15 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Bali: νέο project που ετοιμάζει η Microsoft;

1 min read
microsoftbaliproject1 e04722aac7a19182902ab171f3b483ab1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Microsoft φέρεται να εργάζεται πάνω σε ένα νέο project που έχει σαν κωδικό όνομα το “Bali.” Το νέο project σύμφωνα με την Mary Jo Foley του ZDNet που το ανακάλυψε έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από αυτούς.
Το project είναι μια προσπάθεια της Microsoft Research και φαίνεται ότι προς το παρόν η πρόσβαση είναι πολύ περιορισμένη.

Το url για την σελίδα του project Bali επιτρέπει σε όσους έχουν κωδικό να συνδεθούν στον ιστότοπο και αναφέρει ότι όσοι δεν έχουν κάποιο κωδικό μπορούν να ζητήσουν ένα.
Z | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Η σελίδα “About” του Bali περιγράφει το project σαν μια “νέα τράπεζα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που δίνει στους χρήστες τον έλεγχο όλων των δεδομένων που συλλέγονται γι ‘αυτούς … Η τράπεζα θα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα τους (ακατέργαστα και επεξεργασμένα) και θα επιτρέπει στον χρήστη να απεικονίσει, να διαχειριστεί, να ελέγξει, να μοιραστεί και να δημιουργήσει έσοδα από αυτά τα δεδομένα.”
Σύμφωνα με τη σελίδα “About”, το Bali βασίζεται στην έννοια του “Inverse Privacy“(PDF), μια μελέτη που συνέταξαν το 2014 οι Yuri Gurevich, Efim Hudis και Jeannette Wing, οι οποίοι εργαζόταν για την Microsoft Research την εποχή εκείνη.
Σύμφωνα με την αρχή του “Inverse Privacy” (στα Ελληνικά μεταφράζεται αντίστροφη ιδιωτικότητα) ένα στοιχείο προσωπικών πληροφοριών είναι αντίστροφα ιδιωτικό (ή δεν είναι ιδιωτικό) αν έχει πρόσβαση σε αυτό κάποιο τρίτο μέρος ενώ ο δημιουργός του δεν έχει. Οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η αστυνομία, οι φορείς εκμετάλλευσης διοδίων, οι αλυσίδες super market και οι εργοδότες δημιουργούν αντιστρόφως ιδιωτικά δεδομένα, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι ίδιοι οι χρήστες.
Η σελίδα του Bali αναφέρει ότι το project βρίσκεται ακόμα σε “αρχικό στάδιο”, κάτι που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές επικεντρώνονται στο να βοηθούν τους χρήστες να συγκεντρώνουν τα προσωπικά τους δεδομένα από διάφορους ιστότοπους.
Παρόλο που κάθε project του Microsoft Research δεν μετατρέπεται σε εμπορικό προϊόν ή σε κάποια υπηρεσία, θα θελα να πιστεύω ότι το Bali έχει πολλές πιθανότητες να γίνει μια εμπορικά διαθέσιμη υπηρεσία κάποια στιγμή.
Με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook και την Google να συλλέγουν τεράστιους όγκους προσωπικών δεδομένων, η Microsoft θα μπορούσε επωφεληθεί από τον έλεγχο των χρηστών στα δικά τους δεδομένα, αλλά να επωφεληθούν και οι ίδιοι οι χρήστες που επιθυμούν να τα διαθέσουν στην αγορά.
Πηγή: http://freegr.blogspot.com/2019/01/bali-project-microsoft.html

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα