23 Ιουνίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

«gov.gr και 5G», οι μεγάλες προκλήσεις

1 min read
govgr 5g | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός χρόνος των τελευταίων δώδεκα μηνών ήταν ιδιαίτερα πυκνός – ακόμα και για μια χώρα που την τελευταία δεκαετία έχει συνηθίσει την πυκνότητα του πολιτικού χρόνου. Ο κορωνοϊός έφερε στην επιφάνεια εκκρεμότητες πολλών ετών, των οποίων την άμεση επίλυση μετέτρεψε από πρόκληση σε αναγκαιότητα. Και είναι επίσης αλήθεια ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε συνολικά σε αυτόν τον πυκνό πολιτικό χρόνο.

Ουσιαστικά, η δράση μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό είχε ξεκινήσει πολύ πριν αρχίσει να μετρά ο κοινοβουλευτικός βίος της Κυβέρνησης: επί αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές σχεδιάζαμε λεπτομερώς τη δομή, τις αρμοδιότητες, τη φιλοσοφία και τις πρωτοβουλίες που θα λάμβανε αυτό το νέο υπουργείο. Με βάση τα παραπάνω, ο κορωνοϊός λειτούργησε όχι ως διαμορφωτής της πολιτικής μας, αλλά απλά ως επιταχυντής.

Αναμφίβολα, το έργο – τομή αυτών των πρώτων 12 μηνών είναι το gov.gr. Και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά όταν μιλούν οι ίδιοι οι αριθμοί: με σχεδόν πέντε εκατομμύρια επισκέψεις, με πάνω από εβδομήντα νέες ψηφιακές υπηρεσίες, με 750.000 έγγραφα που εκδόθηκαν ψηφιακά μόνο από αυτές τις νέες υπηρεσίες και με σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταγές που εκδόθηκαν άυλα, μέσα σε εκατό ημέρες οι πολίτες και η Διοίκηση απέδειξαν ότι ήταν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι το κράτος δεν είναι απλά ένα, αλλά μπορεί και να λειτουργεί ως ένα, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός – και ίσως, τελικά, να μπορούσε να πει κάποιος ότι η πραγματική τομή ήταν αυτός ο σχεδιασμός.

Όσο εύκολο, όμως, είναι να πούμε ότι το σημαντικότερο έργο των πρώτων δώδεκα μηνών ήταν το gov.gr, άλλο τόσο δύσκολο είναι να διαλέξουμε ένα και μόνο σχέδιο για το άμεσο μέλλον. Και αυτό γιατί ο στόχος μας να ενδυναμώσουμε ψηφιακά τους πολίτες δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μόνο σχέδιο, αλλά απαιτεί μεγάλα βήματα προς πολλές κατευθύνσεις – ή, για την ακρίβεια, πολλά μικρά αλλά ουσιαστικά.

Παρ’ όλα αυτά, αν έπρεπε να αναφέρουμε ένα μόνο έργο, αυτό είναι η μετάβαση στο 5G. Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς συνιστούν μια τεχνολογία που θα φέρει μια νέα εποχή στις επιχειρήσεις, την παραγωγή, την οικονομία και την καθημερινότητά μας συνολικά. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ώστε η διαδικασία μετάβασης σε αυτό να μην εξαντληθεί στα – αυτονόητα σημαντικά – δημόσια έσοδα, αλλά να οδηγήσει στις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί ένα «οικοσύστημα επιχειρήσεων 5G», το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ανταποκριθεί στις καινούργιες εξελίξεις.

Η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ορίζοντα τετραετίας αποτελεί τον μεγάλο στόχο που θέσαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Αυτούς τους δώδεκα μήνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να τρέξουμε με ταχύτητα. Μπροστά μας βρίσκεται η πρόκληση να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό και αποτελεσματικότητα.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα