27 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μήπως θυσιάζουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για μια γρήγορη φόρτιση;

1 min read
battery life | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
5
(1)

Loading

Το πρόσφατο Mobile World Congress (MWC) παρουσίασε ένα νέο κύμα τεχνολογιών ταχείας φόρτισης, με εταιρείες όπως η OPPO να διαθέτουν ένα εκπληκτικό σύστημα 240W ικανό να φορτίσει ένα τηλέφωνο σε μόλις 9 λεπτά. Αν και σίγουρα είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό, εγείρεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Μήπως θυσιάζουμε τη διάρκεια της ζωής της μπαταρίας για μια γρήγορη φόρτιση;

xiaomi fast charge | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η γοητεία της γρήγορης φόρτισης

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μια εκπληκτική αύξηση στις δυνατότητες γρήγορης φόρτισης . Θυμόμαστε με χαρά το επαναστατικό Dash Charge της OnePlus που παρουσιάστηκε με το OnePlus 3T, προσφέροντας μια φαινομενικά απίστευτη φόρτιση 60% σε μόλις 30 λεπτά. Τότε, μια πλήρης φόρτιση μέσα σε λιγότερο από μία ώρα έμοιαζε σαν να αλλάζει το παιχνίδι, αφήνοντας όλους του υπόλοιπους πίσω.

Τη στιγμή που μιλάμε η βιομηχανία συμμετέχει σε έναν αδυσώπητο αγώνα, από τα 30W σε 60W, 80W, 120W και τώρα στα 240W. Αυτός ο φρενήρης ρυθμός δεν επέτρεψε καν την τυποποίηση της τεχνολογίας 30W, αφήνοντας τους καταναλωτές με μια συγκεχυμένη σειρά ιδιόκτητων πρωτοκόλλων φόρτισης σε όλες τις επωνυμίες.

Ο μύθος των mAh: Η χωρητικότητα δεν ισούται με την αυτονομία

Η μέτρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας ενός τηλεφώνου είναι μια πολύπλοκη εργασία. Ο χρόνος ενεργοποίησης της οθόνης είναι μια βασική μέτρηση, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως τα μοτίβα χρήσης, η φωτεινότητα της οθόνης και η συνδεσιμότητα δικτύου. Οι τυποποιημένες δοκιμές που μετρούν τον χρόνο κλήσης, τον χρόνο περιήγησης στον Ιστό και την αναπαραγωγή βίντεο παρέχουν μια πιο αντικειμενική σύγκριση.

Κοιτάζοντας πίσω στο 2016, μια κομβική χρονιά στην ιστορία των smartphones, βλέπουμε ναυαρχίδες όπως το Samsung Galaxy S7 Edge, το Google Pixel 1 και το iPhone 7 Plus να διαθέτουν εντυπωσιακά νούμερα που ξεπερνούν τις 30 ώρες χρόνου κλήσης (με βάση τα δεδομένα από το GSMArena). Πολλά σύγχρονα smartphone, όπως το Google Pixel 6, το Galaxy S21 FE και το S24 δυσκολεύονται ωστόσο να πλησιάσουν αυτά τα νούμερα.

Ο χρόνος ενεργοποίησης της οθόνης δίνει μια παρόμοια ανησυχητική εικόνα. Τα περισσότερα τηλέφωνα, ανεξαρτήτως τιμής, συνήθως κρατάνε το πολύ 6-7 ώρες για εντατική χρήση. Οι εμπειρίες του πραγματικού κόσμου αντικατοπτρίζουν αυτές τις ανησυχίες. Ένα Google Pixel 2 XL με μπαταρία 3.520 mAh πρόσφερε περίπου 6 ώρες χρόνο οθόνης, στο ίδιο επίπεδο με το Pixel 6 με τη μεγαλύτερη μπαταρία 4.600 mAh. Ομοίως, ο χρόνος οθόνης των 5-6 ωρών του S7 Edge βρίσκει τον απόηχο του στο S22 Ultra του 2022. Οι ναυαρχίδες φαίνονται στάσιμες από αυτή την άποψη, ενώ η μεσαία κατηγορία, παρά το γεγονός ότι προσφέρει δυνητικά μεγαλύτερο χρόνο οθόνης, σπάνια σπάει το όριο χρήσης των 10 ωρών ή των δύο ημερών.

Βελτιστοποίηση του smartphone σας για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ενώ περιμένουμε το μέλλον της τεχνολογίας μπαταριών, δείτε μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε τώρα για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας:

Ρυθμίσεις εμφάνισης:

  • Μειώστε τη φωτεινότητα: Η οθόνη απορροφά σημαντικά την μπαταρία. Η μείωση του επιπέδου φωτεινότητας, έστω και ελαφρώς, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες αυτόματης φωτεινότητας όταν είναι δυνατόν, οι οποίες ρυθμίζουν τη φωτεινότητα με βάση το φως του περιβάλλοντος.
  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής οθόνης: Μειώστε το χρόνο που χρειάζεται η οθόνη σας για να απενεργοποιηθεί μετά από αδράνεια. Αυτό αποτρέπει την περιττή αποστράγγιση της μπαταρίας όταν το τηλέφωνό σας βρίσκεται σε αδράνεια.

Συνδεσιμότητα:

  • Διαχείριση των υπηρεσιών τοποθεσίας: Πολλές εφαρμογές βασίζονται στις υπηρεσίες τοποθεσίας, αλλά μπορεί να απορροφήσουν την μπαταρία. Ενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας μόνο για τις εφαρμογές που τις απαιτούν πραγματικά.
  • Απενεργοποιήστε το Bluetooth και το Wi-Fi όταν δεν χρησιμοποιούνται: Αυτές οι λειτουργίες είναι βολικές, αλλά κρατήστε τις απενεργοποιημένες όταν δεν τις χρειάζεστε (π.χ. Bluetooth για ακουστικά ή Wi-Fi όταν χρησιμοποιείτε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας).
  • Λειτουργία αεροπλάνου για έκτακτες ανάγκες: Για καταστάσεις όπου η διατήρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας είναι εξαιρετικά σημαντική (π.χ. μια μεγάλη πτήση), ενεργοποιήστε τη λειτουργία αεροπλάνου. Αυτό απενεργοποιεί όλες τις λειτουργίες ασύρματης συνδεσιμότητας.

Εφαρμογές και δραστηριότητα στο παρασκήνιο:

  • Εντοπισμός των ενεργοβόρων εφαρμογών: Τα περισσότερα smartphones προσφέρουν στατιστικά στοιχεία για τη χρήση της μπαταρίας στις ρυθμίσεις. Χρησιμοποιήστε τα για να εντοπίσετε τις εφαρμογές που καταναλώνουν υπερβολικά πολλή μπαταρία και εξετάστε το ενδεχόμενο να απεγκαταστήσετε ή να περιορίσετε τη δραστηριότητά τους στο παρασκήνιο.
  • Ανανέωση εφαρμογών στο παρασκήνιο: Περιορίστε ή απενεργοποιήστε την ανανέωση εφαρμογών στο παρασκήνιο για εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε τη συνεχή ανανέωση του περιεχομένου τους στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα την αποφόρτιση της μπαταρίας.
  • Ειδοποιήσεις : Η συνεχής λήψη ειδοποιήσεων μπορεί να αποφορτίσει την μπαταρία. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για μη απαραίτητες εφαρμογές.

Συμπεριφορές χρέωσης:

  • Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες: Η ακραία ζέστη ή το κρύο μπορεί να βλάψει τις μπαταρίες και να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Αποφύγετε τη φόρτιση του τηλεφώνου σας σε άμεσο ηλιακό φως ή σε πολύ κρύο περιβάλλον.
  • Επεκταμένα επίπεδα φόρτισης: Αν και βολικό, η συνεχής ανανέωση του τηλεφώνου σας από χαμηλά επίπεδα μπορεί να επιβαρύνει την μπαταρία. Ιδανικά, επιδιώξτε να διατηρείτε τη φόρτιση μεταξύ 20% και 80%.
  • Νυχτερινή φόρτιση: Αν φορτίζετε το τηλέφωνό σας συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τις βελτιστοποιημένες λειτουργίες φόρτισης που προσφέρουν ορισμένοι κατασκευαστές. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να προσαρμόσουν έξυπνα τη φόρτιση ώστε να αποφεύγεται η συνεχής φόρτιση της μπαταρίας στο 100%.

Πρόσθετες συμβουλές:

  • Ζωντανές ταπετσαρίες: Επιλέξτε στατικές ταπετσαρίες αντί για ζωντανές ταπετσαρίες, οι οποίες καταναλώνουν περισσότερη μπαταρία λόγω των συνεχών κινούμενων εικόνων.
  • Λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων: Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες εξοικονόμησης δεδομένων που προσφέρονται από ορισμένους κατασκευαστές ή παρόχους δικτύου. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να μειώσουν τη χρήση δεδομένων στο παρασκήνιο, βελτιώνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
  • Αρχικοί φορτιστές: Χρησιμοποιήστε τον αρχικό φορτιστή ή έναν πιστοποιημένο φορτιστή από μια αξιόπιστη μάρκα. Οι φορτιστές χαμηλής ποιότητας μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην μπαταρία και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της.

Εφαρμόζοντας αυτές τις προτάσεις, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του smartphone σας και να αποφύγετε το άγχος της χαμηλής μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμάστε ότι το κλειδί είναι η ισορροπημένη προσέγγιση. Ενώ η γρήγορη φόρτιση προσφέρει ευκολία, δώστε προτεραιότητα στην υγεία της μπαταρίας ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του τηλεφώνου σας και τη συνολική εμπειρία χρήσης.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα