19 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Προς ενεργοποίηση το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος με τον διορισμό ΔΣ

space center1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τον διορισμό πρόεδρου, αναπληρωτή πρόεδρου, διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) που ιδρύθηκε έπειτα από την κατάργηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα είναι ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και η θητεία του ΔΣ πενταετής.

Αναλυτικότερα, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τα σύντομα βιογραφικά των μελών του έχουν ως εξής:

Ιωάννης Δαγκλής (πρόεδρος): Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας. Έχει προσκληθεί σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της NASA, της European Space Agency, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ακαδημίας της Φινλανδίας. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές ομάδες 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος 21 διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Γεώργιος Νούνεσης (αναπληρωτής πρόεδρος): Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου (2017-2019). Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνοντας τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες του Δημοκρίτου με διεθνείς επιχειρήσεις, κολοσσούς στην καινοτομία. Διδάκτορας Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΜΙΤ (1987 – 1995).

Νικόλαος Σέργης (διευθύνων σύμβουλος): Ερευνητής Διαστημικής Φυσικής στην Ακαδημία Αθηνών (Γραφείο Διαστημικής Έρευνας) και το Johns Hopkins University (JHU/APL), συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής/μέλος διεθνών ερευνητικών ομάδων στο πεδίο της Διαστημικής Επιστήμης και Εφαρμογών. Έχει εκτενές ερευνητικό έργο για το οποίο έχει βραβευθεί δύο φορές από τη NASA και διαθέτει διοικητική εμπειρία στη διαχείριση και αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Αντιγόνη Γιαννακάκη (μέλος): Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εκτεταμένη δικαστηριακή και συμβουλευτική εμπειρία σε όλους τους κλάδους Δικαίου με εξειδίκευση στο Δίκαιο Πληροφορικής και στις νέες τεχνολογίες (GDPR, Cyber Security κλπ.). Έχει διατελέσει Δικηγόρος στην Δικηγορική Εταιρεία «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες» (μέλος της KPMG) και νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωνσταντίνος Καράντζαλος (μέλος): Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με διδακτορικό στην Τηλεπισκόπηση και μεταδιδακτορικό σε μεθόδους Παρατήρησης Γης και Μηχανικής Μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα για την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, με διεθνείς διακρίσεις για την επιστημονική συνεισφορά του ερευνητικού του έργου.

Κωνσταντίνος Συνολάκης (μέλος): Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Από το 2016, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Έχει διεξάγει έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής.

Παύλος – Πέτρος Σωτηριάδης (μέλος): Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Έλαβε Δίπλωμα από το ΕΜΠ, Master από το Πανεπιστήμιο Stanford και Διδακτορικό από το MIT και διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιβλέπει πολυμελή ομάδα ερευνητών και έχει συνεργαστεί με μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες και ερευνητικά εργαστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχοντας λάβει διεθνή βραβεία.

Πηγή: infocom.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα