8 Νοεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νανοσωματίδιο που μετατρέπει το CO2 σε καύσιμο

Nanoparticles convert Co2 feat1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η αυξημένη ρύπανση του περιβάλλοντος παγκοσμίως εγείρει διαρκώς το σημαντικότερο θέμα της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Ερευνητές λοιπόν από την Σχολή Μηχανικών του Viterbi στη Νότια Καλιφόρνια εργάζονται πάνω σε μία τεχνολογία μετατροπής του CO2 σε καύσιμα υδρογονανθράκων και χρησιμοποιούμενα υλικά, δηλαδή μια μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα απορροφά όλα τα βλαβερά αέρια από την ατμόσφαιρα και θα τα μετατρέπει σε χρήσιμα καύσιμα.

Το όλο εγχείρημα το αποκαλούν ” carbon-neutral closed loop”

Σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL), οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Viterbi ανακάλυψαν ένα νέο νανοσωματίδιο που μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε καύσιμο. Το λεγόμενο νανοσωματίδιο καρβιδίου το οποίο είναι μια ένωση άνθρακα και μετάλλου.

Millifluidic χημικός αντιδραστήρας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο συνεπάγεται τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα από δεσμούς άνθρακα-οξυγόνου σε δεσμούς άνθρακα-υδρογόνου, μετατροπή δηλαδή του διοξειδίου του άνθρακα σε υδρογονάνθρακες.

“Οι υδρογονάνθρακες είναι το βασικό απόθεμα των καυσίμων. Μπορείτε είτε να τους μετατρέψετε σε χημικές ουσίες αποθέματος καυσίμων όπως το μεθάνιο ή το προπάνιο ή μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή πιο περίπλοκων χημικών ουσιών “, ανέφερε ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών Noah Malmstadt.

Ο Malmstadt δήλωσε ότι ο στόχος του έργου ήταν να συλλεχθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από μια πηγή  όπως πχ ένα φουγάρο, μία καμινάδα, και στη συνέχεια να μετατραπούν σε χρήσιμα καύσιμα, με τα νανοσωματίδια να λειτουργούν ως καταλύτης για να επιτρέψουν την αντίδραση.

Ωστόσο η διαδικασία δημιουργίας σωματιδίων (καταλύτη) είναι τρομερά ενεργοβόρα καθιστώντας την μη πρακτική λύση για τη μετατροπή του CO2. Τα καρβίδια δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία όπου θερμαίνονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τους 600 βαθμούς Κελσίου, μια διαδικασία που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο του μεγέθους των σωματιδίων, γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους ως καταλύτες.

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψαν μια μέθοδο που την ονόμασαν millifluidic, ένα χημικό αντιδραστήρα πολύ μικρής κλίμακας, ο οποίος έχει ένα ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς τα σωματίδια μπορούν να παραχθούν σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 300 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα μικρότερα, πιο ομοιόμορφα σωματίδια, τα οποία τα καθιστούν ιδανικά για τη μετατροπή του CO2 σε υδρογονάνθρακες.

«Παράγουμε τα σωματίδια με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας μεθόδους πράσινης χημείας», είπε ο καθηγητής.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο σίγουρα θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον και ίσως δώσει απάντηση στο μεγαλύτερο ερώτημα: Πότε τελειώνουν τα ορυκτά καύσιμα;

beebom

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα