18 Νοεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Επαναστατική Ανακάλυψη: Τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει τις σκέψεις μας και τις μετατρέπει σε εικόνες!

FREEPIK
0
(0)

Loading

Επιστήμονες σημειώνουν μια επαναστατική εξέλιξη στην αποκρυπτογράφηση του εγκεφάλου. Ανέπτυξαν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να αναπαράγει οπτικές πληροφορίες που έχει δει κάποιος πρόσφατα, και μάλιστα μόνο αναλύοντας εγκεφαλικές σαρώσεις, δηλαδή διαβάζοντας τις σκέψεις μας.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, αξιοποίησε μια τροποποιημένη έκδοση του δημοφιλούς αλγορίθμου δημιουργίας εικόνων Stable Diffusion. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Yu Takagi, επικεντρώθηκαν στην ανάλυση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οπτική αντίληψη, όπως οι ινιακοί και κροταφικοί λοβοί. Εντοπίζοντας μοτίβα στη νευρική δραστηριότητα αυτών των περιοχών, ο αλγόριθμος κατάφερε να αναπαράγει τις εικόνες που είχαν δει οι συμμετέχοντες με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

c0211947 brain tumour fmri scan spl | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Κάθε εικόνα που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη ξεκινά ως θόρυβος, που θυμίζει στατικό σήμα της τηλεόρασης, και αντικαθιστά τον θόρυβο με διακριτά χαρακτηριστικά, καθώς ο αλγόριθμος Stable Diffusion συγκρίνει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου από την προβολή μιας φωτογραφίας με τα μοτίβα στο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης. Το σύστημα παράγει αποτελεσματικά μια εικόνα που απεικονίζει το περιεχόμενο, τη διάταξη και την προοπτική της φωτογραφίας που προβάλλεται. Ο Takagi λέει ότι το νέο σύστημα ήταν πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα, απαιτούσε λιγότερη λεπτομερή ρύθμιση και μπορούσε να εκπαιδευτεί με ένα μικρότερο σύνολο δεδομένων.

5bf22b2e mind reading ai kyoto university 8 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Παρόλο που η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι δυνατότητες που διανοίγονται είναι τεράστιες. Θα μπορούσε να αποδειχθεί επαναστατική στη θεραπεία ασθενών με διαταραχές όρασης ή επικοινωνίας, όπως η τύφλωση ή ο σύνδρομο κλειδώματος (locked-in syndrome). Επιπλέον, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν τα όνειρα ή ακόμα και να κατανοήσουν πώς βιώνουν τον κόσμο τα ζώα.

Φυσικά, η έρευνα εγείρει και σημαντικά ηθικά ζητήματα. Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση σκέψεων χωρίς τη συγκατάθεση κάποιου; Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων; Αυτά είναι ερωτήματα που οι επιστήμονες και οι νομοθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προσεχώς.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην κατανόηση του εγκεφάλου και της ανθρώπινης αντίληψης. Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα