από τις Βελγικές Αρχές η απόκτηση των κλειδιών αποκρυπτογράφησης.

Η απόκτηση των εν λόγω εργαλείων ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Βελγικής  Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της εταιρείας Kaspersky Lab, η οποία παρείχε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, η Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία διερευνώντας διάφορες  υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού “Cryakl”, εντόπισε και προχώρησε σε κατάσχεση του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και άλλων ηλεκτρονικών υπολογιστών servers των δραστών. Μέσω της εξέτασής που ακολούθησε επιτεύχθηκε από τις Βελγικές Αρχές η απόκτηση των κλειδιών αποκρυπτογράφησης του κακόβουλου λογισμικού.

Πρόκειται για επιθέσεις εναντίον ηλεκτρονικών υπολογιστών με ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο παρεμποδίζει τα θύματα, να έχουν πρόσβαση στο σύστημα του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, κρυπτογραφώντας τα αρχεία τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, με το λογισμικό αυτό, οι εγκληματίες κλειδώνουν τα αρχεία και το σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ζητούν από τα θύματά τους, την καταβολή λύτρων για το ξεκλείδωμά του. Η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού είναι πολύ εύκολη, καθώς μπορεί να διαδοθεί από μόνο του, μέσα από το διαδίκτυο και διάφορες μολυσμένες ιστοσελίδες.

Να σημειωθεί ότι επιθέσεις τύπου ransomware, δέχτηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες, οργανισμοί  αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν από τους ψηφιακούς  εγκληματίες να τους καταβάλουν λύτρα για να τους ξεκλειδώσουν τους υπολογιστές τους.

Τα σχετικά εργαλεία αποκρυπτογράφησης που αφορούν τα κακόβουλα λογισμικά του είδους “Cryakl” είναι πλέον διαθέσιμα στην ιστοσελίδα “No More Ransom!” www.nomoreransom.org μέσω της οποίας όλα τα θύματα τέτοιων επιθέσεων, μπορούν με την χρήση τους να ξεκλειδώσουν τα αρχεία τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν λύτρα σε επιτήδειους.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, υπάρχουν αυτή την στιγμή διαθέσιμα 52 δωρεάν εργαλεία αποκρυπτογράφησης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν 84 είδη κακόβουλου λογισμικού ransomware, μεταξύ των οποίων και τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα λογισμικά CryptXXX, CrySIS και Dharma.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές πρόληψης, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τον ιστότοπο “No More Ransom!” www.nomoreransom.org, καθώς και να επικοινωνήσει με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 22-808200. Υπενθυμίζεται ότι το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τον ιστότοπο https://cybercrime.police.gov.cy μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο υποβολής παραπόνων κυβερνοεγκλήματος (cybercrime).

Πηγή https://www.digitallife.gr/dorean-ergaleio-kata-tou-ransomware-vazei-terma-stin-katavoli-lytron-apo-ta-thymata-ton-psifiakon-epitheseon-metaksy-ton-opoion-kai-polloi-kyprioi-14606

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα