Κινεζικές τεχνολογίες παρακολούθησης επικρατούν παγκοσμίως

Ένα αυξανόμενο μερίδιο χωρών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα κινεζικές τεχνολογίες παρακολούθησης AI, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σύμφωνα με μια έκθεση του Carnegie Endowment for International Peace.  την οποία δημοσιεύει η Statista.

Πολλές χώρες συνδυάζουν μάλιστα τις κινεζικές τεχνολογίες με τεχνολογίες παρακολούθησης από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά και η Ινδία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή βασίζονται μόνο στην κινεζική τεχνολογία μετά τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία “Belt and Road”, όπως και η Ιαπωνία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες.

Η Κίνα δεν είναι μόνο ένας εξέχων χρήστης της παρακολούθησης και της αναγνώρισης προσώπου με τεχνολογία AI, αλλά και μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας της τεχνολογίας. Η χώρα υλοποιεί ευρεία παρακολούθηση και τεχνητή νοημοσύνη και το αμφιλεγόμενο Social Credit Score το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο μια και υπάρχει υποψία ότι καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.


Μια άλλη ανησυχία για τους εισαγωγείς και χρήστες της κινεζικής τεχνολογίας παρακολούθησης είναι η πιθανή εξάρτηση των εταιρειών αυτών από την κινεζική κυβέρνηση για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση της τελευταίας σε κρίσιμα δεδομένα τρίτων.

Σύμφωνα με την έκθεση η Huawei – μια εταιρεία που έχει απαγορευτεί από πολλές χώρες λόγω παρόμοιων φόβων σε σχέση με την τεχνολογία 5G – παρέχει επίσης τεχνολογία παρακολούθησης AI σε 50 χώρες στον κόσμο.
Οι αμερικανικές εταιρείες IBM, Palantir και Cisco προμήθευαν έντεκα, εννέα και έξι χώρες, αντίστοιχα.

Παρά την κριτική για την παραβίαση των δημοσίων ελευθεριών, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία μια και το 51% χρησιμοποιεί ήδη κάποιο είδος παρακολούθησης AI σε αντίθεση με το 37% των πιο κλειστών – αυταρχικών κρατών, το 41% αυταρχικών κρατών που επιτρέπουν εκλογές  και το 41%  των μη φιλελεύθερων δημοκρατιών.

πηγή: StartUpper.gr

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2947