Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η μπάλα του Adidas Euro 2024 θα περιέχει μικροτσίπ που θα ανιχνεύει έως και 500 κινήσεις ανά δευτερόλεπτο

1 min read
skynews adidas ball euro 2024 63826771 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ένα μικροτσίπ μέσα στην μπάλα του Euro 2024 της Adidas θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους διαιτητές να λάβουν αποφάσεις στο τουρνουά που το περιμένουμε με αγωνία το καλοκαίρι του 2024.

Πιο συγκεκριμένα η Adidas αναφέρει ότι η μπάλα θα περιέχει ένα επαναφορτιζόμενο αισθητήρα κίνησης στο κέντρο της, ένα μικροτσίπ δηλαδή που θα μπορεί να ανιχνεύσει έως και 500 κινήσεις ανά δευτερόλεπτο, όπερ και σημαίνει ότι θα μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια τη θέση της μπάλας και αν και πότε αγγίζεται από έναν παίκτη ενώ θα στέλνει ακριβή δεδομένα στους διαιτητές του αγώνα σε πραγματικό χρόνο.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 στο Κατάρ για τα οφσάιντ.

Όπως ανέφεραν για πρώτη φορά οι Times, το τσιπ θα χρησιμοποιηθεί επίσης σε συνδυασμό με την τεχνολογία εντοπισμού των άκρων για να βοηθήσει να διαπιστωθεί αν υπήρξε χτύπημα χεριού κατά τη φάση πριν από ένα γκολ.

Πώς λειτουργεί;

Το σύστημα είναι ημι-αυτοματοποιημένο, επειδή οι διαιτητές εξακολουθούν να πρέπει να αποφασίζουν αν ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ. Γνωρίζουμε ήδη ότι η UEFA χρησιμοποιεί ήδη ένα παρόμοιο ημιαυτόματο σύστημα οφσάιντ στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων της, το Champions League. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν περιλαμβάνει τη χρήση μπάλας με μικροτσίπ.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούνται κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ελέγξουν τη στιγμή που η μπάλα παίζεται από τον τελικό σκόρερ. Το συγκεκριμένο σύστημα χαράσσει πέντε κάμερες που βαθμονομούνται πριν από τον αγώνα και είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τις κύριες κάμερες που μεταδίδουν τον αγώνα για να εντοπίζει το σημείο επαφής του επιτιθέμενου με τη μπάλα και να συγχρονίζει όλες τις κάμερες για τον σκοπό αυτό.

Η Premier League εξετάζει το ενδεχόμενο μετάβασης σε ένα ημιαυτόματο σύστημα οφσάιντ την επόμενη σεζόν – αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

Προς το παρόν στην Premier League οι φάσεις επανεξετάζονται με το τρέχον σύστημα VAR.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα