19 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Avast: Κατέγραφε και πουλούσε δεδομένα διαδικτυακής συμπεριφοράς χρηστών σε τρίτους

1 min read
avast antivirus spying users1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το δημοφιλές λογισμικό προστασίας από ιούς Το Avast βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με μία μεγάλη κατηγορία στην ιστορία του, για  συλλογή και πώληση προσωπικών δεδομένων χρηστών.


Η έκθεση προέρχεται από έρευνα που διεξήχθη από τη Motherboard μαζί με το PCMag, στην οποία εξετάσθηκαν διάφορα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει από τη θυγατρική της Avast την Jumpshot.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόγραμμα Avast antivirus, αφού είχε εγκατασταθεί στον υπολογιστή ενός χρήστη,  σύλλεγε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες περιήγησης του χρήστη στο διαδίκτυο σε υπηρεσίες όπως η Google, Microsoft κ.λ.π. και πουλούσε αυτά τα δεδομένα σε τρίτους που επιθυμούσαν για λόγους διαφήμισης ή και στατιστικούς να έχουν πρόσβαση στις online προτιμήσεις των χρηστών.

Στην αναφορά αναφέρεται επίσης και ένα project “All Clicks Feed” που φέρεται ότι παρακολούθησε λεπτομερώς τη συμπεριφορά των χρηστών, τα κλικ τους αλλά και τις κινήσεις τους στους ιστότοπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες είχαν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για αυτά τα απίστευτα λεπτομερή δεδομένα.

Χαρακτηριστικά η Motherboard και το PCMag αναφέρουν ότι πέρυσι, μία εταιρεία , πλήρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα .

Έχει και συνέχεια, σε πολλές περιπτώσεις, το Avast σύλλεγε πληροφορίες σχετικές με την επισκεψιμότητα των χρηστών σε ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου και και κατέγραφε την ημερομηνία, την ώρα της επίσκεψης, τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιήθηκαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και προσωπικά στοιχεία του χρήστη όπως διεύθυνση IP κ.λ.π.

Σε μια δήλωση,της η Avast ανέφερε ότι σταμάτησε να παρέχει δεδομένα περιήγησης που συλλέχθηκαν ωστόσο, η έκθεση υποστηρίζει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα μέσω του ίδιου του λογισμικού προστασίας από ιούς και ότι πολλοί χρήστες της Avast δεν γνώριζαν αυτή την πρακτική συλλογής δεδομένων.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο που σίγουρα θα κοστίσει πολύ ακριβά στην Avast.

beebom

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα