19 Σεπτεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τί είναι το Smishing;

1 min read
FREEPIK
0
(0)

Loading

Ο όρος smishing είναι ένας συνδυασμός των λέξεων SMS και phishing και αναφέρεται σε μια μορφή ηλεκτρονικής απάτης που πραγματοποιείται μέσω μηνυμάτων κειμένου (SMS) στο κινητό σας τηλέφωνο. Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα που μοιάζουν να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, όπως τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο να αποκτήσουν προσωπικές σας πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Μία επικίνδυνη απάτη που απειλεί τα προσωπικά σας δεδομένα!

Πώς λειτουργεί το Smishing;

Οι επιθέσεις smishing συνήθως ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

  1. Παραπλανητικό μήνυμα: Λαμβάνετε ένα μήνυμα SMS που σας ενημερώνει για κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σας (π.χ. μπλοκαρίστηκε η κάρτα σας, υπάρχει ένα χρέος) ή σας προσφέρει μια ελκυστική προσφορά.
  2. Σύνδεσμος: Το μήνυμα περιέχει έναν σύνδεσμο που σας καλεί να κάνετε κλικ για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας ή να ολοκληρώσετε μια συναλλαγή.
  3. Ψεύτικη ιστοσελίδα: Όταν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, μεταφέρεστε σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με την αυθεντική ιστοσελίδα της τράπεζας ή της εταιρείας, αλλά είναι ψεύτικη.
  4. Κλοπή στοιχείων: Στην ψεύτικη ιστοσελίδα, σας ζητείται να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία, τα οποία οι απατεώνες χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας και να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές.

Τυπικά παραδείγματα μηνυμάτων smishing:

  • “Η κάρτα σας έχει μπλοκαριστεί. Επαναλάβετε την επαλήθευση εδώ: [σύνδεσμος]”
  • “Κερδίσατε ένα δωροκουπόνι! Πατήστε εδώ για να το εξαργυρώσετε: [σύνδεσμος]”
  • “Έχουμε εντοπίσει ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Ενημερώστε τα στοιχεία σας εδώ: [σύνδεσμος]”

Πώς να προστατευτείτε από το smishing:

  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μη έμπιστα μηνύματα: Εάν λάβετε ένα ύποπτο μήνυμα, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο.
  • Ελέγχετε προσεκτικά τους αποστολείς: Οι αξιόπιστες εταιρείες και οι οργανισμοί δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να αποκαλύψετε προσωπικές πληροφορίες μέσω SMS.
  • Ενημερώστε την εφαρμογή μηνυμάτων σας: Ενημερώστε πάντα την εφαρμογή μηνυμάτων σας στην πιο πρόσφατη έκδοση για να προστατευτείτε από τις πιο πρόσφατες απειλές.
  • Χρησιμοποιήστε εφαρμογές ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού: Μια καλή εφαρμογή ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να μπλοκάρετε τα ύποπτα μηνύματα.
  • Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο βημάτων: Η επαλήθευση δύο βημάτων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας.

Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα smishing:

  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας: Αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης όλων των λογαριασμών σας.
  • Επικοινωνήστε με την τράπεζα ή την εταιρεία σας: Ενημερώστε την τράπεζα ή την εταιρεία σας για το περιστατικό και ζητήστε βοήθεια.
  • Καταγγείλτε το περιστατικό: Καταγγείλτε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές.

Το smishing είναι μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων. Με την άσκηση προσοχής και την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών, μπορείτε να προστατευτείτε από αυτήν την απάτη.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας ενημερώσει για τον κίνδυνο του smishing. Δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα