Παρέμβαση του ευρωπαϊκού οργανισμού ECTA στη διαβούλευση για το 5G
Παρέμβαση έκανε ο ευρωπαϊκός οργανισμός European Competitive Telecommunications Association (ECTA) στη διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz, και 26 GHz για την ανάπτυξη του 5G.
Συνολικά συμμετείχαν δεκαεπτά, φορείς μεταξύ αυτών οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, οι προμηθευτές Ericsson, Huawei, Qualcomm, δορυφορικοί οργανισμοί, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων μαζί με τον δήμο Τρικκαίων και η Digea.
Όπως σημειώνει η ECTA η ΕΕΤΤ οφείλει να μην επιμείνει σε μεγάλη προκαταβολή για την πληρωμή των συχνοτήτων αλλά να κατανείμει το τίμημα σε δόσεις οι οποίες θα πληρώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια των αδειών χρήσης του φάσματος για το 5G. «Μόνο μέσω της διασφάλισης μιας ανταγωνιστικής και φιλικής προς τις επενδύσεις διαδικασίας, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και ειδικότερα το 5G, θα υλοποιήσουν τα οφέλη της κοινωνίας του Gigabit σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό ο ρόλος των ανταγωνιστικών δικτύων, υπηρεσιών και εφαρμογών 5G θα έχει καθοριστική σημασία στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «στο τέλος, κάθε ευρώ μπορεί να δαπανηθεί μόνο μία φορά και κάθε ευρώ που δαπανάται για ραδιοφάσμα είναι ένα ευρώ που δεν θα επενδυθεί στα δίκτυα». Βάσει στοιχείων που παραθέτει η ECTA μέχρι το 2035 το 5G θα δημιουργήσει παγκοσμίως έσοδα ύψους 13,2 τρις. Δολ. και 22,3 εκατ. θέσεις εργασίας.
Στη διαβούλευση εκτός από τους προαναφερόμενους φορείς συμμετείχαν οι ESOA, ΕΜΕΑ Satellite Operator’sAssociation, Hellas Sat, INMARSAT Global Holdings, η Intracom SA Telecom Solutions, Motorola Solutions INC. και PENTA Consulting. Εκπρόθεσμα συμμετείχε και η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας επαναλαμβάνοντας τις αντιεπιστημονικές της θέσεις περί επικινδυνότητας του 5G.
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ και του δήμου Τρικκαίων μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι είναι αναγκαία η κοινή χρήση υποδομών, σε επίπεδο φυσικών θέσεων ή και ηλεκτρονικών συστημάτων, μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την ελάχιστη δυνατή πρόκληση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας, το μέγιστο δυνατό περιορισμό της όχλησης δημοτών και τουριστών, τη μικρότερη ή και μηδαμινή παρέμβαση στην αισθητική των πόλεων και των κοινοτήτων και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Πηγή: infocom.gr