Κβαντική διεμπλοκή: Ένα βήμα πιο κοντά στο κβαντικό διαδίκτυο
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, στο Πεκίνο ο Xiao-Hui Bao, ο Jian-Wei Pan και οι συνεργάτες τους κατάφεραν να εμπλέξουν κβαντική πληροφορία σε απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων μέσω οπτικής ίνας και μέσω κβαντικού repeater, πολύ σημαντικό επίτευγμα καθώς παλαιότερα ερευνητές είχαν καταφέρει την διεμπλοκή σε απόσταση έως 1,3 χιλιομέτρων πάλι μέσω οπτικής ίνας.
Η κβαντική διεμπλοκή είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο δύο σωματίδια ή ομάδες σωματιδίων που δημιουργούνται μαζί ή αλληλεπιδρούν συνενώνοντας τις κυματοσυναρτήσεις τους, μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο.
Αν σταλεί το ένα από τα δύο στο άλλο άκρο του σύμπαντος και συμβεί κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία. Έτσι, φαίνεται είτε πως η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα, είτε πως στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή», σε σύνδεση μεταξύ τους, σε κατάσταση διεμπλοκής.
Η κβαντική διεμπλοκή είναι υπαρκτό φαινόμενο και παρατηρείται σε πειράματα, όχι μόνο στο μικρόκοσμο, αλλά και σε μεγαλύτερες κλίμακες.
Απόσπασμα από Wikipedia
Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό κατόρθωμα καθώς σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα για το κβαντικό διαδίκτυο, που θα άφηνε στους κβαντικούς υπολογιστές του μέλλοντος να επικοινωνούν μεταξύ τους και να είναι άνοσοι σε κάθε μορφής επίθεση.
Για φανταστείτε ένα άτρωτο δίκτυο, όπου η πληροφορία θα ταξιδεύει με άπειρη ταχύτητα και δεν θα μπορεί να παραβιαστεί από κανέναν, π.χ. αν οι χάκερ παραβίαζαν την επικοινωνία των συστημάτων αυτόματα θα χαλούσε η διεμπλοκή με αποτέλεσμα να αποκάλυπταν την παρουσία τους.
Διάφορες εταιρείες πωλούν ήδη συστήματα που στέλνουν μηνύματα σε κβαντικές καταστάσεις φωτός που είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαπέραστα. Αλλά για να χρησιμοποιηθούν τέτοιοι σύνδεσμοι, οι πληροφορίες πρέπει ακόμα να αποκωδικοποιούνται σε κάθε κόμβο δικτύου, ο οποίος είναι δυνητικά ευάλωτος.
Σε ένα κβαντικό διαδίκτυο, οποιοσδήποτε κόμβος θα μπορούσε να εμπλακεί με οποιοδήποτε άλλο, έτσι τα μηνύματα μεταξύ τους δεν θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν σε ενδιάμεσους κόμβους.
Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές αρκετές πτυχές του πειράματος πρέπει να βελτιωθούν πριν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στον έξω κόσμο και συγκεκριμένα η ομάδα τους μας προτείνει να κάνουμε υπομονή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα πραγματικό κβαντικό δίκτυο είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μακριά.
Πάντως ότι και να πούμε είναι λίγο, η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και ίσως να πλησιάζει η ημέρα που η επιστημονική φαντασία θα γίνει πλέον πραγματικότητα και κάποια πράγματα που έμοιαζαν ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου, σιγά σιγά αρχίζουν να αποκωδικοποιούνται.