Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Επιστήμονες ανακάλυψαν μουμιοποιημένο δέρμα παλαιότερο από τους δεινόσαυρους

1 min read
AdobeStock 981994651 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, επιστήμονες έφεραν στο φως μουμιοποιημένο δέρμα που πιστεύεται ότι είναι παλαιότερο από την εποχή των δεινοσαύρων. Αυτή η αξιοθαύμαστη ανακάλυψη, που εκτιμάται ότι χρονολογείται από την Παλαιοζωική εποχή, γύρω στο 290 εκατομμύρια χρόνια πριν, ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη Γη.

Το δέρμα ανακαλύφθηκε από παλαιοντολόγους στην Οκλαχόμα και φαίνεται να έχει ένα σχέδιο που μοιάζει με βότσαλα, χωρίς επικαλυπτόμενες κλίμακες, το οποίο μοιάζει πολύ με αρχαία είδη ερπετών, εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Λένε ότι μοιάζει κυρίως με το δέρμα του εξαφανισμένου δεινοσαύρου της Κρητιδικής περιόδου Edmontosaurus και του κροκόδειλου.

gr2 lrg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το μουμιοποιημένο δέρμα παρουσιάζει επίσης hinged περιοχές μεταξύ των επιφανειακών ζυγών, που μοιάζουν με τη δομή του δέρματος των σύγχρονων φιδιών και των ερπετών των σκουληκιών. Αυτό το απροσδόκητο χαρακτηριστικό υποδηλώνει ότι το πλάσμα από το οποίο προήλθε το δέρμα διέθετε μια μοναδική προσαρμογή που διευκόλυνε την επιβίωση του σε περιβάλλοντα χερσαίων ζώων.

Η μελέτη για το μουμιοποιημένο δέρμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Ethan Mooney, το κομμάτι είναι “τεχνικά το παλαιότερο κομμάτι ενός κανονικού μουμιοποιημένου δέρματος”. (μέσω LiveScience)

Η κατανόηση της προέλευσης του μουμιοποιημένου δέρματος μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένα από τα πλάσματα που έζησαν σε εποχές παλαιότερες από τους dinosaurs. Τα περισσότερα άλλα κατάλληλα μουμιοποιημένα και παλαιότερα κομμάτια δέρματος προέρχονται από δεινόσαυρους. Αυτό το κομμάτι, ωστόσο, χρονολογείται κατά 130 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από οποιοδήποτε από αυτά.

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η δομή του δέρματος θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση και την επιβίωση του είδους από υδρόβιο ζώο σε χερσαίο περιβάλλον, καθώς το δέρμα θα προστάτευε τα όργανα του πλάσματος από τα στοιχεία της φύσης.

Τελικά, το κομμάτι μουμιοποιημένου δέρματος που βρέθηκε έχει περίπου το μέγεθος ενός μικροσκοπικού νυχιού και διατηρήθηκε σε αργιλικά ιζήματα που βρέθηκαν στο σύστημα ασβεστολιθικών σπηλαίων Richards Spur στην Οκλαχόμα, μαζί με μερικά άλλα δείγματα. Το γεγονός ότι το μουμιοποιημένο δέρμα διατηρήθηκε τόσο καλά επέτρεψε στους ερευνητές να το χρονολογήσουν σωστά ως παλαιότερο από τους δεινόσαυρους.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα