Τα Windows 10 ARM μπορούν πλέον να τρέχουν σε υπολογιστές M1 Apple
Η Corel κυκλοφόρησε μια ενημέρωση στο πακέτο της για την εκτέλεση εικονικών μηχανών σε Mac που ονομάζεται Parallels Desktop. Η πιο σημαντική καινοτομία στο Parallels Desktop 16.5 είναι η δυνατότητα εκτέλεσης εκδόσεων Windows με ARM επεξεργαστές σε υπολογιστές Apple με chipset M1 .
Η τελευταία έκδοση του πακέτου λογισμικού σάς επιτρέπει να εκτελείτε εφαρμογές ARM για Windows ή παραδοσιακά προγράμματα x86 ταυτόχρονα με λογισμικό για Mac OS. Ο κύριος περιορισμός εισάγεται από τα Windows 10 για το ίδιο το ARM, το οποίο δεν υποστηρίζει ακόμη την εκκίνηση εφαρμογών x64. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η Microsoft θα προσθέσει σύντομα αυτήν τη δυνατότητα στο λειτουργικό σύστημα.
Η Corel αναφέρει ότι η ενημερωμένη έκδοση του Parallels Desktop ενισχύει επίσης τις επιδόσεις και τη βελτίωση της απόδοσης ισχύος σε σχέση με τις εκδόσεις Mac που βασίζονται σε Intel. Η εταιρεία αναφέρει ότι το πακέτο λογισμικού έχει ως αποτέλεσμα 250% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όταν εκτελείται σε MacBook Air με βάση το M1. σε σύγκριση με ένα MacBook Air που βασίζεται σε Intel. Οι βελτιώσεις απόδοσης DirectX 11 αναφέρονται επίσης κατά 60% και η συνολική απόδοση της εικονικής μηχανής κατά 30%.
Το κύριο πρόβλημα τώρα είναι ότι η Microsoft πωλεί μόνο άδειες χρήσης Windows 10 ARM σε κατασκευαστές υπολογιστών. Έτσι, οι χρήστες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ένα επίσημο αντίγραφο των Windows 10 στους Mac τους με μάρκες M1.
Ο πυρήνας Linux 5.13 θα έχει αρχική υποστήριξη για τον επεξεργαστή Apple M1 που βασίζεται σε ARM
Ο προγραμματιστής Hector Martin πρότεινε να ενσωματωθεί στον πυρήνα του Linux το πρώτο σετ ενημερώσεων κώδικα που ετοίμασε το έργο Asahi Linux. που εργάζεται για την προσαρμογή Linux για υπολογιστές Mac με βάση τον επεξεργαστή Apple M1 ARM. Οι αναφερόμενες ενημερώσεις κώδικα έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν συμπεριληφθεί στην επόμενη βάση κώδικα Linux. βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η λειτουργικότητα του πυρήνα Linux 5.13.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ενημερώσεις κώδικα θα προσθέσουν υποστήριξη για στοιχεία που δεν σχετίζονται με GPU του επεξεργαστή M1 όπως ένας διακόπτης διακοπής, χρονοδιακόπτης, SMP κ.λπ. Η αντίστροφη μηχανική GPU δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Για τον σκοπό της οργάνωσης της εισόδου στα μπαλώματα, παρέχεται υποστήριξη για το framebuffer και την κονσόλα μέσω της σειριακής θύρας. Σε αυτό το στάδιο, έχει ανακοινωθεί υποστήριξη για το Apple Mac mini, το οποίο χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα αναφοράς στο έργο Asahi Linux.
Αναφέρει επίσης την ανάπτυξη ενός προσαρμογέα υλικού που θα απλοποιήσει τη συνδεσιμότητα της σειριακής κονσόλας. Προς το παρόν, ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στην κονσόλα για εντοπισμό σφαλμάτων είναι η σύνδεση σε άλλον υπολογιστή που βασίζεται στον επεξεργαστή M1 χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο USB Type-C. Οι προγραμματιστές έχουν επίσης ετοιμάσει ένα bootloader που επιτρέπει τη φόρτωση του πυρήνα Linux. μαζί με ένα ελάχιστο περιβάλλον συστήματος σε υπολογιστές με τσιπ M1. Στο μέλλον, σκοπεύουν να προσθέσουν τη δυνατότητα κλήσης του U-Boot. και GRUB στο bootloader για να οργανώσετε μια τυπική διαδικασία εκκίνησης.
[via]