Η Apple θα ανακοινώσει τη μετάβαση των Mac στους δικούς της επεξεργαστές

Κοσμοϊστορικά γεγονότα πρόκειται να συμβούν στο επόμενο συνέδριο WWDC 2020 που θα πραγματοποιηθεί online στις 22 Ιουνίου.

Εκτός των άλλων που πρόκειται να ανακοινώσει η Apple όπως σας είχαμε πει, αυτό που έρχεται να ταράξει ταράξει τα νερά είναι ότι η η Apple Inc ετοιμάζεται να ανακοινώσει την μετάβαση από την πλατφόρμα της Intel, όσον αφορά τους κύριους επεξεργαστές της στους υπολογιστές Mac, στους νέους Arm based επεξεργαστές οι οποίοι θα έχουν την κωδική ονομασία “kalamata” (από τη γνωστή μας Καλαμάτα) και θα βασίζονται  στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται και στα SoC των iPhone και iPad σχεδιασμένα από την Apple και θα είναι Arm based.

Σύμφωνα λοιπόν με το bloomberg η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η Apple θα έχει σχετική άδεια από την Arm Ltd μέρος του ιαπωνικού τεχνολογικού ομίλου SoftBank Group Corp και φυσικά με την υποστήριξη της TSMC η οποία κάνει επεξεργαστές για πολλούς από τους αντιπάλους της Intel χρησιμοποιώντας μια πιο προηγμένη διαδικασία . Αυτή η αρχιτεκτονική διαφέρει από την υποκείμενη τεχνολογία στα τσιπ Intel, οπότε οι προγραμματιστές θα χρειαστούν χρόνο για να βελτιστοποιήσουν το λογισμικό τους για τα νέα στοιχεία. 

Ωστόσο αυτή η μετάβαση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός αφού στην 36ετή ιστορία των Mac πρώτη φορά η ίδια η Apple θα τροφοδοτεί τα δικά της μηχανήματα. Δύο φορές έχει γίνει η μετάβαση η μία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Apple άλλαξε από τους επεξεργαστές Motorola σε PowerPC και τη δεύτερη στο WWDC το 2005, όταν ο Steve Jobs ανακοίνωσε τη μετάβαση από το PowerPC στην Intel και η Apple παρουσίασε τους πρώτους Mac που βασίζονται σε Intel τον Ιανουάριο του 2006.

Όπως και τότε, ετσι και τώρα η εταιρεία σκοπεύει να μεταφέρει ολόκληρη τη σειρά Mac με τους επεξεργαστές της με βάση την τεχνολογία της Arm. , συμπεριλαμβανομένων και των ακριβότερων επιτραπέζιων υπολογιστών.

Η Apple διαθέτει περίπου το 10% της αγοράς υπολογιστών, οπότε η αλλαγή ενδέχεται να μην μειώσει πολύ τις πωλήσεις της Intel. Ωστόσο, οι Mac θεωρούνται premium προϊόντα. Επομένως, εάν η εταιρεία απομακρυνθεί από την Intel για λόγους απόδοσης, μπορεί να ζητήσει από άλλους κατασκευαστές υπολογιστών να εξετάσουν και διαφορετικές επιλογές. Η Microsoft Corp. , η Samsung Electronics Co. και η Lenovo Group Ltd. έχουν ήδη κάνει το ντεμπούτο τους φορητούς υπολογιστές Arm based.

Στο εσωτερικό της Apple, οι δοκιμές νέων Mac με τσιπ με βάση το Arm έχουν δείξει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τις εκδόσεις που υποστηρίζονται από την Intel, ειδικά στην απόδοση γραφικών και σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Οι επεξεργαστές της Apple είναι επίσης πιο αποδοτικοί από τους Intel, κάτι που μπορεί να σημαίνει λεπτότερους και ελαφρύτερους φορητούς υπολογιστές Mac στο μέλλον.

Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία το σχετικό συνέδριο WWDC για να δούμε και να ακούσουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2950