Πρόστιμο μαμούθ στη Google αναμένεται να επιβάλουν οι Βρυξέλλες

Νέο πρόστιμο στην Google αναμένεται να επιβάλουν οι Βρυξέλλες σηματοδοτώντας μία νέα αναμέτρηση μεταξύ της ΕΕ και του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού

Νέο πρόστιμο στην Google αναμένεται να επιβάλουν οι Βρυξέλλες σηματοδοτώντας μία νέα αναμέτρηση μεταξύ της ΕΕ και του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Το πρόστιμο αναμενεται να ανακοινωση την επόμενη εβδομάδα, η Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Google έχει ήδη πληρώσει 7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ μέχρι σήμερα, για δύο άλλες υποθέσεις. Η εταιρεία διαδικτυακής αναζήτησης έλαβε πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λόγω του Android λειτουργικού συστήματος της σε smartphones ενώ πήρε άλλο πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. το προηγούμενο καλοκαίρι καθώς θεωρήθηκε ότι ευνοούσε τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της. Η Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο.

Η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται στην επιχείρηση της Google, AdSense, που τοποθετεί τη μπάρα αναζήτησης σε ιστότοπους τρίτων, όπως σε ειδησεογραφικές σελίδες. Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει μέχρι και 13 δισ. δολάρια – το οποίο είναι το 10% του τελευταίου παγκόσμιου τζίρου της μητρικής της Google, Alphabet- αλλά το πρόστιμο αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό. Όπως σημειώνεται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η Google «μείωσε τεχνητά τις επιλογές και την καινοτομία στην αγορά», περιορίζοντας συμβατικά τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι τρίτων εμφανίζουν διαφημίσεις αναζήτησης από ανταγωνιστές.

Η έρευνα της ΕΕ επικεντρώνεται στις απαιτήσεις της Google, που εισήχθησαν το 2006, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούσε από πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους τρίτων να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την υπηρεσία διαφημίσεών της, εάν επιθυμούσαν να συμπεριλάβουν στο δικτυακό τους τόπο το πλαίσιο αναζήτησης της Google.

Πηγή https://www.digitallife.gr/prostimo-mamouth-sti-google-anamenetai-na-epivaloun-oi-vrykselles-26074

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2970