28 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μπορεί τα παιδιά σας να απειλούν την ψηφιακή σας ασφάλεια;

1 min read
article quentyn security bc72e1b8 7020 11ea 80f9 f8b156c1dc4d | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο Διευθυντής ασφάλειας πληροφοριών στην Canon EMEA Κουέντυ Τέιλορ αναλύει τους τρόπους που μπορείτε να παραμείνετε ψηφιακά ασφαλείς εν μέσω πανδημίας του COVID-19

Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει αναγκαία για πολλούς υπαλλήλους, καθώς συνεχίζεται ακόμα και σήμερα το γενικό lockdown λόγω κοροναϊού με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές.

Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι επειδή βρίσκεστε στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώνετε από την άποψη της ασφάλειας.

Το έχουμε πει ότι

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω για μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μου για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς από το σπίτι σας.

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κακόβουλο περιεχόμενο

Οι κακόβουλοι πάντα ψάχνουν νέες ευκαιρίες για να σας κάνουν τη ζημιά. Σύμφωνα με νέες αναφορές, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ψευδών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με την ασφάλεια, ή ακόμα μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής τηλεδιασκέψεων Zoom οι οποίες φυσικά έχουν απώτερο σκοπό να μολύνουν τη συσκευή του χρήστη με κακόβουλο λογισμικό και να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιου είδους μηνύματα που προσφέρουν τέτοιου είδους συμβουλές, ελέγξτε προσεκτικά ποιος είναι ο αποστολέας και ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του σας είναι οικεία και ταιριάζει ακριβώς με έναν αναμενόμενο παραλήπτη.

Εάν κάποιος σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν άγνωστο σύνδεσμο – απλά μην το κάνετε!

Κλειδώστε τις συσκευές σας

Ένας κίνδυνος που προκύπτει όταν εργάζεστε από το σπίτι είναι ότι πολλές φορές ο υπολογιστής που χρησιμοποιείτε για να κάνετε τη δουλειά σας, είναι και ο ίδιος υπολογιστής που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να παίξουν παιχνίδια, facebook, instagram, fortnite κ.λ.π.

Έτσι σε κάθε περίπτωση, (τα παιδιά φυσικά δεν γνωρίζουν ότι ο υπολογιστής που δουλεύετε, συνδέεται σε ευαίσθητα και σημαντικά δεδομένα με την εταιρεία σας) θα πρέπει, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ένα laptop που θα το δουλεύετε μόνο εσείς και το οποίο δεν αφήνετε να παρεμβαίνουν τρίτοι.

Βεβαιωθείτε ότι βάζετε όρια, ορισμένοι υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή και tablets χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα από τα παιδιά με αποτέλεσμα πολλές φορές και άθελα τους βέβαια να κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό και να μολύνεται η συσκευή.

Ασφαλής χρήση των περιφερειακών συσκευών

Το ξέρετε ότι όταν εργάζεστε από το σπίτι, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι θα εκτυπώνετε στο σπίτι. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ο οικιακός εκτυπωτής σας είναι απίθανο να διαθέτει τις λειτουργίες ασφαλείας που παρέχονται από τους εταιρικούς εκτυπωτές σας.

Ο οικιακός σας εκτυπωτής που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, είναι πιο ευάλωτος σε πιθανές επιθέσεις. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δίκτυό σας είναι ιδιωτικό και μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο με έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης (όχι 12345).

Το άλλο ζήτημα είναι η ασφαλής καταστροφή των εγγράφων. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα τραπεζικά σας έγγραφα, το ίδιο δεν πρέπει να κάνετε και με τα έγγραφα που εκτυπώνετε στο σπίτι, σιγουρευτείτε ότι θα καταστρέψετε επαρκώς όλα τα χαρτιά που περιέχουν οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία.

Μείνετε ενημερωμένοι.

Όταν είστε στην εργασία σας, προφανώς ενημερώσεις λογισμικού και τα συναφή τα διαχειρίζεται ο υπεύθυνος μηχανογράφος σας όταν όμως βρίσκεστε μακριά από το δίκτυο της εταιρείας, πρέπει να γνωρίζετε τι απαιτείται για να διατηρείτε τον εξοπλισμό σας ενημερωμένο.

Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να αφήσετε τον φορητό υπολογιστή σας ανοιχτό όλη τη νύχτα για να λάβετε ενημερώσεις προστασίας από ιούς ή ενημερώσεις για τα Windows.

Εάν χρησιμοποιείτε τις δικές σας προσωπικές συσκευές, κινητά ή tablets φροντίστε να τις κρατάτε πάντα ενημερωμένες για να έχετε την καλύτερη διαθέσιμη προστασία ασφάλειας.

Εύκολη εργασία

Εντάξει το είπαμε ότι όταν είστε σπίτι μπορείτε να είστε πιο χαλαροί και μιλάμε βέβαια για την ένδυση και την υπόδηση σας.

Μπορείτε να είστε με τις πιτζάμες σας, ή ακόμα και με το φανελάκι και τα αθλητικά σας, (εκτός αν πρόκειται να κάνετε τηλεδιάσκεψη οπότε εκεί πρέπει να είστε λίγο πιο ευπρεπώς ενδεδυμένοι ) ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε τις πολιτικές της εταιρείας.

Χρησιμοποιείτε μόνο εφαρμογές, δίκτυα και τοποθεσίες cloud που παρέχονται από την εταιρεία.

Αποφύγετε δωρεάν εργαλεία λογισμικού cloud για αποθήκευση που δεν έχουν ελεγχθεί από την εταιρεία σας ή οποιαδήποτε άλλου λογισμικού.

Μπορεί να σας φαίνονται απλά στη χρήση, αλλά μπορεί επίσης να μην είναι και ασφαλή.

Τελικά μπορεί η εργασία από το σπίτι να είναι κάτι πρωτόγνωρο για πολλούς από εμάς, όμως θα πρέπει να έχετε κατανοήσει ότι προέχει η ασφάλεια, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στους τέσσερις τοίχους του γραφείου ή του καναπέ σας ή ακόμα και της τουαλέτας. 🙂

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα