Ερευνητές από την Ινδία και το Ισραήλ αναπτύσσουν μια «επαναφορτιζόμενη» μάσκα προσώπου N95
Από την έναρξη της πανδημίας του Κορωναϊού , έχουμε δει μια τεράστια αύξηση της ζήτησης για μάσκες προσώπου .
Με εκατομμύρια εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή των και τη χρησιμοποίηση μασκών N95 για την προστασία τους, φθάσαμε σε ένα σημείο να παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε αυτού του τύπου τις μάσκες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, δύο ερευνητές από το Ισραήλ και την Ινδία έχουν αναπτύξει μια μάσκα N95 που μπορεί να «επαναφορτιστεί» για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της .
Ερευνητές από το Technion-IIT στο Ισραήλ και το Ινστιτούτο Θεμελιωδών Ερευνών Tata στην Ινδία στοχεύουν να παραδώσουν προστατευτικές μάσκες N95 που οι χρήστες μπορούν να «επαναφορτίσουν» για να τις επαναχρησιμοποιήσουν ξανά και ξανά .
Τώρα, σε αντίθεση με τις γενικές μάσκες προσώπου, όλοι γνωρίζουμε ότι οι μάσκες N95 είναι οι πιο αρμόδιες καθώς αυτές μπορούν να πιάσουν πραγματικά μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα χρησιμοποιώντας μια μήτρα μικροσκοπικών ινών και ηλεκτροστατικό φιλτράρισμα. Αν και αυτές οι ίνες παραμένουν άθικτες με την πάροδο του χρόνου, το ηλεκτροστατικό φορτίο εξασθενεί, καθιστώντας τις μάσκες αναποτελεσματικές με το χρόνο.
Έτσι, για να επιλυθεί αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, οι ερευνητές, οι Dov Levine και Shankar Ghosh ανέπτυξαν έναν τρόπο φόρτισης του φίλτρου μιας μάσκας N95 για να φέρουν πίσω το ηλεκτροστατικό φορτίο , αφού εξασθενίσει. Έβγαλαν το φίλτρο από τη μάσκα και το τοποθέτησαν ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια πλάκας. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο στο φίλτρο φέρνοντας πίσω το ηλεκτροστατικό φορτίο σε αυτό.
Μετά από αυτό το πείραμα οι ερευνητές δημοσίευσαν την επίσημη εργασία τους στο περιοδικό «Physics of Fluids». Και σύμφωνα με αυτούς, η μάσκα N95 που χρησιμοποίησαν στο πείραμα έγινε τόσο αποτελεσματική όσο ήταν όταν ήταν καινούργια.
Επί του παρόντος, ο τρόπος επαναφόρτισης της μάσκας περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση της μάσκας για να βγάλει το φίλτρο και στη συνέχεια να ακολουθήσει τη διαδικασία επαναφόρτισης. Ωστόσο, οι ερευνητές εργάζονται για να αναπτύξουν μια μάσκα που θα μπορεί να επαναφορτιστεί χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη μπαταρία.
Τώρα ξεκάθαρα η «επαναφορτιζόμενη» μάσκα N95 δεν θα φτάσει στους τελικούς χρήστες αύριο ή την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όταν είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή τότε σίγουρα θα κάνει τη διαφορά αφού θα μειώσει δραστικά τη σπατάλη άχρηστων μασκών προσώπου.