12 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Βροχή επιθέσεων phishing: κατά 40% αυξήθηκαν το 2023

1 min read
phishing 34 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ακάθεκτο συνεχίζει τη δράση του το ψηφιακό έγκλημα, με το phishing να παραμένει ένας δημοφιλές όπλο στα χέρια των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Η ετήσια ανάλυση της Kaspersky για το τοπίο των απειλών spam και phishing έδειξε μια σταθερή τάση για το 2022: τη σημαντική αύξηση των απειλών phishing.

Το 2023, η αύξηση αυτή συνέχισε να κλιμακώνεται, ξεπερνώντας το 40% και φτάνοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 709.590.011 προσπαθειών πρόσβασης σε phishing links. Εκτός από μια σημαντική αύξηση της δραστηριότητας phishing, που παρατηρήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κερκόπορτα οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι πλατφόρμες ΑΙ, τα social media και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Η τάση αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί με την έναρξη της περιόδου διακοπών, κατά την οποία οι απατεώνες συνήθως διαδίδουν απάτες που σχετίζονται με ταξίδια, όπως πλαστά αεροπορικά εισιτήρια, εκδρομές και δελεαστικές προσφορές ξενοδοχείων.

Βασική κερκόπορτα για τις επιθέσεις phishing είναι οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, οι υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Κι ενώ οι δράστες έχουν, ήδη, πολλά εργαλεία για να εξαπατήσουν τους χρήστες, η διαδεδομένη ενσωμάτωση τεχνολογιών, που διαθέτουν εγκατεστημένα GPT chats, έχει προσφέρει στους επιτήδειους νέες δυνατότητες εκμετάλλευσης.

Παραδοσιακές τεχνικές

Ωστόσο, οι δράστες δεν έχουν ξεχάσει τις παραδοσιακές τους τακτικές. Οι σημαντικές κυκλοφορίες, εκδηλώσεις και πρεμιέρες, όπως η Barbie και το Wonka, ήταν δελεαστικές για τους phishers και τους απατεώνες, των οποίων οι πλαστές ιστοσελίδες ξεγέλασαν όσους ήθελαν να κάνουν κράτηση για το επόμενο μεγάλο γεγονός νωρίτερα ή με μειωμένη τιμή.

Επιπλέον, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν παρατηρήσει μια αύξηση των επιθέσεων, που διαδίδονται από πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι λύσεις της Kaspersky απέτρεψαν 62.127 απόπειρες ανακατεύθυνσης μέσω phishing και scam links στο Telegram, μια αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε τέτοιου είδους απειλές.

Όπως και το προηγούμενο έτος, η πλειονότητα των προσπαθειών ανακατεύθυνσης των messengers μέσω συνδέσμων phishing και scam εμποδίστηκε από τις λύσεις της Kaspersky σε συσκευές, που ανήκουν σε χρήστες στη Ρωσία.

Η Βραζιλία διατήρησε τη δεύτερη θέση, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μπλοκαρισμένων επιθέσεων phishing, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Ινδία, τη Γερμανία και την Ιταλία, όπου αυξήθηκε επίσης το phishing με βάση το Telegram. Οι χρήστες από το Μεξικό κατέλαβαν την έβδομη θέση αυτήν τη φορά, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία από την πρώτη επτάδα.

“Το phishing παραμένει μια διαδεδομένη απειλή στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, που εξελίσσεται συνεχώς για να εξαπατά ανυποψίαστους χρήστες. Η επαγρύπνηση και ο σκεπτικισμός αποτελούν την ισχυρότερη άμυνα μας, ώστε να μην πέσουμε θύματα αυτών των κακόβουλων συστημάτων”, αναφέρει η Kaspersky.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα