Edward Snowden: Η νέα εποχή μετά τον κοροναϊό
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν μέτρα επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κοροναϊού. Aξίζει όμως τον κόπο;
Ο Edward Snowden δεν θέλει ούτε καν να το σκέφτεται…
Ο Edward Snowden του οποίου οι διαρροές εξέθεσαν τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι μόλις εδραιωθεί αυτή η τεχνολογία, θα είναι δύσκολο να επαναφέρουμε τα πράγματα όπως ήταν και όπως τα γνωρίζαμε.
Όταν βλέπουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα σήμερα, να είναι διαρκώς “sticky”, ανέφερε ο Snowden σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης τότε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να γίνεται ένα εργαλείο της κάθε κυβέρνησης η οποία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση αποκτά συνεχώς νέες δυνάμεις και μετά αρχίζει να της αρέσει.
Οι υποστηρικτές των δρακόντειων μέτρων ισχυρίζονται ότι οι απλοί κανονισμοί κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δεν είναι επαρκείς και ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν προληφθούν καταστάσεις. Έτσι πολύ γρήγορα να αναστέλλονται οι πολιτικές μας ελευθερίες.
Πολύ σύντομα οι υπηρεσίες ασφαλείας θα βρουν και θα εφαρμόσουν νέες χρήσεις της τεχνολογίας και όταν περάσει η κρίση, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιβάλουν νέους νόμους που θα κάνουν αυτούς τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης μόνιμους και θα τους εκμεταλλεύονται διαρκώς.
Για παράδειγμα στη Ρωσία ήδη σχεδιάζεται να εφαρμοστεί μία τεχνολογία η οποία παρακολουθεί και ιχνηλατεί τους μολυσματικούς ασθενείς από τον COVID-19 από τα δεδομένα της γεωγραφικής θέσης του smartphone τους.
techlog.gr – Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα βρίσκει τον δολοφόνο
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πολύ ισχυρή μέθοδος εντοπισμού τυχόν ανθρώπων που πάνε να σπάσουν την καραντίνα με πιθανότητα εξάπλωσης του ιού. Θα είναι όμως και ένα πολύ δελεαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση των τρομοκρατών – ή οποιωνδήποτε άλλων πιθανών εχθρών του κράτους.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος παρακολούθησης της ζωής τώρα με την πανδημία. Στην Κίνα, οι θερμικοί σαρωτές που είναι εγκατεστημένοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς εντοπίζουν τους ασθενείς με πυρετό, ενώ στη Ρωσία τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου εντοπίζουν τους ανθρώπους που παραβιάζουν την καραντίνα.
Ο κορoναϊός έδωσε ακόμη και στην Clearview AI την ευκαιρία να αποκαταστήσει την φήμη της. Η αμφιλεγόμενη startup βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας της για την παρακολούθηση μολυσμένων ασθενών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει πολλές εφαρμογές και γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική και αυτό κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητάς της. Ωστόσο, η υπερβολική αποτελεσματικότητα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία όπως για παράδειγμα η AI αστυνόμευση που θα δικαιολογεί την υπερβολική άσκηση δύναμης και επιβολής του νόμου.
techlog.gr – Κίνα : Έκανε υποχρεωτική τη σάρωση προσώπου για όσους υπογράφουν συμβόλαιο κινητής
Ο Snowden ανησυχεί ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσθέτουν διαρκώς τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε όλες τις τεχνολογίες παρακολούθησης που έχουν.
“Ξέρουν ήδη τι ψάχνετε στο διαδίκτυο”, είπε. “Γνωρίζουν ήδη την τοποθεσία σας μέσω του τηλεφώνου σας. Τώρα γνωρίζουν και τους παλμούς της καρδιάς σας. Τι θα συμβεί όταν τα συγκεντρώσουν όλα αυτά και προσθέσουν και την τεχνητή νοημοσύνη;”
Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας ακόμα και στις καλύτερες περιόδους, πόσο μάλλον σε μια παγκόσμια κρίση.
Ο Snowden δεν αμφισβητεί την σοβαρότητα της πανδημίας, αλλά πιστεύει ότι όλο αυτό είναι ένα παροδικό πρόβλημα το οποίο τελικά ίσως επιλυθεί με “εμβόλια”, ίσως και με την ανοσία της αγέλης, ωστόσο τα μέτρα που παίρνονται σήμερα δεν θα είναι προσωρινά αλλά θα είναι μόνιμα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία που αναπτύσσουμε τώρα θα πρέπει να είναι ανάλογη με κάθε φάση της επιδημίας και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια από τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα γίνονται από ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα δρακόντια μέτρα, σε αυτήν τη φάση, μπορεί να είναι ανεκτά λόγω της πανδημίας, ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε, όταν θα έχει τελειώσει όλο αυτό.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν θα είναι ο ίδιος κόσμος που ζούμε τώρα, θα είναι μία νέα εποχή μετά τον κοροναϊο στην οποία η προσωπική ελευθερία του κάθε ατόμου θα θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε “απειλής” της ανθρώπινης υγείας.
[Via]