29 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Microsoft βάζει το AI στην καρδιά των Windows 11 με το Windows Copilot

1 min read
25e84090 f8cf 11ed bd15 666670bf350d.cf1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σε αντίθεση με το Meta, η Microsoft δεν χρειάζεται να αλλάξει το όνομά της για να αποδείξει ότι έχει δεσμευτεί σε μια εντελώς νέα τεχνολογική πλατφόρμα,

Κάνει πράξη την εισαγωγή της ΑΙ πρώτα με τη μηχανή αναζήτησης Bing ενώ νωρίτερα φέτος η εταιρεία αποκάλυψε το Microsoft 365 Copilot για εφαρμογές του Office . Και ακόμη φυσικά πριν αποκαλύψει παρέδωσε ένα εργαλείο AI για προγραμματιστές το 2021 με το GitHub Copilot . Σήμερα, στο συνέδριο προγραμματιστών Build, η Microsoft κάνει το αναπόφευκτο επόμενο βήμα: Καθιστά το AI αναπόσπαστο μέρος των Windows 11.

Το νέο εργαλείο Windows Copilot ζει στην πλαϊνή γραμμή των Windows και, όπως και η συνομιλία AI του Bing, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μια εξαιρετικά ισχυρή μηχανή αναζήτησης πληκτρολογώντας γενικές ερωτήσεις. Αλλά πιστό στο όνομά του, είναι επίσης βαθιά ενσωματωμένο με τα Windows. Μπορείτε να του ζητήσετε να εκτελέσει εργασίες εντός του λειτουργικού συστήματος — όπως η ενεργοποίηση της λειτουργίας νυχτερινού φωτός ή η αλλαγή του φόντου της επιφάνειας εργασίας σας — χωρίς να ψαρέψει για συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Το Windows Copilot μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως γνήσιος εικονικός βοηθός συνοψίζοντας έγγραφα ή εκκινώντας μια εφαρμογή φωτογραφιών για να ολοκληρώσετε μερικές αλλαγές πριν την στείλετε σε μια ομάδα συναδέλφων σας. Η Cortana δεν θα το έκανε ποτέ.

Ο Panos Panay, Corporate Vice President for Surface Computing παρουσιάζει τον νέο υπολογιστή Microsoft Surface Studio σε μια ζωντανή εκδήλωση στο δήμο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, 26 Οκτωβρίου 2016. REUTERS/Lucas Jackson
Ο CVP της Microsoft, Πάνος Πανάι, παρουσιάζει το Surface Studio.

«Σκέφτομαι τα Windows και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης ως μια τέτοια ευκαιρία», δήλωσε ο Πάνος Πανάι, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Προϊόντων της Microsoft, σε συνέντευξή του στο Engadget ενόψει της κυκλοφορίας της Τρίτης. «Έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους [που χρησιμοποιούν Windows], φέρνοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στα Windows 11 σας δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να γίνετε πιο δημιουργικοί και πιο παραγωγικοί, αλλά τελικά απλώς να αφήσετε κάθε χρήστη των Windows να γίνει ισχυρός χρήστης».

Το Windows Copilot, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για προεπισκόπηση τον Ιούνιο, έχει επίσης τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολύ περισσότερους χρήστες από το ανανεωμένο Bing. Η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας έλαβε ξεκάθαρα άφθονο buzz χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη – η Microsoft είπε ότι έφτασε τα 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά ένα μήνα μετά την κυκλοφορία της δυνατότητας συνομιλίας AI – αλλά σύμφωνα με το StatCounter , η Bing έχασε επίσης μερίδιο αγοράς τους τελευταίους μήνες. Έφτασε στο 7,2% τον Απρίλιο, από το πρόσφατο υψηλό του 9,92% τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτό δεν είναι εντελώς περίεργο, όμως. Η μάχη της Microsoft εναντίον της Google έμοιαζε πάντα σαν μια απελπιστική προσπάθεια. Η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη της προσπάθεια, το MSN Search, το 1998 αμέσως μετά την άφιξη της Google, και εν μέσω της κυριαρχίας της Yahoo ως της πύλης web. Το MSN Search μετατράπηκε σε Ζωντανή Αναζήτηση, το οποίο τελικά εξελίχθηκε σε Bing το 2009.

Η Microsoft ήταν πάντα μια εταιρεία που ασχολείται με την αναζήτηση, αλλά δεν είναι εταιρεία αναζήτησης . Αλλά τα Windows είναι εντελώς άλλο θέμα. Είναι ένα προϊόν με αφοσιωμένη βάση χρηστών, πολλοί από τους οποίους έχουν εμπειρία δεκαετιών με το λειτουργικό σύστημα. Σύμφωνα με τη Microsoft , υπάρχουν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές μηνιαίως με Windows 10 ή 11. (Και φυσικά, αυτό δεν περιλαμβάνει τους υπολογιστές με παλαιότερες εκδόσεις των Windows.) Η Microsoft προσπάθησε στο παρελθόν να φέρει τις δυνατότητες AI του Bing στη γραμμή εργασιών των Windows τον Φεβρουάριο , αλλά αυτό τελικά ισοδυναμούσε με μια συντόμευση που ξεκίνησε τη συνομιλία AI του Bing στο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Το Windows Copilot ενσωματώνει στην πραγματικότητα το AI στην βασική εμπειρία των Windows 11.

Microsoft

Microsoft

“Υπάρχει τόσο πολύ βάθος σε αυτό το προϊόν από τη δεκαετία του ’90 και μετά”, είπε ο Panay. «Η δουλειά μας είναι να το προωθήσουμε υπεύθυνα, φυσικά, σε χρήστες που χρειάζονται τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον […] Έχουμε τόσα πολλά είδη χρηστών που χρησιμοποιούν τα Windows στην απλούστερη μορφή τους, όπως η περιήγηση, Mail και Office […] Και μετά έχουμε τους σκληροπυρηνικούς προγραμματιστές που φτάνουν μέχρι το βάθος του προϊόντος. Και νομίζω ότι και τα δύο είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την πλατφόρμα. Αλλά τώρα νομίζω ότι κάθε προγραμματιστής μπορεί να προχωρήσει ως ένας προγραμματιστής τεχνητής νοημοσύνης και κάθε χρήστης μπορεί να είναι ισχυρός χρήστης των Windows. Νομίζω ότι κάνει τα Windows πολύ καλύτερα.”

Το Windows Copilot είναι προς το παρόν ένα εργαλείο μόνο κειμένου, αλλά η Panay οραματίζεται να εξελιχθεί σε κάτι με το οποίο μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τους δικούς σας όρους. Έχει τη δυνατότητα να είναι ο ισχυρός φωνητικός βοηθός που η Cortana, ο ανταγωνιστής του Siri που πίεζε η Microsoft εδώ και χρόνια, δεν ήταν ποτέ . (Και για να είμαστε δίκαιοι, σχεδόν κάθε εικονικός βοηθός κατέληξε να είναι απογοητευμένος. Το Siri παραμένει μπερδεμένο και ανακριβές, ενώ ο Βοηθός της Google είναι κυρίως χρήσιμος για την προληπτική παροχή πληροφοριών, αντί για την αντιμετώπιση φωνητικών εντολών.)

Το Windows Copilot επιλέγει μουσική στο Spotify

Η απλή, βασισμένη σε κείμενο προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει επίσης νόημα για τη Microsoft. Για πολλούς χρήστες, το Windows Copilot θα είναι η πρώτη φορά που θα αλληλεπιδράσουν με οποιοδήποτε είδος παραγωγικού προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης. Καλύτερα να αφήσετε τους γενικούς χρήστες να ζεσταθούν με μερικές συμβολοσειρές κειμένου προτού συντρίψετε τους ανθρώπους με φωνητικές εντολές. Και ελπίζουμε ότι από τη στιγμή που η Microsoft θα προσθέσει φωνητική υποστήριξη, θα είναι πιο κοντά στον υπολογιστή Star Trek από τους απογοητευτικούς βοηθούς του παρελθόντος. (Ονειρεύομαι τη μέρα που θα μπορώ να φωνάξω στον υπολογιστή μου για να αναζητήσω πληροφορίες καθώς γράφω πυρετωδώς στην προθεσμία ή να του ζητήσω να μεταγράψει και να συνοψίσει μια συνάντηση.)

Το Windows Copilot, όπως και το Bing Chat, θα υποστηρίζει επίσης τις ίδιες προσθήκες τρίτων που χρησιμοποιεί το ChaptGPT του OpenAI. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προγραμματιστής θα μπορεί να συνδέσει εύκολα τις εφαρμογές του με την τεχνητή νοημοσύνη, μια ουσιαστική κίνηση για να γίνουν αυτά τα προϊόντα πιο χρήσιμα. Κάθε πλατφόρμα λογισμικού χρειάζεται ένα ακμάζον οικοσύστημα τρίτου κατασκευαστή για να επιβιώσει — απλώς σκεφτείτε πώς θα ήταν το iOS ή το Android αν είχατε κολλήσει χρησιμοποιώντας μόνο τις εφαρμογές της Apple ή της Google.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο μεγαλύτερος μοχλός καινοτομίας για τα Windows τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Panay. “Θα αλλάξει τον τρόπο που εργάζεστε, θα αλλάξει τα μοντέλα αλληλεπίδρασής σας για να το διευκολύνει. Θα κατανοήσει τόσα πολλά για το τι χρειάζεστε.”

Το Windows Copilot στέλνει επεξεργασμένες εικόνες σε μια ομάδα Teams

Ο Panay τόνισε ότι η Microsoft εστιάζει επίσης στο να κάνει τις αλληλεπιδράσεις σας με τεχνητή νοημοσύνη ασφαλείς και ιδιωτικές. Το Windows Copilot θα μπορούσε να καταλήξει να ταχυδακτυλουργεί ορισμένες ευαίσθητες πληροφορίες, εάν αρχίσετε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένες ερωτήσεις υγείας, για παράδειγμα. Μια δυνητικά μεγαλύτερη ανησυχία είναι η παραπληροφόρηση: το Windows Copilot και το Bing Chat μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας με σιγουριά, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς. Και είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τις τυπικές αναζητήσεις στον ιστό, καθώς δεν είναι σαφές από πού αντλούν πληροφορίες τα chatbots AI.

«Πρέπει να προσεγγίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη με καινοτομία αλλά και αισιοδοξία», είπε ο Panay όταν ρώτησα για το πώς η Microsoft σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση της τεχνητής νοημοσύνης. “Στην άποψή σας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα τόσο στην ασφάλεια όσο και στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Επίσης, στο τέλος της ημέρας, εάν το κάνετε σε ένα πλαίσιο ταπεινότητας, όπου πάντα μαθαίνουμε, αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για το θέμα σας .”

Είναι σαφές ότι η Microsoft έχει ακόμα πολλά να μάθει από το Windows Copilot. Η περίοδος προεπισκόπησης, που ξεκινά τον επόμενο μήνα, είναι μια ευκαιρία για την εταιρεία να δει πώς χρησιμοποιείται στη φύση και να κάνει προσαρμογές πριν κυκλοφορήσει επίσημα. Ο Panay λέει ότι η ομάδα του Bing εργάζεται ήδη για να βεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματά της προέρχονται από γειωμένες αναφορές και ότι τηρούν επίσης τα υπεύθυνα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft.

CVP της Microsoft, Shilpa Ranganathan
CVP της Microsoft, Shilpa Ranganathan

Σύμφωνα με τη Shilpa Ranganathan, μια Εταιρική Αντιπρόεδρο της Microsoft που ηγείται της ομάδας των Windows, η εταιρεία έχει μιλήσει πολύ για τον τρόπο εμφάνισης των αποτελεσμάτων Copilot, καθώς και για την αβεβαιότητα ορισμένων απαντήσεων στους πελάτες. «Θα το ενσωματώσουμε στην εμπειρία ως μαθησιακή εμπειρία και για εμάς […] Δεν θέλω να ακολουθήσω μια πορεία που μας επιτρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη με τους πελάτες», είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Θα προτιμούσα να πω, γεια, δεν είμαστε 100 τοις εκατό σίγουροι. Βοηθήστε μας να το βελτιώσουμε ή αν αυτό δεν σας βοήθησε, θα ήθελα τα σχόλιά σας τώρα, ώστε να μην το δείξουμε ποτέ ξανά σε άλλον πελάτη.»

Η Panay ελπίζει να φτάσει σε ένα σημείο όπου “ως κατασκευαστής προϊόντων, έχω τη σιγουριά ότι αυτό που παρέχουμε στους πελάτες μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται όταν ξεκινήσουμε την πλήρη διαθεσιμότητα [του Windows Copilot].” Πρόσθεσε, “Είναι θέμα ταπεινότητας. Εάν του δώσετε χρόνο και τη σωστή καινοτομία, τότε μπορούμε να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο να δημιουργήσουμε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που χρειάζονται για να το διατηρήσουμε ασφαλές και να αφαιρέσουμε την παραπληροφόρηση”.

Δεδομένης της κατάστασης του ιστού σήμερα, όπου οι λιγότερο αξιόπιστοι ιστότοποι χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα SEO για να κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης, δεν είναι σαφές εάν θα απαλλαγούμε πραγματικά από την παραπληροφόρηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο επόμενος πόλεμος περιεχομένου θα επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου σε ιστότοπους που συναγωνίζονται για τοποθέτηση στα αποτελέσματα αναζήτησης AI. Το πρόβλημα για τους χρήστες είναι ότι θα είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν εάν κακές πληροφορίες προέρχονται από μια φαινομενικά αξιόπιστη πηγή, παρά από έναν προφανώς απατηλό ιστότοπο γεμάτο με ανεπιθύμητο περιεχόμενο.

Το Windows Copilot έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα Windows. Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στη διαδικασία.

[via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα