26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τράπεζες: Μπαράζ επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη

1 min read
finance ai | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τεχνολογικό αναβρασμό στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχει φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, με τις τράπεζες -που βρίσκονται σταθερά στην προμετωπίδα των επενδύσεων στην τεχνολογία – να πραγματοποιούν ήδη εκτεταμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες GenAI. Δεν είναι τυχαίο ότι το 60% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη έτρεξε επενδύσεις στο GenAI τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα, το 75% σχεδιάζει να αυξήσει τις σχετικές δαπάνες τους επόμενους μήνες.

Η επενδυτική επιμονή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη δείχνει να έχει ήδη θετικά αποτελέσματα. Έρευνα της ΕΥ δείχνει ότι σχεδόν 8 στα 10 ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη εκτιμούν ότι η GenAI θα επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητά τους. Για την ακρίβεια, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα της EY, “European Financial Services AI Survey”, αναμένουν ότι οι τεχνολογίες GenAI θα δώσουν απροσδόκητη ώθηση στην παραγωγικότητα των οργανισμών τους.

Το 60% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη επένδυσαν στις τεχνολογίες GenAI το 2023

Την ίδια στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει ραγδαίες αλλαγές στην ίδια τη λειτουργία των τραπεζών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των στελεχών προετοιμάζεται για τον σημαντικό αντίκτυπο που θα έχει η GenAI στο ανθρώπινο δυναμικό και τις επιχειρησιακές λειτουργίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Μείζον θέμα η εκπαίδευση

Η νέα αυτή πραγματικότητα δημιουργεί ένα ντόμινο αλλαγών. Για παράδειγμα, δύο στα τρία στελέχη (68%) αναμένουν πως έως και το ¼ των ρόλων στους οργανισμούς τους θα απαιτήσει εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη ή αναβάθμιση δεξιοτήτων τους επόμενους έξι έως 12 μήνες. Μάλιστα, το 17% εκτιμά ότι αυτή η ανάγκη εκπαίδευσης θα μπορούσε να αφορά μέχρι και το μισό ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού τους.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων, παραμένουν περιορισμένες. Περισσότερα από ένα στα τρία στελέχη (35%) δήλωσαν ότι, επί του παρόντος, δεν έχουν σχέδια για την εκπαίδευση των ανθρώπων τους στις νέες, ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες GenAI. Ένα επιπλέον 42% ανέφερε ότι τα αντίστοιχα σχέδια βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια.

Ακολουθώντας μία πιο εστιασμένη προσέγγιση, μόλις το 12% των ανώτατων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι διαθέτει προγράμματα εκπαίδευσης για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Επίδραση στο προσωπικό

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του GenAI στο απασχολούμενο δυναμικό των τραπεζών αναμένεται να είναι στις entry-level θέσεις εργασίας. Το 60% των στελεχών αναμένει ότι οι νέες τεχνολογίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ρόλους και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν όσοι εντάσσονται τώρα στο εργατικό δυναμικό.

Για να διαχειριστεί αυτόν τον αντίκτυπο, το 35% των στελεχών σκοπεύει να ενσωματώσει την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα απασχόλησης αποφοίτων που προσφέρουν οι οργανισμοί τους, ενώ ένας στους τέσσερις (25%) σχεδιάζει μία ευρύτερη αναδιάρθρωση των ρόλων και των ευθυνών σε όλες τις entry-level θέσεις εργασίας.

Ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Όταν ρωτήθηκαν για τις σημαντικότερες ανησυχίες τους σχετικά με την ενσωμάτωση της GenAI, τα ανώτατα στελέχη ανέφεραν, κατά κύριο λόγο, την περιορισμένη εμπειρία και κατανόηση του ανθρώπινου δυναμικού γύρω από τις εφαρμογές της GenAI και τον αντίκτυπό τους (36%). Πηγή ανησυχίας αποτελεί, επίσης, η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των σημερινών και των υπό εξέταση ρυθμιστικών και κανονιστικών πλαισίων (29%), καθώς και τα ηθικά ζητήματα που συνδέονται με την GenAI (7%).

Οι ανησυχίες σχετικά με τις ηθικές παραμέτρους της GenAI επικεντρώνονται στην ιδιωτικότητα (αναφέρθηκε από το 32% των ερωτηθέντων), ακολουθούμενη από τη διαφάνεια και την ευκολία ερμηνείας (23%) και την πιθανότητα διακριτικής μεταχείρισης, μεροληψίας και έλλειψης ακεραιότητας (23%).

Για τη διαχείριση των πιθανών ηθικών επιπτώσεων, που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της GenAI, σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι έχουν ήδη θεσπίσει ένα πλαίσιο ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ 30% δήλωσαν ότι αυτό βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα