27 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μπορεί ένα smartphone να αντικαταστήσει τον προσωπικό μας γιατρό;

1 min read
crop doctor using smarthone office | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Freepik

0
(0)

Loading

Τα smartphones, πλέον είναι οπλισμένα με ένα οπλοστάσιο αισθητήρων και εφαρμογών και έχουν γίνει ένας πανταχού παρών ιχνηλάτης υγείας, που παρακολουθεί τα πάντα, από τα καθημερινά μας βήματα μέχρι την ποιότητα του ύπνου μας. Αλλά πόσο ακριβείς είναι αυτοί οι ιχνηλάτες; Τι οφέλη προσφέρουν; Και, ίσως το πιο ενδιαφέρον, πώς μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και διαχειριζόμαστε την ευημερία μας;

Έχουμε δει κατά καιρούς βασικά στοιχεία μέτρησης υγείας όπως

  • Μέτρηση βημάτων:  Αν και είναι απλή, η ακρίβεια εξαρτάται από παράγοντες όπως το έδαφος, το βάδισμα και η τοποθέτηση του τηλεφώνου. Τα αποκλειστικά βηματόμετρα συχνά υπερτερούν των smartphone.
  • Παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού:  Οι μέθοδοι που βασίζονται σε κάμερα μπορεί να είναι αναξιόπιστες λόγω του τόνου του δέρματος, του φωτισμού και της κίνησης. Οι ιμάντες στήθους προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά είναι λιγότερο βολικοί. Οι εφαρμογές ΗΚΓ εμφανίζονται αλλά απαιτούν ρυθμιστική έγκριση και επικύρωση.
  • Παρακολούθηση ύπνου:  Οι αλγόριθμοι αγωνίζονται να διαφοροποιήσουν τα στάδια ύπνου, ιδιαίτερα τον ύπνο REM. Ο συνδυασμός δεδομένων με wearables ή έξυπνα στρώματα θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια.
  • Παρακολούθηση άγχους και διάθεσης:  Αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται ακόμη σε σπάργανα, βασιζόμενα σε έμμεσα μέτρα όπως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και η αγωγιμότητα του δέρματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα και επικύρωση.
  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης: To Apple Watch σας να παρακολουθεί σιωπηλά την αρτηριακή σας πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να ανιχνεύει αυτόματα πιθανές αιχμές και να σας προτρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Ακρίβεια και απόρρητο

Ωστόσο, η ακρίβεια αυτών των μετρήσεων δεν είναι χωρίς προειδοποιήσεις. Η καταμέτρηση βημάτων μπορεί να είναι ανακριβής, ιδιαίτερα σε ανώμαλο έδαφος ή όταν μεταφέρετε αντικείμενα. Η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού μέσω καμερών τηλεφώνου μπορεί να είναι αναξιόπιστη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή για άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Οι αλγόριθμοι παρακολούθησης ύπνου, ενώ βελτιώνονται συνεχώς, εξακολουθούν να αγωνίζονται να διαφοροποιήσουν τα στάδια ελαφρού και βαθύ ύπνου. Η αναγνώριση αυτών των περιορισμών είναι ζωτικής σημασίας για την ερμηνεία των δεδομένων που παρέχουν τα smartphone μας.

  • Απόρρητο και ασφάλεια δεδομένων:  Τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας δεδομένων και ο έλεγχος των χρηστών σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της κακής χρήσης και την προστασία του απορρήτου.
  • Εσφαλμένη ερμηνεία και υπερβολική εξάρτηση:  Οι εκπαιδευτικοί πόροι και ο υπεύθυνος σχεδιασμός εφαρμογών είναι ουσιαστικοί για την πρόληψη της παρερμηνείας των δεδομένων και της ανθυγιεινής εξάρτησης από την τεχνολογία.
  • Προσβασιμότητα και ισότητα:  Η διασφάλιση προσιτών και φιλικών προς το χρήστη διεπαφών είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή επιδείνωσης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και για να γίνει η εξατομικευμένη υγεία προσβάσιμη σε όλους.
preview | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Προκλήσεις και προβληματισμοί

Σίγουρα ο δρόμος της υγείας και της ασφαλούς και πλήρης διάγνωσης είναι κάτι που απασχολεί τον κάθε ένα από εμάς. Οι ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα πρόβλημα και απαιτούν ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών υγείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πιθανότητα λάθους και παρερμηνείας δεδομένων ή η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι πρέπει να έχουμε κατά μου ότι όλη αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον γιατρό και τις κλινικές εξετάσεις που διενεργούνται στα διαπιστευμένα κέντρα υγείας!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα