28 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

COVID-19 Η Apple και η Google ετοιμάζουν σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών των κινητών

1 min read
xmTYWkuHdJGLnsDwyLJ6kM 970 80 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Apple και η Google ετοιμάζουν σύστημα ιχνηλάτησης επαφών για τον εντοπισμό των φορέων του Covid-19 χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας.
Το σύστημα εντοπισμού θα είναι διαθέσιμο σε συσκευές iOS και Android

Οι άσπονδοι εχθροί η Apple και η Google συνεργάζονται τώρα για το κοινό καλό, για να δημιουργήσουν το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών Covid-19.

Bye Bye Privacy…..

Το σύστημα θα δουλεύει ως εξής,

Το smartphone σας θα λειτουργεί ως ανώνυμος αναγνωριστικός φάρος, χρησιμοποιώντας το Bluetooth που μαζί με τις πλατφόρμες iOS και Android θα τροφοδοτεί το σύστημα εντοπισμού επαφών.

Καθώς έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα, θα ανταλλάσσετε ανώνυμα κλειδιά αναγνώρισης, μέσω των συσκευών σας.

Εάν πχ κάποιος από τα άτομα που έρθετε σε επαφή ή ακόμα κι εσείς ο ίδιος νοσήσετε με κοροναϊό τότε θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας σε μια εφαρμογή που θα έχει δημιουργηθεί από τις αρχές δημόσιας υγείας (όχι απαραίτητα μια εφαρμογή της Apple ή της Google).

kSJCG7NFz43gWnJGY6EARP 650 80.jpg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Στη συνέχεια ακόμα και μέρες αργότερα, τα άτομα με τα οποία έχετε έρθει σε επαφή θα λάβουν μία ειδοποίηση – αλλά δεν θα λαμβάνουν το όνομα του ατόμου που έχει νοσήσει, για λόγους απορρήτου.

Η ιδέα εδώ είναι ότι τα κινητά με τα λειτουργικά συστήματα της Apple και της Google θα λειτουργούν ως απαιτούμενοι φάροι και ενώ δεν θα μπορείτε να εντοπίσετε ποιος έχει νοσήσει ωστόσο θα λαμβάνετε μια ειδοποίηση που θα σας ενημερώνει να κάνετε το τεστ για τον κοροναϊό.

Το σύστημα ανίχνευσης επαφών αναμένεται να κυκλοφορήσει τους «επόμενους μήνες» σύμφωνα με κοινή δήλωση της Apple και της Google. Τον Μάιο, οι δύο εταιρείες θα κυκλοφορήσουν το API για να επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών Android και iOS για να χρησιμοποιούν εφαρμογές που των αρχών δημόσιας υγείας.

pebGNbND3mkKgypATSvUHP 970 80.jpg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Τι γίνεται με το απόρρητο;

Ενώ η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές smartphone για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του Covid-19, οι προτάσεις για ισοδύναμες μεθόδους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό.

Edward Snowden: Η νέα εποχή μετά τον κοροναϊό

Οι άνθρωποι ανησυχούν (και καλά κάνουν) για το πώς θα παρακολουθούνται και για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος μαζικής παρακολούθησης.

Η Apple και η Google ωστόσο καθησυχάζουν τα πλήθη (εντάξει κοιμηθείτε ήσυχοι τώρα) ενσωματώνοντας εγγυήσεις απορρήτου στο σύστημα και διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα δεν συλλέγει προσωπικά στοιχεία ή δεδομένα τοποθεσίας του χρήστη.

Εάν ένας χρήστης βρεθεί θετικός και έχει εισάγει τα στοιχεία του στην εφαρμογή της αρχής δημόσιας υγείας που είναι συνδεδεμένη με το σύστημα της Google και της Apple, το σύστημα θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του χρήστη προτού ειδοποιήσει όλους τους υπόλοιπους με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή ο φορέας.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα διαβεβαιώσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής για να αυξήσουν τη συμμετοχή σε συστήματα όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από την Apple και την Google: «Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να το κάνουμε με έναν τρόπο που έχει γίνει στην Κίνα»,  αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Michael Parker, ο οποίος εργάζεται σε ένα σύστημα παρακολούθησης smartphone στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως δήλωσε στους The New York Times.

Πάντως τόσο η Apple όσο και η Google επιμένουν ότι αυτό το σύστημα ανίχνευσης Covid-19 θα είναι μια πρώτη λύση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και ενώ προφανώς θα υπάρχουν σίγουρα ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσει, οι άνθρωποι σίγουρα μπορεί και να προθυμοποιηθούν να μπουν σε μια τέτια διαδικασία προκειμένου να βγουν από τα κλουβιά τους και να επιστρέψουν στην “κανονικότητα”.

Αναμένονται εξελίξεις….

[Via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα